Moj Zaba Start

Zaba dodijelila 120.000 kuna za razvoj uređaja koji ubrzava i olakšava rehabilitaciju kuka

Zagrebačka banka dodijelila je 5 milijuna kuna za inovacije s pozitivnim utjecajem na gospodarstvo i društvo
Pobjednici natječaja Moj Zaba Start 2018.
 ZABA // PRESS

Filip Sironić svojim je inovativnim uređajem za osobe koje imaju problema s bolnim kukom osvojio prvu nagradu natječaja Moj Zaba Start. Njegov uređaj ubrzava i povećava produktivnost rehabilitacijskog procesa bolnog kuka.

Zagrebačka banka u sklopu svog projekta Moj Zaba Start već je petu godinu zaredom dodijelila nagrade za inovativne ideje i projekte iz područja poduzetništva, društva te kulture i znanosti, a Sironić je svojom inovacijom pobijedio u kategoriji poduzetništva i tako osvojio 120.000 kuna. Financijsku potporu u istom je području Zagrebačka banka dodijelila još dvama projektima. Drugu nagradu, a time i 100.000 kuna, osvojila je tvrtka Adventure Donkey svojom mobilnom aplikacijom SightRun koja korisnicima omogućuje da trčeći upoznaju određenu destinaciju, odnosno da saznaju zanimljivosti o lokalnim znamenitostima, legendama, poznatim osobama i delicijama rutom kojom trče. Uz drugo mjesto, ova je tvrtka dobila i nagradu javnosti i dodatnih 30.000 kuna. Treću nagradu u kategoriji poduzetništva osvojio je Lels obrt za ručno izrađene drvene natikače koje korisnice same mogu redizajnirati u devet kombinacija.

- Zagrebačka banka partner je u realizaciji mnogih poduzetničkih, kulturnih, znanstvenih i društvenih projekata. Ponosni smo da je ove godine preko 400 poduzetnika, institucija, društava i udruga prepoznalo vrijednosti projekta Moj Zaba Start i prijavilo svoje inicijative - poručio je Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke dodavši da je posljednjih pet godina u sklopu projekta Moj Zaba Start dodijeljeno pet milijuna kuna.

Prvu nagradu u kategoriji Kultura i znanost osvojio je KBC Zagreb za svoj projekt elektroničkog sustava za unos i analizu podataka pacijenata s rakom prostate liječenih u njihovom Centru za prostatu. Druga nagrada pripala je Agronomskom fakultetu u Zagrebu za projekt Biopolimernih mikrokapsula za zaštitu/ishranu bilja, kojim bi se trebala smanjiti prevelika primjena agrokemikalija štetnih za ljudsko zdravlje, dok je treću nagradu osvojio projekt Dracula izdavačke kuće Amaranthine Books. Nagradu javnosti dobio je istraživačko znanstveni projekt Tome Svaguša za mjerenje srčanih markera u urinu, što bi trebalo poslužiti kao nova metoda ranog otkrivanja kardiotoksičnosti kemoterapijskog liječenja.

U natječaju Društvo komisija je prvu nagradu dodijelila projektu Udruge „Smiješak za sve” za uređenje i opremanje Volonterskog centra s prenoćištem. Drugu nagradu u ovoj kategoriji dobio je Centar za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači za projekt Mala tvornica sreće, a treća je nagrada dodijeljena projektu GoScoutingCroatia Saveza izviđača Hrvatske. Javnost je glasala za projekt Sunčeva ljuljačka Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:50