Ovo trebate znati

Istražili smo: tko će vam zapravo isplaćivati mirovinu i možete li je ikako povećati?

Mirovinski fondovi, stupovi, društva, kategorije pa sada i osiguravajuća društva. Sve ovo može djelovati itekako zbunjujuće i zato vam donosimo šest najvažnijih pitanja i odgovora koje morate znati
 iStock

Zadnjih godina sve se više govori o trećem mirovinskom stupu, onome u koji dobrovoljno uplaćujemo iznos koji želimo kako bismo si osigurali bolju mirovinu. To se preporučuje raditi već od trenutka kada dobijete prvi posao, ali zapravo se treba uplaćivati tijekom trajanja radnog staža. No, što ako vam je do mirovine ostalo svega nekoliko godina? Kako se pripremiti i što sve treba znati pročitajte u nastavku.

Mirovinski fondovi, stupovi, društva, kategorije pa sada i osiguravajuća društva. Sve ovo može djelovati itekako zbunjujuće, pogotovo ako niste toliko u tematici mirovina. Zato je najbolje krenuti s pojašnjavanjem od samog početka, a ovo je šest najvažnijih pitanja i odgovora koje morate znati o mirovinskim osiguravajućih društvima.

1. Kako točno funkcionira mirovinski sustav u Hrvatskoj?

Nije naodmet ponoviti još koji put – u Hrvatskoj imamo tri mirovinska stupa. Prvi je obvezni i temelj je međugeneracijske solidarnosti, u njega svaki mjesec odlazi 15% vaše bruto plaće. On se troši odmah jer se od tog iznosa isplaćuju mirovine sadašnjim umirovljenicima.

Drugi stup je također obavezan i u njega mjesečno odlazi 5% vaše bruto plaće. To je novac koji štedite za svoju mirovinu, vaša individualna kapitalizirana štednja. Tu je i treći, već spomenuti, dobrovoljni mirovinski stup u koji uplaćujete koliko i kada želite, a također se radi o novcu koji je namijenjen samo vama u budućnosti.

Nakon faze akumulacije sredstava preko 2. i 3. mirovinskog stupa, slijedi faza potrošnje odnosno isplata mirovine. U toj fazi dio mirovine Vam isplaćuje HZMO (sredstva iz prvog stupa), a dio mirovine Vam isplaćuju mirovinska osiguravajuća društva (2. stup) , a isplatu mirovine iz trećeg stupa mogu vršiti, uz mirovinska osiguravajuća društva, i mirovinski fondovi i osiguravajuća društva.

2. Koliko će iznositi moja mirovina?

Postoji puno faktora koji utječu na iznos mirovine iz 1. stupa, od plaće, životne starosti, radnoga vijeka, različitih koeficijenata pa sve do dodataka na plaću. U globalu, izračun mirovine iz 1. stupa utvrđen je Zakonom o mirovinskom osiguranju. Informativni izračun mirovne iz 1. stupa može se zatražiti u HZMO-u.

Prosječna neto mirovina u Hrvatskoj, prema zadnjim dostupnim podacima, iznosi 2807 kuna. To znači prosječna mirovina iznosi manje od 40 posto prosječne neto plaće. Upravo zato je važno promisliti o svim načinima povećanja prihoda jednom kada prestane raditi.

image
iStock

Mirovina iz 2. stupa isplaćuje se doživotno, a isplaćuju je mirovinska osiguravajuća društva. Ista se usklađuje minimalno dva puta godišnje prema indeksu potrošačkih cijena kojeg objavljuje Državni zavod za statistiku. Usklađenje mirovine iz 2. stupa regulirano je Zakonom o mirovinskim osiguravajućim društvima.

Obzirom da su izdvajanja doprinosa u obvezno mirovinsko osiguranje za vrijeme radnog vijeka zakonski regulirana (15% u 1. mirovinski stup i 5% u 2. mirovinski stup) te da na iste ne možemo samoinicijativno utjecati, ugovaranje dobrovoljne mirovinske štednje (3. mirovinski stup) svakako može biti odluka koja će u budućnosti imati utjecaj na visinu mirovine. Uplate u dobrovoljnu mirovinsku štednju, 3. stup nemaju ograničenja te su individualni izbor pojedinca.

