Globalni hit

Zavirili smo u novo ljetovalište na Hvaru, zbog načina izgradnje jedinstveno je na jadranskoj obali

S obzirom na to da je Hrvatska jedna od poželjnijih svjetskih destinacija, ne čudi vijest da se i kod nas ponuda prilagođava zahtjevima tržišta

Valamar Amicor Green Resort

 Valamar

Petar Hektorović jedan je od važnijih pjesnika hrvatskog renesansnog doba koji je svoje ime uklesao u povijest kroz djelo Ribanje i ribarsko prigovaranje. No, mnogi ne znaju da je ovaj bard, osim riječima, vješto baratao i čekićem. Hektorović je sam projektirao te gradio glasoviti ljetnikovac Tvrdalj u Starome Gradu na Hvaru i to po načelu potpune funkcionalnosti svake pa i najmanje arhitektonske pojedinosti. Njegova ideja bila je stvoriti mikrokozmos gdje u zajedništvu žive ribe, ptice, biljke i ljudi – potpuni sklad čovjeka i prirode. Danas, skoro pet stoljeća kasnije, Hektorovićeva vizija gradnje prolazi kroz novu renesansu.

Moderni trendovi u građevini i turizmu, naime, naglašavaju sve više važnost održive gradnje i ponude te stručnjaci predviđaju kako je to ključni novitet 2022. godine. U prilog tome ide i nedavni godišnji izvještaj o održivim putovanjima (Sustainable Travel Report) globalne digitalne platforme Booking.com sastavljen na temelju odgovora više od 30.000 putnika iz 32 zemlje. U njemu su zaključili da turisti sve više pažnje obraćaju na "earth friendly" destinacije i ispunjujuća iskustva. Primjerice, 78 posto ispitanika iz njihova izvještaja istaknulo je da planira odsjesti u smještaju s niskim utjecajem na okoliš, što znači da hotel ili apartman koristi dizalice topline ili je izgrađen od održivih materijala. Da se ne radi o praznim riječima govori i podatak da je skoro polovica turista već prošle godine odsjela upravo u takvim nekretninama.

Zahtjevi tržišta

S obzirom na to da je Hrvatska jedna od poželjnijih svjetskih destinacija, ne čudi vijest da se i u Lijepoj Našoj već prilagođavaju novim zahtjevima tržišta. Veoma je simbolično, pak, da se prvi obiteljski resort izgrađen u skladu s načelima održivog razvoja smjestio na obali uvale koja je poslužila kao inspiracija Hektoroviću. Riječ je o Valamar Amicor Green Resortu u Starome Gradu na Hvaru, projektiranom prema standardu nZEB, koji podrazumijeva gotovo nultu potrošnju energije.

image

Valamar Amicor Green Resort

Valamar

Ovo moderno ljetovalište dizajnirano je uz iznimno poštovanje prema prirodi i tradiciji - od očuvanja lokalne flore, korištenja lokalnih namirnica, obnovljivih materijala i 100 posto zelene energije do smanjivanja ugljičnog otiska. I sve to u suradnji s lokalnim majstorima, umjetnicima i obiteljskim gospodarstvima.

Zelena energija

Valamar Amicor Green Resort s četiri zvjezdice se arhitekturom i načinom izgradnje uklapa u prirodni okoliš otoka. Prilikom gradnje korištena je zelena energija iz obnovljivih izvora, u uređenju su primijenjeni prirodni i reciklirani materijali, maksimalno je reducirana upotreba jednokratne plastike i papira te se posebna briga vodi o autohtonoj hortikulturi i okolišu. Koliko je održivost bila prioritet pokazuju i najsitniji detalji - osim što je za izgradnju vila korišteno drvo kao jedan od najodrživijih građevinskih materijala, zidovi su obojeni bojama koje ne sadrže štetne čestice kako bi se postigla maksimalna kvaliteta zraka unutar smještaja.

image

Valamar Amicor Green Resort

Valamar

Nadalje, Valamar Amicor Green Resort prvi je i jedini turistički projekt u nas koji koristi prefabricirane objekte i modularnu gradnju. Nadogradivost, prenosivost, jednostavnost korištenja i proširivost značajke su tog, u Hrvatskoj novog koncepta koji omogućava uštedu energije. Proces montiranja je brži, stvara kontrolirane uvjete proizvodnje te omogućava jednostavnu demontažu dijelova objekta koji se poslije mogu ponovno upotrijebiti.

