Brže povezivanje

U velikoj obitelji WiFi često zna biti spor, no sada su se pojavili mobiteli koji rješavaju i taj problem

Potrošači su tijekom pandemije počeli tražiti telefone koji podržavaju 5G mrežu kako bi imali manju latenciju i bolju vezu
 iStock

Telekomunikacijska industrija već neko vrijeme gleda na 5G mrežu kao ključni faktor koji omogućava nova napredna tehnološka rješenja poput povezivanja automobila, telezdravstvo i pametnih umreženih gradova.

Početkom 2020. godine svijet je započeo s uvođenjem prvih pokusa i prototipa sa 5G tehnologijom, koji su brzo pokazali očekivani napredak, poboljšanja i koristi u komunikaciji. Ubrzo zatim je došla pandemija koja je zaustavila cijeli svijet. Kako je COVID-19 dramatično promijenio način na koji živimo i radimo, napredak 5G-a je pokazala sav opseg svog djelovanja. Na neki nam je način 5G tehnologija bila potrebna kako bismo se lakše nosili s ovom pandemijom i njezinim posljedicama.

5G mreža i rad od kuće

Već u prvim danima lockdowna i ograničavanja kretanja, četveročlana obitelj koja radi i školuje se preko standardne Wi-Fi mreže bi preopteretila vezu. Pretplatnici su gotovo odmah počeli kupovati bolju bržu internetsku uslugu. Kako „najbolja“ opcija nije svugdje dostupna, neki su se odlučili preplatiti na više kućnih mreža, npr. gameri i školarci na jednoj, a roditelji koji rade u kućnom uredu na drugoj. Potrošači su počeli tražiti telefone koji podržavaju 5G kako bi mogli iskoristiti hotspotove za brže povezivanje. Ostvarena je najosnovnija prednost 5G mreže za prosječnog korisnika - brže povezivanje (veća propusnost) i manja latencija (kašnjenje signala). Kao rezultat, aplikacije poput Webex-a i Zoom-a su imale brži protok i bili kvalitetniji.

Potrošači koji su se nalazili pretežito u svojim domovima mogli su otkriti svijet povezanog i pametnog doma koji omogućava 5G mreža. Nema potrebe za ključevima, otvaranju garažnih vrata i izrade popisa namirnica – naši su životi postali glasovno aktivirane i naučene rutine. Svjetla, brave i zaštita su konfigurirani i automatizirani; ako npr. imate pametni frižider, naručuju čak i namirnice, jer vaš hladnjak zna kada vam ponestaje zaliha.

Povezanost za potrebe telezdravstva, montažnih bolnica i centara za testiranje postala je nevjerojatno značajna s porastom zaraženih koronavirusom širom svijeta. Decentralizacija klasičnog zdravstvenog modela na ovaj način omogućila je da više ljudi sigurno prima njegu, čuvajući pri tom klasičnu bolničku infrastrukturu za najugroženije pacijente. Prijenosi velikih datoteka, slika i drugog medicinskog sadržaja jednostavniji su s bržom 5G mrežom, što liječnicima i medicinskim sestrama omogućuje brže i lakše donošenje odluka.

image
HUP

Beamforming i ostale prednosti 5G mreže

Novi 5G radijski uređaji milimetarskog vala i rubno računanje kombiniraju se kako bi pružili ultra nisku latenciju, odnosno kašnjenje signala te veliku propusnost i pouzdanost. 5G ćelijsko mjesto veličine je prosječnog kovčega i može se lakše instalirati u usporedbi sa 4G / LTE mrežom. Iako doseg 5G radijskih veza toliki kao kod 4G, sposobnost njihovog koncentriranja na manje područje bez rasipanja resursa na neiskorištenom polju može dovesti do učinkovitijeg postavljanja. Ta se 5G odlika naziva oblikovanje zraka (beamforming), a definira se kao sposobnost koncentriranja propusnosti na usredotočeno područje, poput improviziranih bolnica, omogućujući zdravstvenim radnicima brzu prilagodbu, nadzor i promjenu tretmana za pacijente.

S obzirom na sve izazove koje nam je pandemija COVID-19 donijela, čini se kako prednosti i mogućnosti koje pruža 5G tehnologija dolaze u pravi trenutak. Lanci opskrbe, nadzor, zdravstvene mreže, usluge mobilnosti i povećana razina kibernetičnosti odigrat će važnu ulogu u uspostavljanju svijeta nakon pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:03