Poziv objavljen u ožujku

Zbog nedovoljnog interesa ulagatelja Varteks odustao od dokapitalizacije

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.4.2019. u 16:55

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.4.2019. u 16:55

Željko Hajdinjak / Bruno Konjević / Hanza Media

Pogon Varteksa gore, ispod bivši pogon u Novom Marofu, desno Paško Vela

Uprava Varteksa, uz suglasnost Nadzornog odbora, u ponedjeljak je odlučila da se neće provesti proces dokapitalizacije, jer je interes potencijalnih ulagatelja manji od 10 milijuna kuna, priopćeno je iz te varaždinske tekstilne tvrtke.

Varteks je početkom ožujka pozvao na iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala i/ili izdavanje zamjenjivih obveznica, a jedan od uvjeta bio je da ukupni interes bude veći od deset milijuna kuna. 

- Na poziv za iskazivanje interesa za sudjelovanje u postupku povećanja temeljnog kapitala i/ili izdavanju zamjenjivih obveznica društva, objavljenom 8. ožujka 2019. godine, interes je iskazan od strane fizičkih osoba. Obzirom da je interes potencijalnih ulagatelja manji od 10 milijuna kuna, neće se provoditi postupak dokapitalizacije društva - stoji u objavi na Zagrebačkoj burzi, koju potpisuje član Uprave Vateksa Paško Vela.

Varteks je, uz poziv za iskazivanje interesa, u ožujku objavio i dokument "Okolnosti poslovanja i poslovni planovi za 2019.", u kojem projicira rast poslovnih prihoda u ovoj godini na 176 milijuna kuna, naspram 155,6 milijuna kuna prošle godine, a pad poslovnih rashoda na 173,7 milijuna kuna (lani 185,1 milijun kuna).

- U ovom trenutku društvu je potrebna veća likvidnost zbog više razloga: značajnija proizvodnja za vlastite potrebe zbog godišnjeg ciklusa i rasta maloprodaje znači manje usluga (šivanja) za druge; nabava repromaterijala (tkanine i tako dalje) za vlastitu proizvodnju za buduća vremenska razdoblja, te želja za obnovom strojnog parka. Sve ovo se događa u uvjetima kad financijske institucije uopće ne financiraju obrtni kapital društva osim manjeg okvira za akreditive za koji je društvo moralo osigurati gotovinski polog u omjeru 1:1, i diskontiranju izdanih računa ili prihoda po izvjesnim ugovorima. Vjerujemo da će financijske institucije uskoro razumjeti potencijale Varteksa te ga početi podržavati - naveli su uz ostalo u tom dokumentu.

Inače, najveći pojedinačni dioničar Varteksa je Nenad Bakić, koji drži 17,01 posto dionica.