Ne bježe svi van

'Zašto sam se nakon 10 godina rada u engleskim IT tvrtkama vratio u Hrvatsku...'

Bez hrvatskog rada, znanja i pameti CloudSense danas ne bi bio jedan od globalnih tržišnih lidera
Davor Duboković (u krugu)
 CloudSense

- Odluku o povratku u Hrvatsku donosio sam 2008.-2009., nakon što sam u Londonu živio od 2000. godine. Za mene nije bilo pitanje hoću li se vratiti, nego samo kada ću se vratiti. No, nisam se htio vratiti bez plana. Želio sam iskoristiti svoje životno i poslovno iskustvo, najveći kapital koji sam dotad stekao u Londonu, kako bi poslovno spojio Veliku Britaniju i Hrvatsku - počinje svoju poslovnu priču Davor Duboković, jedan od osnivača i direktor tvrtke CloudSense (London) s podružnicom u Hrvatskoj, koju danas Gartner svrstava među globalne vizionare i pet najboljih tvrtki na svijetu domeni u CPQ (Configure-Price-Quote) produkata.

S obzirom na to da je, barem je tako mislio, pohađao neke od najboljih obrazovnih ustanova u Hrvatskoj i da se u svojih dotadašnjih londonskih desetak godina mogao mjeriti sa svjetskom konkurencijom, bilo mu je jasno da se IT stručnjaci odškolovani u Hrvatskoj mogu bez ikakvih problema uključiti u tu utrku i nositi s globalnom konkurencijom.

- Hrvatska školuje dobre tehnološke stručnjake usprkos mnogim negativnostima u našoj državi i društvu o kojima se svakodnevno priča. No, u malim količinama. Mi smo generalno pametan i snalažljiv narod, većina mladih ljudi do 40 godina dobro govori engleski jezik, ne nalazimo se ni daleko od centra Europe, a let Zagreb – London, koji nam je tada bio prvo i glavno tržište, traje samo dva sata. Naravno da je u sve to bila ukalkulirana i cijena rada u Hrvatskoj nasuprot cijeni rada na zapadu. Ovdje smo mogli ponuditi jako dobre uvjete, a kvalitetom zaposlenika biti svjetski konkurentni. Time smo donekle na tadašnjem hrvatskom tržištu rada IT industrije razbili monopol velikih tradicionalnih IT firmi koje su većinom radile za državu ili velike poslovne sustave upotrebljavajući stare, tradicionalne tehnologije. Mi smo našim zaposlenicima mogli ponuditi bolje, uzbudljivije, više i iskorak u internacionalnu IT arenu - govori Duboković o počecima i zašto se usred krize odlučio vratiti u Hrvatsku.

Takva orijentacija, nastavlja, koja se danas u IT industriji Hrvatske čini potpuno logičnom i razumljivom u to je vrijeme je donekle bila novost pa se može reći da je CloudSense bio jedan od pionira takvog poslovanja u Hrvatskoj.

Hrvatska pamet

Tu su tvrtku, inače, krajem 2009. sa svojom ušteđevinom osnovala dvojica Britanaca Richard Britton i Alex Fuller, Australac Fawzi Fares te naš sugovornik Duboković, koji su se upoznali radeći zajedno na jednom od prvih projekata digitalne transformacije u Velikoj Britaniji. Duboković je odmah počeo lobirati da se odjel razvoja proizvoda utemelji u Zagrebu, dijelom iz emocionalnih razloga jer se, kako kaže, nakon gotovo 10 godina u inozemstvu, želio vratiti kući, a dijelom zato što je kao bivši učenik MIOC-a i Fakulteta elektrotehnike i računarstva znao da se IT stručnjaci odškolovani u Hrvatskoj mogu bez ikakvih problema nositi sa svjetskom konkurencijom.

Stoga je uz ured u Londonu koji se ponajviše bavio marketingom i prodajom, odmah osnovan i ured u Zagrebu čiji je glavni zadatak razvoj i implementacija proizvoda, a Duboković postaje prvi i jedini direktor ureda CloudSensa u Hrvatskoj. Tijekom proteklih devet godina podigao je tvrtku od sedam zaposlenih koliko ih je bilo 2010. na 162 zaposlena u 2018. i, kako sam kaže, čvrsto vjeruje da bez hrvatskog rada, znanja i pameti CloudSense danas ne bi bio jedan od globalnih tržišnih lidera.

