MITOVI I ZABLUDE

Dino i Gabriela rade jedan od najtraženijih poslova: ‘Svi misle da automatski znamo popraviti i ruter‘

Filmovi nas uvjeravaju da su programeri neki ludi genijalci koji pišu kod kritičan za uspjeh neke misije u kojekakvim mračnim kutevima i hudicama.

Gabriela i Dino

 jutarnji.hr

Ivan već godinama radi u jednoj od vodećih hrvatskih kompanija. Gotovo nitko ne razumije čime se točno bavi. Kaže da radi tijekom dana, ali iz svima nepoznatog razloga redovito se navečer vraća za kompjuter. Ima tri monitora doma, na poslu još više, no svugdje hoda s laptopom. Rijetko kad se nađe u nekoj diskusiji, no kada je u žustroj raspravi spominju se pitoni, neke jave i puno izmiješanih slova i pluseva. Prošli mu je vikend tetka prišla prije obiteljskog ručka da pogleda printer i ‘error‘ koji svijetli već mjesec dana. Pokušao joj je objasniti da se on u to ne razumije, ali suviše je upitnika počelo iskakati oko tetke. Znao je da će nimalo suptilno usred ručka prokomentirati kako je moguće da je cijelo djetinjstvo gledao u te strojeve, a sad niti jedan problem ne može riješiti.

Ivan je software developer i izmišljeni lik, ali njegova kratka priča rezonirat će s brojnim developerima koji se neprestano susreću s upitima od bližnjih da im instaliraju Windowse, poprave internet na mobitelu, odaberu najbolji TV paket ili operatera. Poznato je to i zaposlenicima Infobipa, prvog hrvatskog jednoroga, u kojemu radi 1200 developera u više od 70 ureda globalno. Među njima su Gabriela Rivera Lozano iz Meksika i Dino Lozina iz Hrvatske koji su podijelili svoja iskustva s nama i prokomentirali uobičajene stereotipe svoje profesije.

image

Dino i Julia, voditeljica njegovog tima

Privatna Arhiva/

- Rijetko kad se brinemo o tuđim mišljenjima dokle god nas netko ne pita da mu popravimo printer, dogovorimo online sastanak s nekom institucijom ili hakiramo Facebook profil – priča mi Gabriela koja smatra da je Hollywood stvorio jedan ‘stereotip na steroidima‘ o programerima koji, smatra, mnogima i laska jer imaju rješenje za sve.

Profil developera sasvim je jasan, nastavlja Gabriela. Naše omiljeno piće i izvor sve inteligencije je kava. Obožavamo video igre i doma imamo svaku gaming konzolu koja je izašla na tržište. Na tulumima ne plešemo, provest ćemo više od 12 sati dnevno za računalom i pišemo čudne stvari na crnom zaslonu.

image

Gabriela Rivera Lozano

Privatna Arhiva/

Dina pak rijetko tko išta i pita vezano za posao jednom kad se predstavi kao software developer. Netko eventualno prokomentira nešto u stilu ‘a, da, to je budućnost‘ ili ‘vi stalno koristite skraćenice, zašto ne možete pričati na hrvatskom?‘. No, bez ikakvih dodatnih pitanja, samostalno zaključe da kao developer ne živi zdravo jer samo sjedi, nije društven već totalni introvert, ali da vjerojatno može popraviti računalo bez problema.

image

Dino Lozina

Privatna Arhiva/

- Ja sam svog današnjeg menadžera Ivana Burazina upoznao u teretani. Prvi razgovor za posao imao sam pak ispred teretane. S kolegama radim u timovima, dakle komuniciramo, surađujemo i radimo za klijente koji imaju svoje zahtjeve. Da bi znali što moramo napraviti i kako programirati moramo znati poslovni problem koji rješavamo. I sve to radimo za realan svijet, ne neki imaginarni – pojašnjava Dino koji danas radi u DevRelu, odjelu za održavanje odnosa s developerima.

