Životna asistencija

Najbolja moguća alternativa domovima za starije napokon je dostupna i u Hrvatskoj

Mreža pametnih usluga i senzori u domovima korisnika temelj su suvremene high tech asistencije u kućama starijih osoba

Europa kao kontinent s najstarijim stanovništvom već nekoliko desetljeća priča o deinstitucionalizaciji skrbi o starijim osobama. Još u osamdesetim godinama na razini Europske unije stručnjaci su isticali nužnost tranzicije iz sustava skrbi koji je baziran na smještaju u institucije prema uslugama skrbi u zajednici. No, tek posljednjih 10-15 godina stekli su se svi preduvjeti da u punom smislu riječi zažive usluge skrbi bazirane na novim high tech rješenjima i modernom pristupu logistici korisničke podrške. U osnovi riječ je o uslugama koje omogućuju starijim osobama da ostanu živjeti sigurni u svojim domovima nekoliko godina dulje nego što bi to bilo moguće bez tih suvremenih informatičkih i komunikacijskih rješenja.

Danas postoji niz organizacijskih, hardverskih i softverskih solucija koje omogućavaju da se starije pomaže, nadzire, savjetuje i štiti na razne načine. Usluge asistiranog življenja odnosno asistivne tehnologije podrške danas su vrlo različite: telecare, telemedicine, telecoaching, telehealth, AAL -Active an Assistive Living, AS –

Assistive Technologies… neki su od pojmova koji na slične, a opet pomalo različite načine daruju starijima ostanak kod kuće; zadržavanje samostalnosti i kvalitete života, očuvanje starih socijalnih kontakata, a sve uz adekvatnu razinu sigurnosti.

Usluga "Dobar susjed" prvi je veliki korak u Hrvatskoj prema deinstitucionalizaciji skrbi o starijima.

Radi se, potrebno je naglasiti, o najkvalitetnijem mogućoj alternativi uslugama institucionalne skrbi za osobe koje su voljne nastaviti samostalan život, ali im je neka vrsta asistencije ipak potrebna.

Mnogi su u pedesetim i šezdesetim godinama života svjesni kako će se za samo pet do deset godina suočiti s nekim od kognitivnih, psihičkih i čistih fizičkih limita koje nameću razne bolesti i starost sama po sebi, pa ipak, vrlo je mali udio onih koji su dobro informirani o tome koliko je niska dostupnost kvalitetne institucionalne skrbi u Hrvatskoj. To što ljudi čuju od prijatelja i susjeda o domovima samo je blaga opomena prema onome što ih može dočekati jer praktični problemi koje donosi starost ponekad nekima stigne kao brzi vlak. Nažalost, ako se ne pripremite na vrijeme, uvijek ćete najbolju lekciju dobiti na vlastitoj koži.

Postojeći sustav domova za starije toliko je potkapacitiran i skup te se životna asistencija nameće kao nužnost

Za državnim domovima ogromna je potražnja. Oni nude oko 11 tisuća kreveta za koji se prijavljuje oko 70.000 osoba, pa se na smještaj čeka deset i više godina. Ukupno u domovima za starije Hrvatska ima oko 25-26 tisuća mjesta. Privatni domovi za skrb vrlo su skupi i također limitiranih kapaciteta. Iako u Hrvatskoj postoji nekoliko doista vrhunskih privatnih domova za starije, ljude često iznenadi činjenica kako će najčešće za potpuno prosječan smještaj u tijesnoj dvokrevetnoj sobi s vrlo malo bilo kakvog komfora morati platiti 5-6 tisuća kuna ili više, što je u slučajevima mnogih umirovljenika više nego što im iznosi mirovina. Postoji jeftinija alternativa u tzv. 'obiteljskim domovima' za skrb, ali je poznato kako su ti 'obiteljski' domovi često zapravo mjesta bez stručnog osoblja koja nude nizak standard usluga i sigurnosti. Situacija u s manjkom kapaciteta u domovima prihvatljive cijene takva je da su neki osuđeni na smještaj u "ustanovama" bez ikakve dozvole. U bolnom sjećanju još su nam slike iz takvog objekta koji je planuo u Andraševcu.

Pritom nemojmo zaboraviti kako smještaj starije osobe u dom za skrb često predstavlja početak svojevrsne izolacije, čak i ako je riječ o potpuno adekvatnom smještaju. Više naprednih europskih zemlja kao što su Nizozemska, Austrija, Njemačka, Švedska, Finska… stoga sve više u fokus pažnje javnosti dovode ne samo brigu za zdravlje i fizičku sigurnost starijih, nego uz pomoć high tech kompanija, osiguravatelja, vladinih tijela i lokalnih zajednica traže nova rješenja za socijalnu inkluziju starijih. Ako pak stariji ostanu u svojim domovima, pa i samo nekoliko godina dulje, značajan dio tog problema također će biti riješen.

Ne treba prešutjeti kako država i lokalne vlasti imaju golem interes direktno poticati usluge asistiranog življenja zbog ogromnog manjka smještajnih kapaciteta u domovima za skrb. Na taj način riješit će puno više egzistencijalnih pitanja starijih nego sporim i postepenim ulaganjima u gradnju smještajne infrastrukture.

Usluga životne asistencije "Dobar susjed" koju u Hrvatskoj pokreće kompanija Efficiens Europe omogućava 0-24 sedam dana 365 dana u godini ljudski kontakt za sve hitne situacije s kojima se suočava starija osoba. Osim što će njihov operater potražiti za korisnike odgovarajuće odgovore, životna asistencija "Dobar susjed" osigurat će nekoliko tehnoloških rješenja koja jamče za sigurnost. To su usluge kontakt-centra, popravci u kući, organizacija zdravstvenih usluga i hitne intervencije. Kako bi životna asistencija "Dobar susjed" pružila sve te usluge starijim osobama, u domu korisnika postavljaju se posebni uređaji/senzori, a isporučuje im se i vrlo posebni napredni, ali krajnje jednostavni komunikacijski sustav koji uključuje i posebnu narukvicu s "gumbom za paniku" kojim korisnik trenutačno može zatražiti pomoć. O korisnicima zapravo brine mreža više kompanija čije usluge preko operatera povezuje životna asistencija "Dobar susjed". U Hrvatskoj će tako starije osobe u svojim domovima dobiti i usluge sitnih popravaka vodoinstalatera, električara i drugih majstora, a ne samo pravovremene savjete i intervencije. Prema potrebi, interventni tim izlazi na adresu korisnika ako nitko od rodbine ili susjeda to ne može.

Efficiens Europe svoje usluge razvija temeljem bogatih iskustava švedske Neat Grupe, koja je sastavni dio projekta "Dobar susjed". Spirtus movens projekta u Hrvatskoj, Nicolas Pekić, očekuje da će tijekom samo nekoliko godina njihove usluge koristiti više desetaka tisuća građana.

Životna asistencija "Dobar susjed"

U Efficiens Europe sigurni su da na ovaj način većini korisnicima njihovih usluga mogu pomoći da nastave samostalno živjeti u svojim domovima još dvije do tri godine, a u što su se uvjerili kroz iskustva švedskih principala. Dobra organizacija sustava i high tech rješenja danas omogućuju da u kući imate nevidljivog prijatelja koji će paziti na vas, činiti vam sitne, ali jako bitne usluge te intervenirati kad vam je to najpotrebnije.

image
High tech rješenja
image
Dobar susjed
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:54