Stižu subvencije

Novi krug APN-a kreće brzo, na jednom mjestu donosimo sve što će vam trebati

Ovu državnu mjeru pomoći već je iskoristilo više od 22.000 mladih u četiri godine. Lani je odobreno čak 4.648 zahtjeva

Ilustracija

 Joško Ponoš/Cropix

I ovog proljeća čeka nas novi val prijava za subvencionirane stambene kredita Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN). Ovu državnu mjeru pomoći već je iskoristilo više od 22.000 mladih u četiri godine. Zadnji natječaj bio je lani i tada je APN odobrio čak 4.648 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a svi indikatori pokazuju kako će i ovog proljeća vladati veliki interes među mladima, no mjesta su, kao i uvijek, ograničena. Ove godine država će potaknuti kupnju nekretnina te gradnju obiteljskih kuća s građevinskom dozvolom i troškovnikom na vlastitom zemljištu s 50 milijuna kuna, tako da je bitno krenuti što ranije s prikupljanjem potrebnih papira jer se predaja zahtjeva očekuje 21. ožujka.

Prvi korak je pritom veoma jasan – pronaći nekretninu za kupovinu, no problem nastaje kod pripreme potrebne dokumentacije. Kako bi potencijalnim prijaviteljima olakšali taj proces donosimo kratki vodič s ključnim informacijama o ovogodišnjem natječaju za subvencioniranje stambenih kredita.

Tko se ima pravo prijaviti

Prije nego se bacite u potragu za papirima, važno je provjeriti imate li uopće pravo na prijavu. Mjeru mogu iskoristiti svi građani Hrvatske koji su mlađi od 45 godina te koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, s time da useljivu nekretninu ne smiju imati ni njihovi izvanbračni partneri, supružnici i neformalni životni partneri.

U slučaju da prijavitelj ima nekretninu koja je useljiva (u tu kategoriju ulazi i turistički apartman) onda je dužan u prijavi predati i izjavu o obveznoj prodaji iste u roku dvije godine. Također, na natječaj se ne mogu prijaviti osobe koje su ranije dobile APN-ov subvencionirani kredit s time da se ovaj uvjet ne odnosi na aplikante koji su primili subvencije u 2011. i 2012. godini.

Za što je moguće iskoristiti sredstva

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura. Cijena može biti veća, ali se u tom slučaju njezina razlika neće subvencionirati. U pitanju može biti i nekretnina koju ćete kupiti od člana obitelji (roditelj, brat, sestra), baš kao i dio kuće ili stana s ciljem objedinjenja vlasništva.

image

Ilustracija

Duje Klarić/Cropix

Kada je u pitanju izgradnja obiteljske kuće važno je naglasiti da ona mora imati građevinsku dozvolu. Pritom nije važno je li gradnja već započeta ili radovi tek trebaju početi. Subvencije se čak mogu dobiti i za rekonstrukciju kuće, za koju se prilaže građevinska dozvola, ali sredstva nisu predviđena za adaptaciju nekretnine. U slučaju da vas muči razlika u pojmovima – kod rekonstrukcije se izvode radovi kojima se u većoj mjeri ne mijenja veličina objekta, nego se isključivo mijenjaju konstrukcijski elementi, odnosno statika kuće.

Koliko iznosi subvencija

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, i kreće se od 30 do 51 posto. Recimo, kupac iz Bjelovara će dobiti subvenciju od 36 posto, dok će prijavitelj iz općine Plaški u Karlovačkoj županiji primiti maksimalnu subvenciju. Podatke za svih osam kategorija možete pronaći na stranici APN-a.

Što se tiče samih isplata subvencije, one se dodjeljuju za prvih pet godina otplate stambenog kredita, no mogu se produžiti poslije toga. Za svako rođeno ili posvojeno dijete u godinama subvencioniranja stambenog kredita rok se produljuje za dvije godine. Drugim riječima, mladi par koji potpiše subvenciju ove godine te u idućih pet godina dobije dvoje djece može rastegnuti rok subvencije na devet godina. Rok se produžuje i na samom početku prijave za jednu godinu po svakom maloljetnom djetetu koje je član kućanstva podnositelja zahtjeva.

