#MOJAMINUTA

Izvan fokusa: Kako su od udruge srednjoškolaca postali ozbiljni igrači hrvatske produkcije

Osobna priča uspjeha najužeg tima producentske kuće Izvan fokusa ispričana u samo jednoj minuti. Doznajte kako su izrasli u ozbiljnu tvrtku s brojnim renomiranim projektima i vrhunskim tv sadržajem
Adrijana Prugovečki, izvršna direktorica Izvan fokusa
 Freedom Finance

Izvan fokusa tim je mladih i ambicioznih kreativaca koji unazad osam godina zajednički produciraju fotografske, televizijske, filmske i video sadržaje te organiziraju događanja, live streamove i razne festivale. Nastali su iz udruge i to je upravo zanimljivost njihova poduzetničkog pothvata i biznis priče.

- Sve je krenulo od sedmorice prijatelja koji su se poprilično rano, s nekih 17 godina okupili i odlučili osnovati udrugu - o počecima rada govori Adrijana Prugovečki, izvršna direktorica Izvan fokusa. Dodala je da su morali pronaći punoljetnog člana kojeg su imenovali predsjednikom udruge da bi se uopće mogli registrirati. Počeli su raditi snimanja, evente, neka događanja i tako su članovi udruge kroz godine rada zajedno i rasli. Preselili su se iz Karlovca u Zagreb, gdje su krenuli na fakultete i tu se nastavlja njihov zajednički rad.

image
Kristijan Protulipac u timu Izvan fokusa od samih je početaka
Freedom Finance

Velika prekretnica u poslovanju dogodila im se 2018. godine, kad su odlučili da će udruga osnovati svoju tvrtku. Nisu željeli da itko bude formalan vlasnik tvrtke, već im je cilj bio da zajedno odlučuju o poslovanju pa je upravo udruga osnovala poduzeće. Danas s tvrtkom Izvan fokusa upravljaju Filip Trezner i Adrijana Prugovečki. Sjedište njihove tvrtke je u Karlovcu, odakle potječe cijeli njihov uži tim. S obzirom na to da su svoje djelovanje započeli kao udruga tad maloljetnih filmskih i fotografskih entuzijasta koji su, uz svoje obrazovanje, gradili i razvijali udrugu. Organizirali su brojne festivale za mlade poput Foto dana mladih (fotografskog festivala za mlade srednjoškolce) kao i PickUp Music Festivala (festivala za mlade glazbenike).

S kojim su se izazovima suočili na početku poslovanja doznajte u sklopu #MyMinute kampanje. Pokrenula ju je Freedom Finance Europe, financijska platforma za trgovanje dionicama:

- Danas smo narasli u produkciju koja surađuje s najvećim klijentima u Hrvatskoj, a radi se o renomiranim hrvatskim, kao i internacionalnim kompanijama. Mi imamo nekoliko važnih segmenata poslovanja, a to su tv produkcija i tv proizvodnja sadržaja za naše televizije, zatim je to organizacija raznih događanja, snimanja korporativnih videa, a u posljednje vrijeme sve više razvijamo i filmsku produkciju kao i segment digitalnog marketinga, te nešto što u doba pandemije ne možemo izbjeći, a to je livestreaming jer su se eventi preselili u neki novi digitalni svijet - rekla je direktorica Adrijana Prugovečki. Počeli su s dvije zaposlene osobe, a danas su Izvan fokusa narasli u tim s petnaestak zaposlenih. Producentica Tajana Bakota najviše uživa radeći na igranim filmovima, a trude se, dodaje, raditi i na buđenju novog vala hrvatske kinematografije. Oskar znanja, jedan joj je od najdražih projekata jer su u fokusu učenici koji su prošli kroz tešku pandemijsku školsku godinu.

image
Producentica Tajana Bakota najviše uživa radeći na igranim filmovima
Freedom Finance

- Želimo osposobiti mlade autore da čim prije krenu raditi i stvarati neke svoje platforme. Mi nudimo nova mlada imena iz svijeta autorstva- rekla je Tajana. Dodala je da u poslu često probijaju vlastite granice jer neprestano razvijaju nove usluge. Autentičnost i pronalazak niše koja zadovoljava više sektora u isto vrijeme njen je recept uspjeha. Potrebna je priča, a ne suhoparna usluga, zaključuje producentica Bakota. Kristijan Protulipac u timu Izvan fokusa od samih je početaka, zapravo još od srednje škole.

- Svaki početak je težak. Treba biti uporan i u poduzetništvu nema nekog radnog vremena. Nije lako ni jednostavno otvoriti svoju firmu, no za uspjeh vam neće biti problem ni raditi 16 sati na dan - smatra Protulipac.

Sponzorirani sadržaj nastao u partnerstvu s Freedom Finance Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:35