Intervju

Zlatko Hodak: Prvi čovjek Narodnih novina, koji je tu tvrtku izvukao iz gubitaka

'Prozivaju nas za nenamjensko trošenje, a riječ je o poslovnom ručku na kojem je bilo osam osoba'
Zlatko Hodak
 Davor Pongračić / CROPIX

Iako su Narodne novine lani prekinule trogodišnji niz poslovanja s gubicima, tu kompaniju u državnom vlasništvu i dalje sustižu afere iz prošlosti. Predsjednik Uprave Narodnih novina, Zlatko Hodak, u razgovoru za Jutarnji list govori, među ostalim, o likvidaciji loših poslova tvrtke, poput ugovora s Hrvatskim nogometnim savezom i investicije u proizvodnju toaletnog papira, o izvorima prošlogodišnje dobiti tvrtke te planovima sve većeg prelaska na digitalne usluge.

Kako su Narodne novine pokrile značajne gubitke iz 2015., 2016. i 2017. godine i kakvi su trenutačni pokazatelji?

- Narodne novine ponovno posluju uspješno, u tvrtki je postavljen sustav rada s vizijom i pripremljen je niz razvojnih projekata. Imamo dobar odnos prema zaposlenicima i, moram istaknuti, jako dobro surađujemo sa sindikatima. Kada je Uprava kojoj sam na čelu preuzela mandat, morali smo, radi stabilizacije poslovanja, obaviti korekciju plaća. Zaposlenici su prepoznali viziju i razvojne planove Uprave te su na referendumu o korekciji plaća unutar tvrtke sa 73 posto glasova za podržali naš prijedlog. Mi ćemo od 1. srpnja ove godine plaće povećati za tri posto i vraćati ih na prijašnju razinu u skladu s ostvarenim rezultatima, a ispunjavamo i druge obveze prema zaposlenicima temeljem kolektivnog ugovora.

Aktualnu Upravu nisu dočekali med i mlijeko. U tri godine tvrtka je ostvarila kumulativni gubitak od 127 milijuna kuna. Ti gubici pokriveni su iz rezervi društva te smanjenjem temeljnog kapitala pa kapital sada iznosi 282 milijuna kuna.

Kakvi su najsvježiji pokazatelji poslovanja tvrtke?

- Poslovni rezultati tvrtke za prošlu su godinu jako dobri. U 2018. ostvarili smo dobit od 7,93 milijuna kuna. Iznimno je bitno da se trend uspješnog poslovanja nastavio i u 2019. godini. U prvom kvartalu ostvarili smo pozitivan financijski rezultat od 2,05 milijuna kuna. Danas Narodne novine posluju stabilno, imaju izvrstan financijski tijek i nisu kreditno zadužene. Sve su te promjene rezultat rada aktualne Uprave tvrtke koja je dobila mandat u kolovozu 2017. na javnom natječaju.

U poslovnom izvješću za 2017. navodite da ste pristupili izmjenama podataka iz financijskog izvješća za 2016. koji se odnose na zalihe tvrtke te kako je to ispravljanje utjecalo na povećanje gubitka za 34,9 milijuna kuna. Možete li pojasniti te izmjene i jeste li povukli pitanja odgovornosti bivših uprava NN-a za nepravilna financijska izvješća?

- Izmjeni financijskog izvješća pristupilo se zbog mišljenja s rezervom koje je na izvješće dao revizor. Izmjena se odnosi na potraživanja za povezane tvrtke Narodnih novina, Mekko d.o.o. iz Krapine i Imiteks iz Novog Sada u Srbiji, te na nekurentne zalihe robe koje se odnose na posao s Hrvatskim nogometnim savezom. Nakon što su napravljene te izmjene došlo se do povećanog prikaza gubitka. Što se tiče eventualnih nezakonitih radnji u prikazivanju poslovanja, to je pitanje pokrenuto još prije dolaska Uprave kojoj sam na čelu.

U poslovnom izvješću za 2017. navode se i pogreške ili propusti u poslovanju tvrtke prošlih godina, kao što su smanjenje aktivnosti u javnim nadmetanjima, nedovoljna obrada tržišta i nepravodobno reagiranje na pojačane aktivnosti konkurencije. Kako je došlo do toga?

- Kada tvrtka tri godine uzastopno bilježi negativne rezultate u poslovanju, od velike je važnosti utvrditi što su glavni uzroci takvih rezultata. Ključni problemi Narodnih novina bili su, među ostalim, u čestim promjenama uprava i nadzornih odbora. U posljednjih pet godina promijenilo se po pet uprava i nadzornih odbora, što onemogućava stabilnost i dugoročnost u radu. Također, u prethodnom razdoblju pokrenuti su neki projekti i poslovi koji nisu bili utemeljeni na kvalitetnoj obradi tržišta.

Zagreb, 110619.
Narodne novine.
Zlatko Hodak  predsjednik Uprave narodnih novina.
 Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX
Zlatko Hodak

Kakva je trenutačna situacija u tvrtkama kćerima i je li Mekko d.o.o. veliki promašaj prethodnih uprava?