Ujedno, u slučaju da podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva imaju utvrđeni invaliditet najmanje 50 posto, rok za subvencioniranje kredita produljuje se u startu za dvije godine. Povlastice se akumuliraju, što znači da ako prijavitelj ima dijete s invaliditetom, onda se rok subvencioniranja produljuje za tri godine.

image
Shutterstock

Kome se podnose zahtjevi i što je potrebno od dokumentacije

Zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita zajedno sa zahtjevom za stambeni kredit podnosi se u banku u kojoj se podiže stambeni kredit. Svaka banka ima svoju ponudu, pa tako i Erste banka. Kod njih je već sad moguće predbilježiti se za stambeni kredit uz državnu subvenciju i pokrenuti postupak procjene nekretnine bez ikakvog troška.

Zahtjev za kredit moguće je podnijeti u bilo kojoj poslovnici Erste banke, putem Službe mobilnih bankara ili on-line na web stranici banke. Potrebnu dokumentaciju za prijavu možete provjeriti na stranicama Erste banke.

Na temelju prikupljene dokumentacije Erste banka počinje s obradom kreditnog zahtjeva. Izračunava se kreditna sposobnost prijavitelja, kao i kreditna sposobnost drugih sudionika ako će ih biti u kreditnom odnosu (npr. sudužnik) te se definiraju potrebni instrumenti osiguranja. Uz to se prilaže procjena vrijednosti nekretnine koja se, kako smo spomenuli, može besplatno obaviti već sada u Erste banci.

Nakon izvršene procjene nekretnine, banka procjenjuje zahtjev za kredit i donosi odluku o odobrenju kredita.

Tko odobrava subvencioniranje kredita

Odabrana banka dužna je u roku od osam dana od dana uredno podnesenog zahtjeva odlučiti ispunjava li podnositelj zahtjeva uvjete za davanje kredita. Zahtjevi se zatim dostavljaju APN-u koji donosi konačnu odluku. Početak zaprimanja zahtjeva u APN očekuje se u ponedjeljak 21.3.2022. godine i trajat će do planiranog utroška osiguranih sredstava za subvencije.

image
Shutterstock

Što kada je zahtjev odobren

Svaka banka po tom pitanju ima vlastiti hodogram. U Erste banci ćete preuzeti od strane Erste banke i APN-a potpisani ugovor o kreditu i drugu dokumentaciju koju trebaju potpisati svi sudionici u kreditu - korisnik kredita, založni dužnik (vlasnik nekretnine) te eventualni sudužnik, jamac. Dokumentacija se potpisuje i potvrđuje kod javnog bilježnika, a troškove snosi korisnik kredita.

Prije sklapanja ugovora o kreditu, sklapa se ugovor o kupoprodaji nekretnine. Potvrđeni ugovor o kreditu, zajedno s prijedlogom za uknjižbu založnog prava, u korist Erste banke dostavljate nadležnom Općinskom sudu, Zemljišno-knjižnom odjelu (gruntovnici) radi uknjižbe založnog prava na nekretnini. Izvadak iz zemljišnih knjiga, u kojem je upisano založno pravo u korist banke, te rješenje suda kojima se dozvoljava upis hipoteke u korist Erste banke, potrebno je prije isplate kredita dostaviti banci. Vrijeme potrebno za zasnivanje založnog prava na nekretnini ovisi o pojedinom nadležnom Općinskom sudu, Zemljišno-knjižnom odjelu (gruntovnici).

Nakon toga slijedi isplata kredita i, nakon zaključene kupovine, potrebno je prijaviti prebivalište na novoj adresi.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Erste bankom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 21:17