Šire plasman

Žmegač: Mijenjamo organizacijski model Petrokemije, a uskoro stižu i novi proizvodi

Pred Petrokemijom je razdoblje stabilizacije poslovanja i novih investicija, nakon dokapitalizacije
Petrokemija u Kutini
 Josip Bistrović / CROPIX

Pred Petrokemijom je razdoblje stabilizacije poslovanja i novih investicija, nakon dokapitalizacije kojom su većinski vlasnici postali INA i PPD, najavio je u ponedjeljak na druženju s novinarima predsjednik Uprave Petrokemije Davor Žmegač.

Kao jedan od prvih koraka ostvarivanju preduvjeta za investicijski ciklus označio je promjene u strukturi prodaje, odnosno proširivanje plasmana u srednju i istočnu Europu, gdje su bolje cijene, a kao drugu mjeru je spomenuo optimalizaciju proizvodnje.

Pritom je najavio i promjenu organizacijskog modela, koji će biti osjetno plići, uz decentralizaciju u području upravljanja i više odgovornosti. Već sljedeće godine, prema Žmegačevim očekivanjima, na tržištu će se pojaviti novi Petrokemijini proizvodi.

"Vjerujem da ćemo u našim planovima uspjeti i u roku dvije godine stabilizirati poslovanje i ostvariti podloge za početak investicijskog ciklusa", rekao je.

Zahvalivši Vladi na angažmanu u postupku dokapitalizacije, ocijenio je da bi trošak stečaja mogao biti nekoliko desetaka puta veći nego model privatizacije koji je proveden.

"Petrokemija kao privatna kompanija s određenim kapitalom, očišćenom bilancom i riješenim pitanjima iz prošlosti, može i mora u godini koja je pred nama opstati na tržištu", rekao je Žmegač.

Upozorio je da neke velike kompanije tipa Petrokemije u Austriji, Mađarskoj i Srbiji zadnjih godina posluju loše.

"Svi smo suočeni s konkurencijom iz Afrike i Azije, a pogotovo iz Rusije, ali unatoč tome s dosad poduzetim mjerama dobili smo predah da najprije stabiliziramo poslovanje, zatim da već poduzetim mjerama steknemo povjerenje investicijskih bankara u naš poslovni model, te da ne temelju toga krenemo u novi investicijski ciklus, koji mora ostvariti prinos koji očekuju novi vlasnici", rekao je Žmegač.

Govoreći o zaposlenima i njihovu broju, podsjetio je da je Petrokemija nekad imala 4.500 zaposlenih uz proizvodnju 1,35 milijuna tona robe, a danas kao kompanija s drugim dijelovima, ima 1.700 zaposlenih, uz istu proizvodnju.

"Organizacijske promjene neće dovesti do većih potresa i problema, jer mi kao stara kompanija trebamo nove ljude. Nekim ćemo ljudima, koji to žele i imaju uvjete, omogućiti da odu, ali ćemo primiti nove ljude sa svježim idejama. Svjesni smo da neće biti nimalo lako, ali mi imamo samo jedno rješenje - moramo uspjeti", zaključio je Žmegač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:38