Povlastice za investitore

Žele investicije: Cijela Poljska postala jedna gospodarska zona s povlasticama za ulagače

Procjene su kako bi Poljska na ovaj način mogla privući 27, 6 milijardi eura investicija
Ilustracija
 Profimedia, Zuma Press - News

Poljski parlament usvojio je Vladin prijedlog da se na cjelokupnom državnom teritoriju primjenju povlastice za investitore osigurane u gospodarskim zonama. Drugim riječima, cijela Poljska postala je jedna gospodarska zona.

- Ideja je svaki dio od 312 tisuća kilometara kvadratnih površine naše države učiniti dostupnim i zanimljivim za investicije, bez obzira na lokalne specifičnosti – najavio je zamjenik poljskog premijera i ministar gospodarstva Mateusz Morawiecki. Trenutno se porezne povlastice i infrastrukturne pogodnosti za investitore u Poljskoj nude u 14 zona ukupne veličine 250 kilometara kvadratnih, no vlada u Varšavi uočila je značajne razlike u stopama nezaposlenosti unutar države kao posljedicu sadašnjeg rasporeda gospodarskih zona.

- U 13 do 14 vojvodstava imamo stopu nezaposlenosti iznad 20 posto. Stoga, razvojnu politiku moramo ubrzati – upozorio je Morawiecki poljsku javnost.

Provedba zamisli o državi kao jednoj gospodarskoj zoni, prema najavama Vlade, odvijati će se ocjenjivanjem ponuđenih projekata investitora kroz broj zamišljenih novih radnih mjesta, veličinu ulaganja i područje države gdje je projekt lociran.

Više bodova, odnosno jače porezne povlastice i infrastrukturna olakšanja, dobiti će projekti namijenjeni dijelovima Poljske u kojima je potrebniji razvojni zamah.
Očekuje se da će projekt vrijedan, primjerice, dva milijuna eura namijenjen slabije razvijenim područjima Poljske, imati iste ili veće porezne povlastice nego investicija od 20 milijuna eura u razvijenijim vojvodstvima poput Varšave.

Dio poljske stručne javnosti nije optimističan oko realizacije ideje države kao jedne gospodarske zone. Bivši zamjenik ministra financija Stefan Kawalec izjavio je za dnevnik 'Gazeta Wyborcza' kako su gospodarske zone u Poljskoj dosada dale rezultata u onim područjima gdje su negdašnje velike kompanije propale, pa su investitori pronašli interes u seljenju proizvodnje u Poljsku angažiranjem nezaposlenih radnika s kvalifikacijama i iskustvom.

- Investitorima možete ponuditi povlastice gospodarske zone za projekt koji se nalazi i po nekoliko stotina kilometara udaljen od zone. To se u Poljskoj već i događalo – upozorio je Kawalec.

S druge strane, zamjenik predsjednika Vlade Morawiecki iznio je procjene kako bi u prvom desetljeću primjene nove strategije poljskih gospodarskih zona država mogla privući investicije u vrijednosti 27 milijardi i 600 milijuna eura. Prema tim planovima, investicije bi kreirale oko 150 tisuća novih radnih mjesta i osigurale blizu milijardu eura dodatnih poreznih prihoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:43