Podrška ZICER-a

Zagreb: Novim tvrtkama dodijeljeno prvih pola milijuna kuna konvertibilnih zajmova

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

19.2.2019. u 13:55

AUTOR:

  • Iva Grubiša

OBJAVLJENO:

19.2.2019. u 13:55

Zagreb, 190219.
Svecano urucenje ugovora tvrtkama za konvertibilne zajmove, novi financijski instrument kojim ce se poticati tehnolosko poduzetnistvo i ulaganje u ranim fazama razvoja tvrtki, kojeg je kreirao Grad Zagreb posredstvom Zagrebackog inovacijskog centra ZICER. Na fotografiji: Miroslav Zaric, Jurica Sudac, Dragana Lipovac, Frane Sesnic, Olivera Majic.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matić / CROPIX

Miroslav Žarić, Jurica Sudac, Dragana Lipovac, Frane Šesnić, Olivera Majić

Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) dodijelili su prvih pola milijuna kuna konvertibilnih zajmova trima domaćim visokotehnološkim startupima, a do kraja ove godine dodijelit će još najmanje 700.000 kuna. Riječ je o novom modelu financijske podrške tvrtkama koje su na svojim počecima, a svoje projekte razvijaju pod okriljem ZICER-a.

Kako je naveo direktor ZICER-a Frane Šesnić, riječ je o jednostavnijem i povoljnijem dolasku do financijskih sredstava koji su startupima nužni za brži razvoj, uspješno plasiranje, i što je najvažnije, opstanak na tržištu. Ugovori su potpisani na dvije godine, a tek ako startupi ne uspiju vratiti dobiveni zajam, on će se konvertirati u vlasničke udjele Zicera u tim kompanijama. No, sve uključene strane čvrsto vjeruju da toga neće doći.

- Nama definitivno nije cilj ulaziti vlasničkim udjelom u vaše tvrtke, ovo je naprosto instrument u postojećoj zakonskoj regulativi koji omogućava da na jednostavan i najbrži način podržimo vaše poslovanje - poručio je Šesnić predstavnicima prvih podržanih startupa Beyond Seen Screena, HUBBIG-a i MOBILEone-a.

- Dati novac u pravo vrijeme jako je važno. Od tog se trenutka može otvoriti i onaj tržišni potencijal u koji svi mi u Gradu Zagrebu vjerujemo. Vjerujemo da nećemo ulaziti u vlasničku strukturu nego da ćete se apsolutno tržišno valorizirati - nadovezala se Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U svoj uspjeh vjeruju i poduzetnici. Kako kažu, cilj im je vratiti zajam u cijelosti, a vremenski rok od dvije godine za to bi trebao biti sasvim dovoljan. Ipak, čak i ako u tome ne uspiju, ZICER-u će pripasti mali udio u vlasništvu tvrtke od svega pet do šest posto.

Prema Šesniću interes za ovim modelom ulaganja u domaću startup scenu sve je veći, a jedan od ZICER-ovih ciljeva je da takvi zajmovi potaknu i ulaganja poslovnih anđela. Tijekom ove godine, zaključio je, uslijedit će još potpisivanja ugovora o dodjeli konvertibilnih zajmova koji će ukupno, uključujući i jučer dodijeljene, iznositi oko 1,2 milijuna kuna.