Hotel na bubnju

Zbog višemilijunskog dugovanja ovršuje se Uljanikova nekretnina za radnike

Na nekretnini se žele namiriti i austrijska BKS Bank AG iz Klagenfurta te Grad Pula, koji potražuje 78 tisuća kuna
Uljanikov hotel
 Danijel Bartolic / CROPIX

Tvrtka Ivis-94 Energija j.d.o.o. iz Zagreba, koju je osnovala tvrtka Energy Plus d.o.o. iz Ludbrega u kojoj je aktualni ministar gospodarstva Darko Horvat bio predsjednik Uprave od 2012. do 2016. godine, želi na račun višemilijunskog dugovanja preuzeti Uljanikov samački hotel u Puli ili se namiriti njegovom prodajom.

Jučer je na Općinskom sudu u Puli održano ročište na kojem se govorilo o daljnjem postupku u ovrsi te vrijedne nekretnine u poslovnoj zoni u Puli, gdje je među posljednjima bio smješten hostel. Riječ je o nekretnini od 1965 kvadrata u kojoj je Uljanik nekada smještao svoje radnike koji nisu imali svoj stan u Puli ili okolici, a u vlasništvu je tvrtke Uljanik Standard.

Založno pravo

Prema zemljišnim knjigama, na toj nekretnini upisano je založno pravo u visini od čak 13,4 milijuna kuna, i to na osnovi sporazuma o uređenju međusobnih odnosa iz ugovora o energetskom učinku od 27. srpnja 2017. i osnivanju založnog prava na nekretnini radi osiguranja novčane tražbine od 12. rujna 2018. te sporazuma o osnivanju založnog prava na nekretnini radi osiguranja novčane tražbine od 22. listopada 2018. godine.

Kako saznajemo, riječ je o ugovoru kojim se modernizirala javna rasvjeta u riječkom brodogradilištu 3. maj, koji je potpisan u vrijeme prije velikih nemira i nesigurnosti u pulskom i riječkom brodogradilištu, ali kada se već uvelike počelo pričati i naslućivati da stiže velika kriza. Time se tvrtka bivše tvrtke u kojoj je Horvat radio, očito prije potpisivanja ugovora, osigurala kako bi namirila svoja dugovanja, i to su napravili kada su lani u Uljaniku bila zadnja velika previranja i štrajkovi.

Pula,  191119. 
Hostel Coolstep.
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolic / CROPIX
Hostel Coolstep u Puli

Uz ovu tvrtku, koja je prema podacima Poslovne Hrvatske osnovana 2017. godine i nema niti jednog zaposlenog, na nekretnini se žele namiriti i austrijska banka BKS BANK AG iz Klagenfurta za potraživanja prema kreditu u vrijednosti od 2,9 milijuna kuna, i to kroz podzaložno pravo na temelju ugovora o dugoročnom kreditu i sporazuma radi osiguranja novčane tražbine zasnivanjem podzaložnog prava i zasnivanjem založnog prava na potraživanju iz ugovora o energetskom učinku i ugovora za uslugu “Modernizacija sustava rasvjete tvrtke 3. maj brodogradilište d.d. energetski učinkovitom rasvjetom” i pripadajućim sporazumima. Tu je i Grad Pula koji potražuje 78 tisuća kuna.

Kolateral

Ovršni postupak po ovoj je nekretnini pokrenut još proljetos. Jučer se raspravljalo o cijeni po kojoj bi Općinski sud trebao pokrenuti prodaju hotela kojom bi se namirili dužnici. Prije devet godina procijenjena tržišna vrijednost te nekretnine bila je oko četiri milijuna kuna, dok je sudski vještak njegovu vrijednost procijenio na 3,6 milijuna kuna, čemu se usprotivio Uljanik Standard jer smatra da je to premala vrijednost te nekretnine.

Kako neslužbeno saznajemo, bivša tvrtka ministra gospodarstva, koji je i sam sudjelovao u kreiranju sudbine potonulog pulskog škvera, jedna je od rijetkih koja si je na ovaj način osigurala takozvani kolateral.

- Nevjerojatno je da tvrtka u kojoj je ministar Horvat bio član Uprave sada potražuje kolateral za jedan ugovor. Uz njih, bilo je jako puno onih koji su dužnici Uljanika, ali nisu svi to tražili. Oni su jedni od rijetkih - čuli smo neslužbeno iz Uljanikovih krugova.

U Ministarstvu gospodarstva tvrde da ministar Horvat ovime nije ni u kakvom sukobu interesa zbog toga što u vrijeme sklapanja ugovora nije bio zaposlenik tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:48