Informativni izračun vaše mirovine iz 2. i 3. stupa možete napraviti i na Raiffeisen MOD Kalkulatoru mirovine.

3. Tko isplaćuje mirovinu?

Sredstva iz prvog stupa svima isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO), a prije nego dobijete novac iz drugog i trećeg stupa morat ćete donijeti nekoliko odluka. U trenutku kada ostvarite uvjete za starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu te podnesete zahtjev za umirovljenjem kod HZMO-a, REGOS će vam dostaviti informativni izračunmirovine.

image
iStock

Korisnik može birati između dvije vrste mirovine; mirovina A- prebacivanje individualne kapitalizirane štednje u državni proračun i u tom slučaju mirovinu isplaćuje HZMO ili mirovina B- mirovinu iz 1. stupa isplaćuje HZMO, a mirovinu iz 2. stupa odabrano mirovinsko osiguravajuće društvo. Potpisom Izjave o izboru mirovine korisnik potvrđuje u Regos-u svoj izbor. Ukoliko je izbor korisnika kombinirana mirovina, po primitku konačnog Rješenja za mirovinu iz 1.stupa, potpisom Izjave o izboru mirovinskog osiguravajućeg društva u REGOS-u bira mirovinsko osiguravajuće društvo isplatitelja mirovine iz 2. stupa s kojim potpisuje ugovor o mirovini.

Dobrovoljnu mirovinsku štednju iz 3. mirovinskog stupa isplaćivati može mirovinsko društvo, društvo za osiguranje ili, također, Mirovinsko osiguravajuće društvo.

4. Što je, ustvari, Mirovinsko osiguravajuće društvo (MOD)?

Mirovinska osiguravajuća društva specijalizirana su za isplatu mirovina. U Hrvatskoj postoje dva MOD-a: Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo (Raiffeisen MOD) i Hrvatsko mirovinsko osiguravajuće društvo (HRMOD). RMOD postoji već 19 godina, a HRMOD je počeo s radom početkom ove godine.

Ako samostalno ne odaberete Mirovinsko osiguravajuće društvo, a odabrali ste kombiniranu isplatu mirovine, REGOS će vas sam smjestiti u jedno od dva dostupna u Hrvatskoj.

5. Koja je razlika između mirovinskog fonda i mirovinskog osiguravajućeg društva?

Najjednostavnije rečeno, u mirovinskom fondu se prikuplja novac članova odnosno fondovi provode fazu akumulacije, a mirovinsko osiguravajuće društvo isplaćuje taj novac odnosno provodi fazu dekumulacije. To znači da će vaša individulana kapitalizirana štednja (sredstva drugog stupa) iz fonda u kojem ste imali otvoren osobni račun za uplatu doprinosa u drugi stup, biti doznačena na račun MOD-a ukoliko ste odabrali kombiniranu mirovinu. No, MOD-ovi nisu pasivni već se bave ulaganjima kako bi osigurali doživotnu isplatu vaše mirovinu. MOD-ovi ulažu u razne vrste financijske imovine kao što su obveznice, dionice, udjeli u investicijskim fondovima, izvedeni financijski instrumenti, depoziti kod kreditnih institucija, a može ulagati i u nekretnine.

6. Zašto odabrati Raiffeisen mirovinsko osiguravajuće društvo?

Raiffeisen MOD u Hrvatskoj djeluje već punih 19 godina, a upravljanje i isplatu mirovina prepustilo mu je više do 40,000 korisnika. Zbog dugogodišnjeg iskustva i stručnosti, svojim korisnicima u svakom trenutku pružaju sve potrebne informacije vezane uz isplatu mirovina iz 2. i 3. mirovinskog stupa.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Raiffeisen mirovinskog osiguravajuće društva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:48