Trend sa Zapada

Plaća više nije jedini faktor! Evo što je hrvatskim zaposlenicima uistinu najbitnije

Visoko na listi prioriteta jest i balans privatnog te poslovnog života, benefit koji posebno traže roditelji
 Shutterstock

Hrvatima više nije bitna samo plaća.

Istraživanje koje je proveo portal MojPosao na 800 posloprimaca i 26 poslodavaca pokazalo je da je iznos platne liste tek na trećem mjestu glavnih razloga odlaska iz firme. Hrvatski zaposlenici najčešće su otkaze davali zbog loših međuljudskih odnosa, odnosno jer su imali osjećaj da ih tvrtka nedovoljno cijeni.

Visoko na listi prioriteta jest i balans privatnog te poslovnog života, benefit koji posebno traže roditelji koji žele napredovati u karijeri. Kako bi provjerili što hrvatski zaposlenici stvarno žele obratili smo se tvrtki A1 Hrvatska, koja je godinama među najpoželjnijim poslodavcima u zemlji. Deana Matulić Jagušt, stručnjakinja za internu komunikaciju, radi u toj firmi već 16 godina te ističe kako su upravo brojne materijalne i nematerijalne pogodnosti razlog kojim osiguravaju kvalitetne i poticajne uvjete za rad.

Fleksibilnost u radu

- Naši zaposlenici cijene jasnu i otvorenu komunikaciju unutar kompanije, kao i dobru atmosferu, okruženje u kojem se mogu opustiti i opremljenost zajedničkih prostorija za druženje gdje mogu napraviti pauzu od rada. Prepoznaju važnim i jednake prilike za napredovanje, mentorske i coaching programe, edukativne aktivnosti, primjerice stjecanja naprednih digitalnih vještina, dodatno vrednovanje uloženih napora u važne projekte i programe nagrađivanja – kaže stručnjakinja za internu komunikaciju te dodaje da je iznimno važno zaposlenicima ponuditi ravnotežu između poslovnih i privatnih obveza.

image

Škola skijanja u sklopu programa Leteće dadilje koji organizira A1 Hrvatska

A1 Hrvatska

Prošle godine provedena je velika američka studija koja je otkrila da čak 76 posto ispitanih radnika preferira ispunjeni privatni život te fleksibilnost u radu, čak i ako to znači im se smanji plaća. Ta pogodnost posebno je bitno, što nam je potvrdila Petra Kvesić, koordinatorica razvoja digitalnih platformi u toj firmi i majka troje djece.

- Možda će zvučati kao floskula, ali A1 mi stvarno omogućava balans između privatnog i poslovnog aspekta življenja, što meni u ovom trenutku kad imam troje male djece i poslovne ambicije savršeno odgovara – navodi Kvesić.

Leteće dadilje

Program koji uvelike pomaže roditeljima tijekom zimskih školskih praznika jesu i Leteće dadilje koje A1 organizira već četvrtu godinu zaredom. Riječ je o projektu namijenjenom za školsku djecu zaposlenika koja su se tijekom nedavnih praznika kvalitetno zabavila, dok su roditelji biti rasterećeni svih briga. U programu je dosad sudjelovalo više od 630 djece, a ove godine održana je škola skijanja i edukacija izrade videoigara.

Skijanje je održano na Pohorju u organizaciji škole skijanja Sport4you gdje su klinci od 6 do 11 godina učili skijati, s time da je školica bila subvencionirana od strane kompanije s 50 posto ukupnog iznosa jer je u planu dadiljanje i za uskršnje praznike.

image

Škola skijanja u sklopu programa Leteće dadilje koji organizira A1 Hrvatska

A1 Hrvatska

Što se tiče radionice izrade videoigara, ona je bila organizirana za stariju školsku djecu od 12 do 16 godina u suradnji s edukatorima iz poduzetničkog inkubatora PISMO powered by A1, centra gaming industrije iz Novske. Klinci su na njoj naučili izrađivati 2D grafike s jednostavnim animacijama koje su po završetku implementirali u igru. Edukacija se sastojala od dva predmeta. Prvi predmet je Grafika i animacije, gdje su polaznici učili izradu jednostavnih grafika u programu PISKEL. Iste te grafike djeca su animirala te su iz njih dobili vlastite animirane segmente za igru. Drugi predmet je Unity, gdje su školarci savladali sam proces proizvodnje igre.

Radionica videoigara

Koliko je program koristan za mališane, zna Ninoslava Staniša Brdarić, regionalni područni asistent u A1 Hrvatska. Njeno dvoje djece, Sofia (9) i Adam (14), već su drugu godinu sudjelovali u Letećim dadiljama.

- Sofia je bila na skijanju. Malo joj je bilo teško dizanje ujutro, ali kada je došla popodne doma bila je zadovoljna i sretna jer je imala ispunjen dan. Za Adama sam mislila da će mu radionica biti monotona radi toga što je online jer je već umoran od online nastave, ali je jedva čekao da dođem s posla kako bi mi pokazao samostalnu animaciju koju je napravio. I stalno mi napominje da to nije škola nego razonoda i jako mi je drago da na taj način gleda na radionicu, jer sam mišljenja da će tako puno više naučiti i savladati kada uči kroz zabavu – veli Staniša Brdarić.

image

Škola skijanja u sklopu programa Leteće dadilje koji organizira A1 Hrvatska

A1 Hrvatska

Roditelji, kao i djeca, izvuku također velike benefite iz programa Leteće dadilje. Kako nam je objasnila Magdalena Peh Resman, voditeljica odjela u A1 Hrvatska te majka Nike (11) i Lovre (6), ona je mirne duše mogla obavljati svoj posao, znajući da su joj djeca u sigurnim rukama. Uz to, nije morala uzimati godišnji kako bi pazila na kćer i sina.

- Ponekad je teško organizirati čuvanje djece dok su praznici. Za vrtićarce imamo organizirano dežurstvo, ali školarci su još uvijek dovoljno mali da ne budu veliki, a ipak dovoljno veliki da ne budu mali i ponekad se nađu ni na nebu ni na zemlji. Kako su oboje iznimno sportski aktivni ovaj program nam je super došao da im popuni vrijeme koje bi možda inače proveli pred ekranima – kaže Peh Resman.

Pogodnosti za roditelje

Upravo je zaposlenim roditeljima posebno teško napredovati u poslu te u isto vrijeme njegovati ispunjeni privatni život. A1 Hrvatska stoga ulaže dodatne napore kako bi majkama i očevima pružili dodatne pogodnosti za lakše obavljanje posla. Još 2005. su na kampusu otvorili korporativni vrtić kroz koji je dosad prošlo više od 700 djece od jasličke do predškolske grupe, a svako novorođeno dijete kompanija podržava s 10.000 kuna jednokratne novčane naknade roditelju. Provode i program Flexi baby koji roditeljima nakon rodiljnog, roditeljskog, posvojiteljskog ili udomiteljskog dopusta omogućuje fleksibilno šestosatno radno vrijeme prva tri mjeseca nakon povratka na posao. Zahvaljujući svim ovim aktivnostima A1 Hrvatska dobila je i MAMFORCE certifikat za izvrsnost ravnoteže posla i obitelji.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i A1 Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:27