U KORAK S PROMJENAMA

Zagreb više ne želi biti samo turistička odrednica, okrenut će se potpuno novim gostima

Način života i rad digitalnih nomada jedno su od rješenja za budućnost radnog mjesta, poručio je bloger i istraživač tržišta rada Albert Canigueral
Jan de Jong na prvom Tjednu digitalnih nomada u Zagrebu
 Damjan Tadic/Cropix

Proglašenjem Veronice Mulhall za ambasadoricu 'Zagreb Digital Nomada' u petak, 25. lipnja je zaključen prvi 'Tjedan digitalnih nomada' na kojem su organizatori Saltwater Nomads, Total Croatia News i Turistička zajednica grada Zagreba predstavili prednosti, prilike i mogućnosti našeg glavnog grada za rad na daljinu digitalnih nomada.

Veronica Mulhall bit će, kako se čulo prilikom proglašenja ambasadorice 'Zagreb Digital Nomada', u srpnju ove godine prvi ambasador – digitalni nomad koji će raditi i živjeti u Zagrebu mjesec dana.

- Čestitam Veronici na ovom izboru, Zagreb joj želi dobrodošlicu i mislim da će se divno provesti u našem gradu, odnosno imati sjajne mogućnosti da ovdje pronađe svoj novi ured za posao. Upoznat ćemo je sa svime što Zagreb nudi digitalnim nomadima – poručila je odmah po proglašenju ambasadorice 'Zagreb Digital Nomada' Petra Maršić Buljan iz Turističke zajednice grada Zagreba.

image
Dean Kuchel
Damjan Tadic/Cropix

Proglašenju ambasadorice 'Zagreb Digital Nomada' prethodila su, među ostalim, tri panela 'Tjedna digitalnih nomada' na kojima su se analizirali budući trendovi na tržištu rada, digitalni nomadizam kao rješenje promjena na tržištu rada i hrvatske politike u prihvaćanju i produbljivanju globalnih trendova u radu na daljinu.

Prije samih panela sudionicima je priređeno predavanje blogera i istraživača tržišta rada Alberta Caniguerala o budućnosti rada.

image
Kristina Grabovac
Damjan Tadic/Cropix

- Budućnost rada ima tri dimenzije, budućnost samog posla, radnog mjesta i ispunjenja poslovnih zadaća ili ciljeva. Nomadizam je jedno od rješenja za budućnost radnog mjesta, a koliko daleko se odmaklo u primjeni takvog načina rada svjedoči, među ostalim, primjer poslodavaca u prijevozničkom biznisu Švedske koji se zalažu za regulaciju rada vozača kamiona od kuće - naveo je Canigueral koji se sudionicima obratio videovezom. Podsjetio je, među ostalim, na tezu čuvenog sociologa Petera Druckera da osnovno pitanje tržišta rada nije pronaći odgovore na zahtjeve koji se javljaju, već postaviti ključno pitanje tržišta rada.

image
Dean Kuchel i Mandy Fransz
Damjan Tadic/Cropix

Nakon Canigueralova izlaganja, uslijedio je prvi od tri panela zaključnog dana ‘Tjedna digitalnih nomada’ pod nazivom ‘Održive i samoobnavljajuće destinacije’. Uz moderiranja Rona Tardiffa, o održivim i samoobnavljajućim turističkim destinacijama govorili su direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić, autorica brojnih putopisa Anja Mutić i poduzetnik u turizmu Daniel Lacko.

Ana Hrnić istaknula je da u biseru hrvatskog turizma Dubrovniku upravo teče turistička sezona pod snažnim utjecajem lanjskih posljedica koronavirusa i velikih restrikcija u zračnom prometu na dubrovački turizam koji je, upozorila je, avio destinacija. S druge strane, naglasila je direktorica Turističke zajednice Dubrovnika, 2019. bila je rekordna godina po posjeti gostiju za dubrovački turizam.

image
Martina Biennenfeld i Ilan Mor
Damjan Tadic/Cropix

- Tijekom 2019. poduzeli smo prve korake na osiguranju dugoročne održivosti dubrovačkog turizma, ograničivši broj dolazaka cruisera u gradsku luku – navela je Ana Hrnić. Martina Bienenfeld podsjetila je da se zagrebačka turistička ponuda u 2020. osim s koronom i lockdownom suočila i s razornim potresom.