Svaki developer i najmanjim zadatkom definira kakvo će biti naše iskustvo kada koristimo bilo koju aplikaciju, web stranicu ili neki zasebni gadget. I najmanja greška u kodu može utjecati na cijeli niz procesa i zato je preciznost i testiranje svakog šarenog retka na crnom ekranu iznimno važno.

- Mnogo ljudi ne zna da se Infobip bavi rješavanjem problema komunikacije. Upravo zato što je problem riješio putem jednog proizvoda na kojemu radi 600 do 700 developera postao je prvi hrvatski jednorog – pojašnjava Dino kojemu nije jasno kako netko može za zaposlenike u toliko velikim timovima pomisliti da nisu društveni ili da uopće ne razgovaraju s drugim ljudima. Pa kako bi odradili projekt?

image

Gabriela Rivera Lozano

Privatna Arhiva/

- Infobip je kompanija u kojoj u startu znaš koliku odgovornost nosiš jer je naše tržište i broj korisnika iznimno velik. Iza svake poslane poruke postoji niz koraka koji moraju biti usklađeni kako bi ona došla do točnog operatera, na točan broj, pravilno se prikazala i slično – objašnjava mi Gabriela.

Iz tog je razloga velika prednost u industriji razmjena znanja. Online se mogu pronaći brojne platforme na kojima developeri provjeravaju svoje kodove, diskutiraju izazove na koje su naišli u poslu pa često saznaju da je netko već riješio taj problem i da naprosto mogu iskoristiti postojeći kod.

- Jako mi je drago što sam dio developerske zajednice jer je ta zajednica od svojih početaka temeljena na dijeljenju znanja. Da biste postali developeri potrebno je samo računalo. To je moguće samo zato što je zajednica developera u suradnji razvila alate te ih ponudila cijelom svijetu da besplatno mogu početi graditi nove svjetove – objašnjava Dino koji se neki dan vratio s developerskog eventa u Berlinu na kojemu je s tek upoznatim kolegama riješio izazove u programiranju koji su ga morili od doma.

Ako imaš problem, zasigurno već postoji neki drugi developer u svijetu kojega muči ista stvar pa možete na tome raditi zajedno. Dijeljenje na taj način stimulira kreativnost i pomiče granice nemogućeg, uvjereno će Gabriela.

image

Infobip Shift u Zadru

Cropix

Jednako važna platforma za razmjenu znanja su i fizički meet-upovi, a među neutjecajnim su dakako developerske konferencije. Najveća takva konferencija u Jugoistočnoj Europi je Infobip Shift koja će ovog rujna u svojem jedanaestom izdanju ugostiti više od 60 govornika i 10.000 uzvanika među kojima su primarno developeri sa svih kontinenata svijeta. U Zadru će 19. i 20. rujna nove trendove predstaviti najpoznatiji globalni developeri poput Kitzea, Eve Ferreire, Kenta C. Doddsa, Nadera Dabita, Debbie O‘Brien te Hakona Wiuma Liea.

Usprkos brojnim stereotipima, za postati developerom dovoljan je samo laptop i malo volje. Tek kad zagrebemo ispod površine filmskih scenarija možemo uistinu razumjeti dinamiku njihovog posla, a sve vještine potrebne da joj se priključimo dostupne su online. Developerska zajednica ujedno je poznata i kao jedna od najotvorenijih i inkluzivnijih na tržištu, a priključiti joj se možemo od bilo kuda i bilo kada.

Kupujemo avionske karte dok pijemo kavu na rivi. Zaputimo se na putovanje, dok putujemo rezerviramo smještaj. Ne čekamo redove u banci kada želimo do novca. Sve to funkcionira zahvaljujući developerima. Što developeri rade? Mijenjaju svijet, zaključuje Dino.

Zato prestanimo tražiti developere da nam poprave računala.


Hanza Media medijski je pokrovitelj konferencije Infobip Shift 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:31