POSRNULI DIV

Dovršena nacionalizacija njemačke energetske kompanije Uniper, zapali su u probleme zbog ruskog plina

Vlada u Berlinu tako sada u vlasništvu drži oko 99 posto njemačkog energetskog diva
 Ina Fassbender/Afp

Nacionalizacija njemačke energetske kompanije Uniper je dovršena, objavila su u četvrtak njemačka ministarstva gospodarstva i financija.

Energetski div zapao je ove godine u velike probleme zbog prekida opskrbe ruskim plinom, nakon što su zapadne zemlje sankcijama kaznile Rusiju za invaziju na Ukrajinu. Cijene plina su se zbog toga višestruko povećale.

Tvrtka sa sjedištem u Duesseldorfu primorana je nadoknaditi izostale ruske isporuke kupnjom plina po visokim cijenama na tržištu kako bi ispunila obveze po ugovorima o opskrbi sklopljenima s klijentima u vrijeme kada su vladali povoljniji uvjeti. To je Uniperu prouzročilo nepremostive probleme s likvidnošću.

Posrnuli Uniper bio je primoran provesti dokapitalizaciju od osam milijardi eura, što je samo saveznoj vladi bilo dopušteno, a osim toga, vlada je kupila i dionice od finskog Fortuma, prijašnjeg većinskog dioničara Unipera.

Vlada u Berlinu tako sada u vlasništvu drži oko 99 posto njemačkog energetskog diva.

Uniper procjenjuje da bi mu potrebna državna potpora do kraja 2024. godine mogla ukupno iznositi više od 30 milijardi eura. U srijedu je dobio dodatnih 5,5 milijardi eura, a ukupno je tako u ovoj godini dobio 13,5 milijardi eura državnih potpora kroz mjere stjecanja udjela u kapitalu.

"Da budemo jasni, to su troškovi koje su Uniper i Njemačka imali za posljedicu zbog rata protiv Ukrajine i prestanka opskrbe plinom iz Rusije", rekao je izvršni direktor kompanije Klaus-Dieter Maubach.

Europska komisija odobrila je njemačku državnu potporu u utorak kasno navečer, nakon što su i dioničari Unipera već dali zeleno svjetlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 01:17