- Moram naglasiti da nismo odustajali s naporima dokazati da smo još 'živi' kao turistička destinacija te smo od početka pandemije do danas odradili mnoštvo sjajnih projekata i kampanja. Podsjetila bih da Zagreb nekoć, primjerice prije deset godina, nije bio toliko atraktivna turistička destinacija što smo promijenili i ne odustajemo s novim pričama, novim projektima, istaknuvši pritom neke od projekata poput Pimp my Pump, Mali Zagreb i Triptih. Kada je u pitanju održivost turističke ponude grada nastojimo dokazati da Zagreb nije samo glavni grad jedne prekrasne turističke zemlje, već sjajno mjesto za život i rad – kazala je Martina Bienenfeld.

image
Branka Bajt
Damjan Tadic/Cropix

Nakon prvog panela uslijedio je razgovor moderatora ‘Tjedna digitalnih nomada’ Michaela Freera s Mandy Fransz, osnivačicom tvrtke ‘Digitalni skok’ za digitalnu transformaciju.

- Čula sam za Hrvatsku kao destinaciju digitalnog nomadizma, došla ovdje i uvjerila se kako Hrvatska pruža puno događanja, ali i mogućnosti za razvijanje zajednice što inače smatram najvažnijim dijelom svog posla – ustvrdila je Mandy Fransz.

U drugom panelu, uz moderiranje Tanje Polegubić iz Saltwater Nomadsa, o trendovima u budućnosti na tržištu rada u Hrvatskoj i globalno raspravljali su Petra Maršić Buljan iz Turističke zajednice grada Zagreba, Paul Bradbury, glavni urednik Total Croatia Newsa, urednik portala Skift Matthew Parsons i Dalibor Kovačević iz Raiffeisenbanke. Potom je uslijedilo izlaganje Deana Kuchela koji se sudionicima skupa predstavio kao ambasador nomadskog stila života.

image
Tanja Polegubic i Dalibor Kovacevic
Damjan Tadic/Cropix

U posljednjem panelu petog dana ‘Tjedna digitalnih nomada’ o hrvatskim politikama za povezivanje s globalnim društvom govorili su Jan de Jong, poduzetnik koji je inicirao uspostavljanje viznog režima u Hrvatskoj za digitalne nomade, Kristina Grbavac iz revizorske kuće KPMG, Branka Bajt iz Hrvatskog Telekoma i Hermes Arriaga Sierra iz Impact Huba.

Upitan od moderatora panela Michaela Freera kako je došao na ideju da inicira uvođenje viznog režima za digitalne nomade u našoj zemlji, Jan de Jong naveo je kako se na svom prvom sudjelovanju na skupu o hrvatskom turizmu suočio s pitanjem kako od Hrvatske načiniti cjelogodišnju turističku destinaciju. Odgovor na potonje pitanje Jan de Jong, kako je kazao, dobio je u tekstovima Paula Bradburyja na portalu Total Croatia News.

image
Paul Bradbury
Damjan Tadic/Cropix

- U Paulovim tekstovima zasjale su mi tri riječi, digitalni nomadski turizam. Zatim sam počeo promovirati taj koncept u svojim javnim istupima, naišavši na veliku potporu pratitelja mojih istupa, ali, vrlo brzo nakon toga, i gotovo svih važnijih medija u zemlji – naveo je de Jong, otkrivši kako je nakon čitatelja svojih istupa i medija dobio potporu za razvoj digitalnog nomadskog turizma i od hrvatske Vlade, odnosno ureda predsjednika Vlade. Uspjeli smo, zaključio je de Jong, postići da Hrvatska postane jedna od prvih deset zemalja u svijetu koja ima vizni režim za digitalne nomade. De Jong svoju ideju dalje provodi kroz udrugu DNA Hrvatska.

- Jedan od ciljeva udruge DNA Hrvatska je da se vizni režim produlji sa sadašnjih šest mjeseci dozvole boravka za digitalne nomade. Isto tako, želimo ishoditi pojednostavljivanje procedura koje se tiču oporezivanja digitalnih nomada – najavio je Jan de Jong.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:07