Moj Zaba Start

Zaba dodijelila 120.000 kn za proizvodnju sušenih mandarina i njihov izvoz diljem Europe

Opuzenski projekt Mandarinet svojom je inovativnom idejom proizvodnje sušenog slatkiša od mandarine oduševio stručnu komisiju Zagrebačke banke
Dobitnici nagrada šestog izdanja Zabinog programa Moj Zaba Start
 Goran Mehkek / CROPIX

Opuzenski projekt Mandarinet svojom je inovativnom idejom proizvodnje sušenog slatkiša od mandarine oduševio stručnu komisiju Zagrebačke banke i njome osvojio prvu nagradu programa Moj Zaba Start. Poticaj od 120.000 kuna, koliko će za svoj projekt Stipe Vuletić i Matea Maček dobiti, iskoristit će za izradu minipogona u kojem će se slastica proizvoditi.

- Prije šest sezona krenuli smo dostavljati mandarine u Zagreb, Ljubljanu, Graz i Beč, a nakon marmelade od mandarina, koju smo počeli proizvoditi još u drugoj sezoni, vidjeli smo kako na tržištu ne postoje sušene mandarine koje trenutno proizvodimo u malim količinama. Uz pomoć Zabinog programa to će se promijeniti i, uz domaće tržište, plasirat ćemo ih u srednju, zapadnu i sjevernu Europu – rekao je Vuletić za Jutarnji list.

Kroz projekt Moj Zaba Start naša najveća banka već šestu godinu zaredom nagrađuje inovativne i, kako su nam kazali, tržišno utemeljene ideje, te pružaju potporu najboljima u tri kategorije. Osim projekte iz područja poduzetništva, Zaba novčane nagrade dodjeljuje i idejama u kategorijama kulture i znanosti te društva, a ove je godine za njih izdvojila gotovo milijun kuna. Ukupno je, kako doznajemo, zaprimljeno 417 projekata, a u svakoj kategoriji stručna komisija odabrala je tri dobitnika nagrade te su im dodijeljene potpore u iznosu od 120.000 kuna za prvo, 100.000 kuna za drugo te 80.000 kuna za treće mjesto. Uz one stručnog žirija, u svakoj su kategoriji dodijeljene i nagrade javnosti vrijedne 30.000 kuna.

- Usmjereni smo na razvoj održivog poduzetništva te gospodarskog i društvenog napretka naše zemlje, a kroz dosadašnja izdanja Zaba je prepoznala i podržala preko 50 projekata na njihovom putu do tržišta i uspjeha – rekao je na dodjeli nagrada Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

Zagreb, 291019. 
Hotel Esplanade.
Svecano proglasenje pobjednika programa Moj Zaba Start 2019 
Na fotografiji:Miljenko Zivaljic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke

U kategoriji poduzetništva javnost je kao najinovativniju ideju prepoznala Moto SOS Lokator sesvetskog Gala centra. Riječ je o, kako nam je pojasnio Siniša Brođanac, autor tog projekta, sustavu koji prepoznaje kad motociklist doživi nesreću i odabranim kontaktima javlja koordinate nesreće.

- Izgubio sam prijatelja jer ga nismo na vrijeme pronašli i shvatio sam da nam je potreban uređaj koji će pomoći da pravovremeno reagiramo. Lokatorom smo potragu, koja uobičajeno traje jedan do dva mjeseca, skratili na 30 do 40 sekundi – ispričao nam je Brođanac koji je ovim projektom osvojio je i treću nagradu stručnog žirija.

U istoj kategoriji drugo je mjesto zauzela zagrebačka udruga Mundus koja je osmislila istoimeni edukacijski sustav koji učenicima omogućuje učenje kroz igru.

U području kulture i znanosti, pak, prva je nagrada pripala samostanu Sv. Margerite s Paga i projektu Digitalno predstavljanje stalnog postava čipke i čipkarstva, dok je stručna komisija Institut Ruđer Bošković zbog projekta kojim se želi poboljšati tretman i povećati društvenu osviještenosti o raku prostate nagradila s drugim mjesto, odnosno sa 100.000 kuna. Treću je nagradu i 80.000 kuna osvojio studio za produkciju i animaciju Diedra s projektom dugometražnog 3D animiranog filma Cvrčak i Mrvica, dok je javnost kao najvažniji projekt u kategoriji kulture i znanosti nagradila Medicinski fakultet u Osijeku i projekt StressMe koji istražuje razlike između muškog i ženskog stresa.

U kategoriji društvenih projekata pobjedu je odnio projekt Uređenja sterilne jedinice za Dječju onkologiju zaklade Dječje onkologije Rebro. Društveno poduzeće Punkt osvojio je drugu nagradu s projektom Inovativno zapošljavanje osoba s invaliditetom, dok je treća nagrada otišla u ruke zakladi Cenacolo i projektu Mostovi u bolji život. Nagradu javnosti dobilo je Hrvatsko psihološko društvo i njihov projekt PsiHelp.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:49