Traže djelatnike

Zbog nedostatka radne snage, tvornica u Kanfanaru treba do 100 radnika iz inozemstva

Nedostatak radnika osjeća se i u duhanskoj industriji, pa u TDR-u žele uvesti radnu snagu iz BiH i drugih zemalja izvan EU.
Tvornica BAT-a u Kanfanaru
 Goran Šebelić / Hanza Media

Nedostatak radne snage prisutan je i u duhanskoj industriji. Stoga u Tvornici duhana Rovinj (TDR), koja se nalazi u sastavu BAT grupe, procjenjuju, kako dozanjemo, da će u sljedećoj godini trebati uvesti do sto radnika iz zemalja izvan EU.

Prema neslužbenim informacijama, BAT-u je posebno zanimljiv uvoz radne snage iz susjedne BiH i ostalih zemalja regije, no i iz Ukrajine. Kada je riječ o radnoj snazi iz ostalih članica EU, naši sugovornici iz TDR-a kažu kako oni, kao što je, uostalom, slučaj i s drugim djelatnostima, uglavnom nisu zainteresirani za rad u Hrvatskoj, budući da veća primanja mogu ostvariti u drugim članicama Unije. Stoga je logičan izbor posezanje u bazen radne snage u zemljama Zapadnog Balkana i drugih država, poput Ukrajine. Posebno zato što neke od njih, poput BiH i Srbije, imaju i dugu tradiciju u duhanskoj industriji, a time i radnike koji su educirani za obavljanje tih poslova.

Inače, radnike koje traže zaposlili bi na tehničkim poslovima u svojoj tvornici u Kanfanaru. BAT u Hrvatskoj sada zapošljava više od 1700 ljudi, što je sedam posto više nego u vrijeme preuzimanja TDR-a.

U BAT-u ističu kako tri i pol godine od preuzimanja TDR-a nastavljaju investirati u Hrvatsku, razvijajući postojeće poslovanje i uvodeći nove generacije proizvoda na tržište. Tako će, istakli su na današnjem predblagdanskom druženju s novinarima, vrijednost investicija BAT-a u tvornicu u Kanfanaru doseći 45 milijuna eura, a proizvodnja će se popeti na 12 milijardi cigareta, što je 50 posto više nego prije preuzimanja.

U BAT-u ističu i kako značajno investiraju u proizvodnju duhana u Podravini i Slavoniji, te podsjećaju da je ove godine isplaćena rekordna cijena od 13,36 kuna za kilogram duhana svjetla Virdžinija, kao i da se svake godine investira preko 60 milijuna kuna u financiranje sezone kooperantima. Ističu i da je Zagreb ove godine postao središte BAT-ove poslovne regije Adria, koja obuhvaća osam zemalja - sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije i Albaniju. Veće prilike za rast poslovanja u budućnosti vide u okretanje prema novim proizvodima duhanske industrije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:51