Stručnjaci otkrivaju

Veliki vodič za kupnju rabljenog automobila: ako vidite ovu riječ u oglasu, moguće da se radi o prijevari

Prilikom pregleda potrebno je obratiti pažnju na opće stanje vozila, kilometražu i godište, ali i na evidentiranu servisnu povijest
Motorna vozila (ilustracija)
 Marko Todorov/Cropix

Prvo pitanje prije kupovine automobila je skoro uvijek isto – novi ili rabljeni? Što se tiče odgovora, kupci u pravilu više naginje prema drugoj soluciji, što pokazuju i kupovne navike Hrvata. Glavna prevaga u toj dilemi je, dakako, cijena vozila, odnosno omjer uloženog i dobivenog, jer dobro održavani rabljeni automobil može biti jednako kvalitetan kao onaj iz salona s time da će imati do 30 posto nižu cijenu.

Ipak, akvizicija rabljenog auta nije tako jednostavan korak. Institut za inovacije proveo je tijekom 2019. godine istraživanje na više od 1.100 ispitanika o najvećima problemima prilikom kupnje rabljenih vozila. Više od polovice anketiranih je kao najveći izazov navelo nepouzdanost informacija, odnosno slabu kvalitetu informacija o vozilima. Njihov strah je opravdan jer brojni prodavači pokušavaju prikriti mane svog metalnog ljubimca kako bi izvukli maksimalnu novčanu korist, ne mareći pritom za moguće probleme koje će imati budući vlasnik. Upravo zato je bitno obratiti posebnu pažnju na svaki detalj kod kupovine korištenog automobila, od novog laka, do izlizanih papučica. Kako bi vam olakšali taj proces, donosimo vam veliki vodič za kupovinu rabljenog automobila koji smo napravili u suradnji s Denisom Tepšom, operativnim direktorom iz tvrtke Neostar koja je specijalizirana za prodaju, kupnju i održavanje rabljenih vozila.

image
Denis Tepša, operativni direktor u Neostaru

Istraživanje i potraga

Prvi korak, kaže Tepša, jest istraživanje ponude automobila. Prvi izbor takvih informacija su pouzdani websiteovi, poznanici i prijatelji, a važno je dobro istražiti potencijalno vozilo i raspitati se o vrlinama i manama određenog modela te proučiti iskustva osoba koje su koristile takav automobil. Nije ni loše odrediti budžet i namjenu za vozilo, potom izabrati željenu marku i veličinu vozila te opremu jer je ona danas bitan faktor koji određuje cijenu rabljenog vozila.

Nakon istraživanja, vrijeme je za potragu. Svijet rabljenih automobila je prepun raznih vozila, ali i prodavača, tako da u tom širokom moru mora postojati i nemali broj prevaranata, pogotovo ako se odlučite na kupnju preko oglasnika.

- Rabljeni automobil je sigurnije kupiti kod prodavatelja „od povjerenja“, neovisno prodaje li autokuća ili fizička osoba, jer je kod njih vrlo jednostavno ustanoviti sigurnost i autentičnost automobila. S druge strane, na tržištu rabljenih automobila postoje osobe s nečasnim namjerama. Moguće ih je prepoznati na način da cijena automobila odskače od prosjeka, da je teško utvrditi transparentnost informacija, a i vrlo često uopće nisu stvarni vlasnici automobila koje prodaju – ističe Tepša.

Uz to, ako na oglasu naletite na naslove „HITNO“ ili ako u opisu nema previše informacija o samom vozilu, onda je bolje takva pretraživanja preskočiti, neovisno o niskoj cijeni.

Pregled vozila

Kada napokon odaberete automobil koji vam odgovara onda na red dolazi upoznavanje vozila. Za početak je potrebno obratiti pažnju na opće stanje vozila, točnu kilometražu i godište, ali i na to ima li vozilo evidentiranu servisnu povijest, je li vozilo bilo garažirano, je li sudjelovalo u sudaru i za koju namjenu ga je prethodni vlasnik koristio.

Dvije najčešće stavke koje prodavač pritom pokušava prikriti su ogrebotine te kilometraža. Prvo se lako može otkriti detaljnim vizualnim pregledom karoserije uz mjerenje debljine laka i otkrivanjem nestručnih popravaka oštećenja, dok se broj prijeđenih kilometara teško može sa sigurnošću utvrditi kod vozila koja nemaju urednu servisnu povijest. Jedan od načina na koji se može provjeriti realnost navedene kilometraže jest da se brojka na mjeraču usporedi s realnim stanjem auta. Ako su papučice ili mjenjač izlizani, onda je teško povjerovati da je auto prošao neki mali broj kilometara.

image
Neoinspektor pregledava automobil
Neostar

Najbolji način provjere jest da s vlasnikom odete u stanicu za tehnički pregled gdje za nekoliko desetaka kuna možete dobiti ispis kilometara zabilježenih na svim prošlim tehničkim pregledima ili pak provjeru možete napraviti na specijaliziranim online stranicama koje imaju dostupne podatke o kilometraži za određene marke vozila. Još jedna stvar koju je dobro provjeriti prije kupnje jest i mogućnost da je automobil koji kupujete pod teretom, odnosno je li predmet ovrhe ili za njega nije otplaćen kredit ili leasing. Ovu informaciju možete lako provjeriti na internetskoj stranici Fine pretragom Upisnika založnih prava pokretnina.

