POKRENI NEŠTO SVOJE

Domaći startup kući odnio vrijednu nagradu: „Naša je maska za proteze nastala sasvim slučajno”

Zagrebački startup 3DTech jedan je od šestorice pobjednika natječaja Philip Morrisa i ACT Grupe
Luka Biondić
 3DTech

O zagrebačkom startupu 3DTech, koji se prije tri godine na domaće, ali i strano tržište probio svojim prozirnim stomatološkim aparatićima izrađenima uz pomoć 3D printera, ove smo godine mogli puno čuti. Na samom početku pandemije ovaj je tročlani tim gotovo preko noći svoj pogon za proizvodnju aparatića prenamijenio u proizvodnju Venturijevih cijevi za respiratore. Sada, devet mjeseci kasnije u svojoj su maloj radnji otišli korak dalje predstavivši IZZY walk, personalizirani kozmetički dodatak za protetska kućišta s kojim su pobijedili na četvrtom izdanju program Philip Morrisa i ACT Grupe pod nazivom „Pokreni nešto svoje”.

- Kao i većina naših proizvoda i ovaj je nastao slučajno. Razgovarali smo s jednom poznanicom koja ima protezu potkoljenice. Ona nam je ukazala na to da postoji veliki segment tržišta na kojem ima mjesta za vrlo personalizirane i individualno finiširane maskice za proteze. Analizom potencijala, došli smo do zaključka da je potreba za tim proizvodom stvarna i odlučili smo ići u tom smjeru – kazao je Luka Biondić iz 3DTecha.

image
Izzy walk

Kako bi uopće startali sa svojim novim projektom, objašnjava, bila im je potrebna svojevrsna financijska injekcija. Domišljata ekipa svoju je priliku, zajedno s 247 domaćih startup poduzeća i malih tvrtki, pronašla u programu „Pokreni nešto svoje”. Riječ je, zapravo, o razvojnom programu Philip Morrisa i ACT Grupe namijenjenom poduzetnicima početnicima i mikro poduzećima kroz koji su do sada financijsku i mentorsku pomoć promili brojni domaći startupovi poput OmoLaba i CircuitMessa. Kroz četiri izdanja ovog programa u hrvatsko impact poduzetništvo Philip Morris uložio je gotovo 2 milijuna kuna za ukupno 26 projekata. Na radost mnogih, 2020. godine u natjecanje uključilo čak 44 posto poduzeća na čijem su čelu žene, dok je najveći broj projekata pristigao iz kategorije softvera, poljoprivrede, hrane i turizma.

- Teško da bi startali IZZY walk bez financijske potpore jer se radi o novom projektu s neizvjesnim rezultatima koji mala razvojna firma kao što je naša ne može sama financirati – naglašava.

Među šestoricom veličanstvenih

Krug po krug, žiri po žiri, IZZY walk se našao među šestoricom pobjednika koji su dobili bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 74.000 kuna, promocijsku podršku te mentorsku pomoć za razvoj tijekom sljedećih šest mjeseci.

No, što je to u stvari IZZY walk, upitali smo Biondića koji nam je odmah u startu odgovorio kako se radi o svojevrsnoj maski namijenjenoj osobama s amputiranim udovima. Svaka maska izrađuje se posebno prema želji kupca, a zbog svoje strukture i materijala od kojeg je napravljena može poslužiti kao prava mala umjetnička podloga. Sama maska dolazi s raznim geometrijskim uzorcima i šupljikavim vizurama, a na nju se može isprintati i slika ili neki drugi motiv kojeg osoba odabere. Svako pomagalo napravljeno je uz pomoć tehnologije 3D printera od vlastitih materijala 3DTecha na bazi akrilnih i epoksi plastika. Na taj bi način dodaje, barem vizualno, mogli promijeniti percepciju i doživljaj osoba s invaliditetom.

image
Izzy walk

- Prije svega ovu bismo tehnologiju htjeli promijeniti kod djece i mladih kako bi im barem vizualno ublažili hendikep. Naši materijali vrlo dobro podnose razne dodatke, vizualne i strukturne kao što se karbon, metalni prah i razni pigmenti pomoću kojih se mogu dobiti raznobojni efekti. – ističe Biondić, te dodaje kako tek sada mogu krenuti s testiranje proizvoda na našem tržištu prije nego li se odluče na izvoz.

Iako već i sada postoji nekolicina zainteresiranih proizvođača medicinskih pomagala, ekipa 3DTecha poručuje kako je pred njima još dug put.

- Za realizaciju bilo kakve suradnje projekt prvo mora ući u proizvodnu fazu. Trenutačno smo u testnim komadima koje radimo za volontere – pojašnjava Biondić.

Brza prilagodba

Pobjeda na natječaju, brza reakcija na okolnosti u prvom pandemijskom valu te sadašnje otkrivanje nove tržišne niše, pokazalo je kako Biondiću i njegovoj tročlanoj ekipi domišljatost nije strana, a

upravo ih ta vrlina prati i od samih početaka. Prije tri godine, kada su krenuli u izradu prozirnih stomatoloških aparatića 3D printeri koje su nabavili za poslovanje nisu bili dorasli zadacima koje su namjeravali postaviti pred njih. Stoga su ih ubrzo rastavili i od njih sastavili vlastite, a rezultati dvogodišnjeg rada na razvoju sada su vidljivi. Dva vlastita modela 3D Printera IZZI Dentalia tako će ova ekipa tržištu predstaviti u petka 18. prosinca.

image
IZZY walk

- Printeri su u potpunosti razvijeni u našoj firmi i koriste vlastitu patentiranu MLA tehnologiju 3D Printa. Odlikuju se visokom preciznošću i ponovljivošću modela, te neprikosnovenom brzinom printa po kojoj smo vodeći na svjetskom tržištu. Printeri su namijenjeni profesionalnoj proizvodnji dentalnih modela, nevidljivih aparatića za zube, krunica, mostova i ostalih dentalnih pomagala. Printeri su u stalnom i neprekidnom razvoju, a čim ova serija bude predstavljena i plasirana na tržište, pokrećemo razvoj nove – zaključio je Biondić.


Sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studia Hanza Medie i Philip Morrisa, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:18