Ovaj način projektiranja i gradnje polučio je samim time najviši stupanj energetske učinkovitosti pa tako energija za funkcioniranje, odnosno hlađenje i grijanje objekata, kao i za pokretanje svih tehnoloških sustava dolazi iz obnovljivih izvora energije. U vilama je ugrađena i smart home tehnologija koja omogućuje mjerenje potrošnje vode, energije i CO2 otiska. Čak su i sva vozila u resortu električna, rasvjeta štedljiva pa nijedan potrošeni kilovat ne šteti okolišu.

Pet friendly

Gosti se pritom mogu odlučiti za smještaj u vilama ili suiteovima, odnosno imaju na izbor klasične vile s terasom ili raskošnije opcije s hidromasažnom kadom i lounge terasom sa sjedećom garniturom i ležaljkama. Obiteljski suite ima spavaću sobu s bračnim krevetom i dječju sobu s dva dnevna kreveta, a u ponudi su i obiteljska vila superior s terasom te superior s terasom i pogledom na more. Osim što je eco friendly, resort je i prilagođen ljubimcima pa je tako u odabranim sobama dostupan sadržaj Wow Wow Pet Friendly holiday. Četveronošci dobivaju poslasticu, igračku i zdjelicu, a vlasnik ljubimca Wow Wow destinacijski vodič s pregledom pješačkih, turističkih i hiking tura. U programu Wow Wow Pet Friendly holiday mogu se koristiti i usluge lokalnih veterinara, frizera i fotografa.

image

Valamar Amicor Green Resort

Valamar

Reciklirani i prirodni materijali korišteni su i pri izradi staza, klupa, hotela za kukce, kućica za ptice te tegli za cvijeće i ostalih dekoracija, a za vrijeme ljetovanja najmlađi gosti mogu učiti o važnosti zaštite okoliša. Naime, za djecu od 3 do 12 godina osmišljeni su posebni Maro programi gdje, u sklopu radionica, mališani mogu doznati kako brinuti o planetu, a uz Maro vrt i povrtnjak naučiti kako se uzgajaju namirnice.

Domaće namirnice

Kada govorimo o hrani, ponuda Valamar Amicor Green Resorta bazira se na svježim namirnicama, od kojih je 77 posto hrvatskog podrijetla. Vrhunsko maslinovo ulje dolazi iz lokalnih uljara, vina iz hvarskih vinarija, a začini koji se koriste pri kuhanju te pripremi koktela i aromatizirane vode su iz Amicorova vrta.

image

Valamar Amicor Green Resort

Valamar

Ovo ljetovalište je samo dokaz kako održivost nije prolazni trend u turizmu koji se može samo stihijski primijeniti dodavanjem platnenih vrećica u ponudu apartmana. Prema tome, velika je vjerojatnost kako ćemo u budućnosti na hrvatskoj obali vidjeti još više ovakvih primjera zelene gradnje.

Investicije u održivi turizam ubrzat će gospodarski razvoj cijelog otoka

Valamar Amicor Green Resortom upravlja Valamar Riviera, a resort je realiziran kao nastavak značajnih investicija koje su na Hvaru pokrenuli Valamar i PBZ Croatia osiguranje d.d. za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, nakon što su putem stečajnog postupka akvizirali Helios Faros, turističko poduzeće u Starom Gradu na otoku Hvaru. Prema planu razvoja, Helios Faros će uložiti ukupno 800 milijuna kuna u održivi turizam visoke dodane vrijednosti, što će utjecati na gospodarski razvoj cijelog otoka.

Valamar do 2025. postaje ugljično neutralna kompanija

Valamar Riviera, vodeća hrvatska turistička kompanija, u okviru svog Integriranog godišnjeg izvješća za 2021. objavila je strategiju održivosti i ESG ciljeve do 2025 godine. Sveobuhvatan i ambiciozan plan objedinjuje 12 ključnih ciljeva u području okoliša (E), društva (S) i upravljanja (G) koje Valamar planira ostvariti do 2025.

“Kao lider u korištenju obnovljivih izvora energije u Europi, Valamar može postići ugljičnu neutralnost u iduće tri godine i postati primjer održivog poslovanja u turizmu na Mediteranu. Strateška ulaganja u održivost iznosit će oko 50 milijuna eura s fokusom na razvoj ljudskih resursa u turizmu, destinacije, turističku infrastrukturu, održive i lokalne dobavljače, projekte kružnog gospodarstva i zaštitu bioraznolikosti”, istaknula je Ivana Budin Arhanić, članica Uprave Valamar Riviere.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Valamara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:51