NOVI ZAPLET

Arapski investitor: ‘Fortenova me nije obavijestila o prodaji, a jako sam zainteresiran za preuzimanje!‘

‘Želim spriječiti obezvrijeđivanja stvarne vrijednosti kompanije s ciljem nepoštene prodaje najvećeg hrvatskog holdinga‘, tvrdi arapski investitor

Saif Alketbi

 Marko Miscevic/Cropix

Predstavništvo H.E. Saifa Jaffara Markhana Alketbia u RH i EU, arapskog investitora koji je namjeravao kupiti Fortenovu, oglasilo se pismom koje su poslali hrvatskim medijima.

U njemu ističu kako Alketbi izražava interes od posebnog značaja za kupovinu kompanije FORTENOVA GROUP MIDCO B.V. sa sjedištem u Nizozemskoj. Svoju namjeru je iskazao u dopisu upućenom međunarodnoj investicijskoj kući Lazard, 16. lipnja 2023. te naglasio da će ponuda iskazati stvarnu tržišnu vrijednost kompanije.

Tvrde kako je motiv za davanje ponude vjera u potencijal hrvatskog gospodarstva i daljnji razvoj Fortenove, u koju je Alketbi spreman nastaviti ulagati. Također, tvrdi se kako Alktebi želi spriječiti obezvrijeđivanja stvarne vrijednosti kompanije s ciljem nepoštene prodaje najvećeg hrvatskog holdinga, trećima.

Posebno se naglašava činjenicu da Alktebi nikada nije bio podvrgnut režimu sankcija te da je kupio udjele tvrtke koja također nije bila pod sankcijama u trenutku realizacije transakcije.

Iz predstavništva H.E. Saifa Jaffara Markhana Alketbia posebno upozoravaju da Fortenova grupa nije obavijestila niti pozvala Alketbia da sudjeluje u procesu prodaje, unatoč njegovom jasnom zahtjevu da to učini.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Pokušaj prodaje Fortenova grupe kroz proces kojeg je menadžment tvrtke započeo krajem travnja ove godine nije ni na koji način imao za cilj dobrobit same tvrtke. Nije zaprimljena nijedna ponuda s obzirom na to da su potencijalnim kupcima nametnuti nerealno kratki rokovi za odluku o investiciji, kao i zastrašujućim informacijama o financijskom opterećenju grupe i kratkim rokovima za refinanciranje obveza. Sada postoji ozbiljan rizik da kompanija padne u ruke samo jednog suvlasnika. Fortenova grupa je strukturno važna kompanija s utjecajem na egzistenciju milijuna ljudi u Hrvatskoj i cijeloj regiji. Zato se ne može i ne smije prodati kroz zakulisni dogovor. Nužan je pošten i transparentan proces odlučivanja o vlasništvu i budućnosti kompanije. Kao što sam naveo u pismu Lazardu, upućenom 16. lipnja, jako sam zainteresiran za kupnju Fortenova Group MidCo. B.V. za poštenu cijenu. Prvi put sam odlučio uložiti u tvrtku još u listopadu 2022. jer vjerujem u snagu i potencijal Fortenova grupe. S obzirom na okolnosti u kojima se sada nalazi, želim pomoći tvrtki da dođe do "alternativnog rješenja" koje je sama tražila - ističe u priopćenju.

Iz predstavništva H.E. Saifa Jaffara Markhana Alketbia podsjećaju da, kroz vlasništvo nad tvrtkom SBK ART, Alktebi neizravno posjeduje 43,41 posto u Fortenova grupi i poduzima pravne radnje kako bi zaštitio svoje interese u tvrtki nakon pokretanja nezakonitog procesa prodaje cjelokupne imovine grupe.

- On je 31. listopada 2022. od ruske Sberbanke kupio “SBK ART” (tvrtku koja posjeduje 43,41 posto udjela u Fortenova grupi) i od tada tvrtka nema rusko vlasništvo niti je pod ruskim utjecajem.

U vrijeme kada je kupio tvrtku SBK ART, kompanija nije bila na listi sankcija EU.

U lipnju 2023. godine, zbog zaštite interesa ulagača, sudu u Amsterdamu podnesen je zahtjev za privremenim mjerama, kako bi se spriječio pokušaj prodaje cijele tvrtke jednom od dioničara. Odluka suda o privremenoj mjeri očekuje se u utorak, 27. lipnja.

U travnju ove godine, Fortenova grupa i njena uprava (uključujući osobe povezane s Open Passom) započeli su nepotreban mučni proces prodaje cjelokupnog poslovanja s nerealno kratkim rokovima za potencijalne ulagače. Proces je završio bez ijedne ponude za ulaganje. Uprava Fortenova grupe potom je pozvala dioničare da ponude "alternativno rješenje" za spas tvrtke. S obzirom na to da je Lazard i dalje angažiran u procesu prodaje Fortenova Group MidCo, H.E. Saif Jaffar Markhan Alketbi od Lazarda je zatražio relevantne informacije, uključujući i strukturu predložene prodaje.

Ranije ove godine podnio je i zahtjev Općem sudu Europske unije u cilju da se ukloni pogrešno izrečena sankcija SBK ART-u i uvjeren je u uspješni završetak tog sudskog procesa. H.E. Saif Jaffar Markhan Alketbi je državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata i priznati poslovni čovjek u svojoj zemlji, koji nikada nije bio podvrgnut sankcijama - zaključuju iz predstavništva arapskog investitora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 00:43