Podrška ZICER-a

Zagreb: Novim tvrtkama dodijeljeno prvih pola milijuna kuna konvertibilnih zajmova

Do kraja ove godine dodijelit će još najmanje 700.000 kuna
Miroslav Žarić, Jurica Sudac, Dragana Lipovac, Frane Šesnić, Olivera Majić
 Dragan Matić / CROPIX

Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) dodijelili su prvih pola milijuna kuna konvertibilnih zajmova trima domaćim visokotehnološkim startupima, a do kraja ove godine dodijelit će još najmanje 700.000 kuna. Riječ je o novom modelu financijske podrške tvrtkama koje su na svojim počecima, a svoje projekte razvijaju pod okriljem ZICER-a.

Kako je naveo direktor ZICER-a Frane Šesnić, riječ je o jednostavnijem i povoljnijem dolasku do financijskih sredstava koji su startupima nužni za brži razvoj, uspješno plasiranje, i što je najvažnije, opstanak na tržištu. Ugovori su potpisani na dvije godine, a tek ako startupi ne uspiju vratiti dobiveni zajam, on će se konvertirati u vlasničke udjele Zicera u tim kompanijama. No, sve uključene strane čvrsto vjeruju da toga neće doći.

- Nama definitivno nije cilj ulaziti vlasničkim udjelom u vaše tvrtke, ovo je naprosto instrument u postojećoj zakonskoj regulativi koji omogućava da na jednostavan i najbrži način podržimo vaše poslovanje - poručio je Šesnić predstavnicima prvih podržanih startupa Beyond Seen Screena, HUBBIG-a i MOBILEone-a.

- Dati novac u pravo vrijeme jako je važno. Od tog se trenutka može otvoriti i onaj tržišni potencijal u koji svi mi u Gradu Zagrebu vjerujemo. Vjerujemo da nećemo ulaziti u vlasničku strukturu nego da ćete se apsolutno tržišno valorizirati - nadovezala se Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U svoj uspjeh vjeruju i poduzetnici. Kako kažu, cilj im je vratiti zajam u cijelosti, a vremenski rok od dvije godine za to bi trebao biti sasvim dovoljan. Ipak, čak i ako u tome ne uspiju, ZICER-u će pripasti mali udio u vlasništvu tvrtke od svega pet do šest posto.

Prema Šesniću interes za ovim modelom ulaganja u domaću startup scenu sve je veći, a jedan od ZICER-ovih ciljeva je da takvi zajmovi potaknu i ulaganja poslovnih anđela. Tijekom ove godine, zaključio je, uslijedit će još potpisivanja ugovora o dodjeli konvertibilnih zajmova koji će ukupno, uključujući i jučer dodijeljene, iznositi oko 1,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 12:46