- Nad Imiteksom je otvoren stečajni postupak koji još nije dovršen jer je ostvario gubitak veći od temeljnog kapitala. Za tvrtku Mekko d.o.o. stečajni je postupak završen. Obje odluke donesene su nakon temeljite analize. Morali smo reagirati brzo i odlučno jer je zdrava supstanca Narodnih novina već pomalo bila nagrižena pogrešnim potezima iz prošlosti.

Poslovne odluke prethodnih uprava povezane s tvrtkom Mekko nisu bile utemeljene na kvalitetnoj studiji izvodljivosti, istraživanju i obradi tržišta. Između 2015. i 2018. Mekko je ostvario gubitak od 23 milijuna kuna, a dug prema Narodnim novinama popeo se na 35 milijuna kuna. Mi smo uz suglasnost NO-a prodali strojne linije i zalihe repromaterijala te gotovih proizvoda za 2,8 milijuna eura, što je i bila procjena ovlaštenog sudskog vještaka. Time je spriječen daljnji gubitak, a vraćen je kredit Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak od 3,5 milijuna eura te su skinuti svi kolaterali i hipoteke s imovine društva.

Jesu li Narodne novine financijski izgubile u poslu s Hrvatskim nogometnim savezom i je li ta suradnja prekinuta?

- Narodne novine financijski su izgubile u poslu s HNS-om s kojim je ugovor potpisala bivša Uprava tvrtke. Ni nakon nekoliko naših pokušaja HNS nije htio produljiti ugovor o poslovnoj suradnji, nego je pristao na davanje prava da se ta roba može donirati. Nakon toga s HNS-om nisu ugovoreni novi poslovi.

Kakva je struktura prihoda Narodnih novina, koliki se dio ostvaruje u poslovima s državnim sektorom, a koliki na ostatku tržišta?

- Narodne novine ostvaruju godišnje otprilike 300 milijuna kuna prihoda. S državnim institucijama, a kroz javna nadmetanja, ostvarujemo oko 20 posto prihoda. Više od 80 posto prihoda ostvaruje se u tiskarskoj i trgovačkoj djelatnosti, a ostatak u nakladničkoj.

Srednjoročnim planom poslovanja i razvoja predviđen je rast prihoda širenjem maloprodajne mreže s današnjih 37 na 42 trgovine. Upravo smo otvorili trgovinu u Vukovaru, a predstoji nam otvaranje novih prodajnih prostora u Velikoj Gorici, Osijeku, Gospiću i Sinju. Planiramo intenzivirati razvoj internetske prodaje. Također, u veleprodajnom kanalu planiramo rast prodaje.

U nakladničkoj djelatnosti planiramo niz novih projekata, od kojih izdvajam izradu nove platforme za elektronski oglasnik javne nabave, dok u tiskarskoj djelatnosti planiramo nabavu novih strojeva za digitalni tisak.

Je li unutar tvrtke provedena istraga vezana uz napise o troškovima reprezentacije Uprave? Tolerirate li, kao Uprava, rastrošnost i neprimjereno ponašanje svojih članova?

- Troškovi reprezentacije dolaskom aktualne Uprave stalno su u padu. Za 2018. iznose 39.011 kuna, što je 0,013 posto ukupnog prihoda tvrtke te su smanjeni u odnosu na troškove prethodnih godina za četiri puta.

Kad su u pitanju neistiniti medijski napisi o troškovima reprezentacije članova Uprave Narodnih novina, uputili smo demanti redakciji koja je objavila te napise. Uz to, na pomolu su i kaznene prijave zbog nanošenja štete ugledu tvrtke Narodne novine.

I ovom prilikom moram demantirati napise da se radilo o nekakvom nenamjenskom trošenju, nego je u pitanju bio poslovni ručak na kojem je bilo osam osoba i račun je iznosio 1320 kuna. Prema tome, upravo suprotno tim napisima, Uprava jako vodi računa o ponašanju svojih članova i upravljanju troškovima na što ukazuju ostvareni rezultati poslovanja.

Kako komentirate napise prema kojima se u Narodnim novinama na rukovodeće položaje zapošljavaju dužnosnici HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, poput Damira Beloševića, načelnika općine Đurmanec, i Miroslava Ivankovića, također iz HDZ-a?

- Točno je da su Damir Belošević i Miroslav Ivanković zaposleni u Narodnim novinama, ali oni su na javnom natječaju bili najbolji kandidati za ta radna mjesta. Ponovno se, dakle, radi o iznošenju neistinitih i neprovjerenih informacija.

Poznajete li saborskog zastupnika HDZ-a Žarka Tušeka kojemu mediji pripisuju utjecaj na funkcioniranje Narodnih novina?

- Opet navodite primjer plasiranja neistinitih informacija. Poznajem gospodina Tušeka, ali on nema utjecaj u Narodnim novinama. Uprava kojoj sam na čelu izabrana je na javnom natječaju, dolazim iz realnog sektora i nikada nisam bio član niti jedne političke stranke. Ne dopuštamo nezakonite radnje, pogodovanje i neprofesionalni rad u tvrtki. Bez toga ne bismo ostvarili kvalitetne financijske rezultate, a to očigledno nekome smeta i zato se šalju neistinite informacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:30