- Počeli smo s osobnom ušteđevinom. Imali smo dovoljno novaca da sami sebe izdržavamo šest mjeseci i da plaćamo naših prvih dvoje zaposlenika u Hrvatskoj. A onda smo ubrzo dobili nekoliko većih klijenata od kojih je najveći bila telekomunikacijska firma O2 i tako je sve počelo. S obzirom na to da nismo imali početni kapital, s jednim od prvih klijenata smo imali dogovor da nas ne plaćaju mjesečno nego tjedno. Također je bilo jako važno da smo se uvijek na britanskom tržištu mogli pouzdati da će rokovi plaćanja biti ispoštovani, što bi prije deset godina bilo nemoguće u Hrvatskoj. Poštovanje rokova plaćanja za nas su tada bili razlika između opstanka i propasti - prisjeća se Duboković te dodaje da je njihov ključ uspjeha to što su od početka bili produkt orijentirana tvrtka jer je to najbolji način da se osigura financijska stabilnost. Tek su nedavno, nastavlja, hrvatske IT tvrtke prepoznale vrijednost orijentacije prema proizvodima, nasuprot servisima, što je danas i dominantan poslovni model u IT-u.

Nova tržišta i novi vlasnik

CloudSense grupa danas ima urede u Velikoj Britaniji, SAD-u, Hrvatskoj, Australiji, od nedavno u Indiji i Singapuru te zapošljava više od 350 stručnjaka od kojih je skoro polovica u Hrvatskoj (uredi su u Zagrebu i Splitu). Od prije godinu i pol dana u vlasništvu su američke "private equity" tvrtke Vector Capital, koja je uložila 77 milijuna dolara, i inače ulaže u high-tech tvrtke te u svom portfelju imaju više od 40 tehnoloških tvrtki. U ovom trenutku Vector Capital vlasnik je oko 80 posto CloudSensea, dok svaki od osnivača ima po pet posto.

- Novac investiran od strane Vector Capitala koristimo za osnivanje novih ureda u Indiji i Singapuru zbog otvaranja tržišta Jugoistočne Azije, jačanje prisustva na nama najinteresantnijem tržištu Sjeverne Amerike, ulažemo u partnerstva s globalnim tvrtkama koje implementiraju našu tehnologiju te i dalje intenzivno ulažemo u razvoj i usavršavanje naših proizvoda. CloudSense je produkt orijentirana tvrtka i sav prihod ostvarujemo licenciranjem i implementacijom istih - pojašnjava Duboković.

Naglašava da sjevernoameričko tržište za njih ima najveći potencijal i to je jedna od najvažnijih inicijativa s obzirom na to da im je novi vlasnik postavio za cilj da u sljedeće tri, četiri godine moraju dostići prihod veći od 100 milijuna dolara, što je duplo više nego njihov lanjski globalni prihod od 50 milijuna dolara.

Hrvatska proizvodi stručnjake visoke kvalitete, ali u premalom broju

ICT tržište u Hrvatskoj je prilično tradicionalno, tromo i nesklono inovaciji, smatra jedan od osnivača tvrtke CloudSense Davor Duboković. No isto tako kaže da to nije specifično samo za Hrvatsku, već i za neke zemlje koje su naprednije i veće od nas kao što su Italija, Austrija pa čak i dio Njemačke:

- Ta slika se polako, ali još uvijek sporo mijenja pod utjecajima koji dolaze izvana – uočava.

CloudSense
Davor Duboković, jedan od osnivača i direktora tvrtke CloudSense

Što se tiče produkcije ICT stručnjaka, unatoč lošijim uvjetima koji prate naše ICT studente tijekom obrazovanja, smatra da Hrvatska proizvodi stručnjake visoke kvalitete, ali u manjem broju, što je najvećim dijelom rezultat same veličine zemlje, ali i činjenice da se potreba za takvom vrstom kadrova nije dovoljno rano predvidjela. No, Duboković uočava da se u zadnjih nekoliko godina situacija bitno popravlja pojavom tehničkih veleučilišta, koja uz neke od poznatih fakulteta kao što je Fakultet elektrotehnike i računarstva, Prirodnoslovno-matematički fakultet, Fakultet organizacije i informatike te Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje stvaraju vrlo dobre kadrove koji su sposobni učiti i dalje se razvijati.

- Kod primjena ICT rješenja u velikim poslovnim sustavima, čime se bavi CloudSense, jedna od bitnih razlika između hrvatskih stručnjaka i onih sa zapada je to što su zapadnjacima razni poslovni koncepti, modeli poslovanja i ideje bliži i samorazumljivi nego našim ljudima. No Hrvatska se i tehnološki i na svaki drugi način sve više integrira u zapadni svijet i te razlike pomalo nestaju. Radna kultura, barem u IT industriji kojoj ja mogu svjedočiti, jednaka je onoj na zapadu – sumira Duboković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 05:19