Koronavirus i aviokompanije

Zrakoplovne tvrtke voze prazne avione kako ne bi izgubile dodijeljene im slotove

Razlog tome su europska pravila, po kojima aviokompanija mora držati otvorenim 80 posto dodijeljenih im slotova ili joj prijeti njihov gubitak
Zračna luka u Madridu
 AFP

Epidemija koronavirusa već je nanijela velike štete avioprijevoznicima, a očekuju se da će one, nastavi li se širiti virus, biti i veće i doseći 113 milijardi američkih dolara u dijelu prodaje zrakoplovnih karata.

Naime, kako ne bi izgubile slotove u zračnim lukama, zrakoplovne kompanije održavaju prazne letove, trošeći velike iznose i za gorivo, i za osoblje. Razlog tome su, upozorava Business Insider, europska pravila, po kojima aviokompanija mora držati otvorenim 80 posto dodijeljenih im slotova ili joj prijeti njihov gubitak. Zbog toga brojne zrakoplovne tvrtke održavaju letove na destinacijama u Europi i izvan nje, zbog čega imaju velike troškove.

Stoga su pojedini britanski dužnosnici nadležnim tijelima za avio-promet predložili da privremeno suspendiraju primjenu europskih pravila o slotovima. Europska se pravila, prema tom prijedlogu, ne bi primjenjivala dok traje epidemija koronavirusa, čime bi se smanjili troškovi aviokompanija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:42