Neostar platforma

Kada idete gledati automobil uvijek je dobro da s vama ide i mehaničar koji se razumije u automobile, što će vam on, vjerojatno, i naplatiti. Ipak, postoji stranica koja već unaprijed garantira sigurnost i kvalitetu automobila. Zove se Neostar.com i riječ je o jedinstvenoj platformi za prodaju, kupnju i održavanje vozila. Na Neostaru prodavači mogu besplatno oglašavati i prodavati svoje automobile, a kupci dobivaju transparentan uvid u stanje vozila jer Neostar vrši pregled u 60 ključnih točaka te nudi sigurnost pri kupnji jer sva vozila imaju tvorničko ili Neostarovo jamstvo. Kako izgleda sami pregled, objasnio nam je Tepša.

- Po dolasku na pregled vozila, Neoinspektori prvo utvrđuju točan tip automobila, stvarnu kilometražu, serijsku i dodatnu opremu te vlasnika automobila s podacima iz prometne. Nakon toga, Neoinspektor pristupa detaljnom pregledu automobila kroz 60 točaka kroz koje se utvrđuje tehnička ispravnost, sudjelovanje u sudaru i prethodna oštećenja. Ako postoji sumnja da je vozilo sudjelovalo u sudaru provjeravaju se zazori i uređajem za mjerenje debljine laka utvrđujemo je li debljina laka na svim elementima vozila podjednaka, provjeravamo datume proizvodnje na staklima i farovima te podizanjem poklopca motora provjeravamo stanje veznih limova i vijaka pomoću kojih su spojeni različiti elementi automobila. Na osnovu pregleda i stanja automobila se određuje jamstvo koje dobiva budući kupac automobila, a bez pregleda nije moguće objaviti niti dodijeliti jamstvo na automobil - objašnjava Tepša.

image
Neoinspektor pregledava automobil
Neostar

Vratimo se sada sljedećem koraku kupnje automobila – testna vožnja! Ona je jednako bitna kao i sami pregled vozila jer može otkriti neke skrivene probleme koji su vidljivi samo kada je auto u pokretu. Tepša zato savjetuje da pripazite radi li motor bez neuobičajenih zvukova, mijenjaju li se stupnjevi prijenosa glatko bez trzanja i zapinjanja te kreće li se vozilo prilikom kočenja ili ubrzavanja po pravocrtnoj putanji.

- Za pravilno ocjenjivanje ispravnosti rada vozila i kvalificiranje ranije navedenih elemenata svakako je potrebno iskustvo, koje svi naši Neoinspektori imaju te će bez sumnje uočiti ukoliko se radi o većem problemu u radu vozila – veli Tepša.

Dogovor cijene

Ako je auto prošao i pregled te test vožnju, onda preostaje samo da se dogovorite za cijenu. Ne zaboravite da kada automobil prodaje prvi vlasnik, on drži i veću cijenu. Stoga zamolite vlasnika automobila da s vama ode do MUP-a kako bi se provjerilo koliko je zaista automobil promijenio vlasnika. Ako je sve u redu s automobilom, prodavatelj se ne bi trebao buniti.

Nadalje, na oglasnicima usporedite cijenu modela te od te cijene odbijte sve moguće popravke koji će se morati riješiti servisom. Ako ste, pak, vozilo kupili preko Neostar platforme onda nema potrebe za dodatnom provjerom u servisu, ali u slučaju da odabrano vozilo nema urednu servisnu povijest, Neostar će uputiti kupca da u roku od mjesec dana obavi servis zamjene ulja u nekom od servisnih centara ponuđenih na njihovoj platformi. Kupcu će pritom sufinancirati taj servis vrijednosnim kuponom u iznosu 500 kuna čime će i takva vozila steći pravo na Neostar jamstvo kakvo imaju i vozila s platforme s urednom servisnom povijesti. Osim toga, korisnike koji registriraju svoje vozilo, platforma putem notifikacija obavještava kada je vrijeme za redovno održavanje vozila, primjerice godišnji servis ili promjenu guma, tako da iskustvo s Neostarom traje i nakon kupovine automobila.

Savjeti Neoinspektora: prilikom pregleda vozila obratite pažnju na ovih 5 stvari

1. Dobro opće stanje vozila (zazori na limu, minimalna vanjska oštećenja i minimalna oštećenja interijera ili da ih uopće nema)

2. Dobro mehaničko stanje vozila (redovni servisi, ispravna oprema i ispravne funkcije vozila)

3. Stanje kilometara istovjetno zapisima na servisu ili na stanici za tehnički pregled te da je vozilo uredno servisirano

4. Vozilo tehnički ispravno bez potrebnih ulaganja ili dodatnih preinaka na vozilu radi prolaza tehničkog pregleda

5. Prihvatljiva (konkurentna) cijena vozila sukladno ostalima na tržištu


Sadržaj nastao u suradnji s Neostar d.o.o.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:42