Kakav nam je sustav socijale?

Za socijalna davanja izdvajamo manje od prosjeka EU, ali i od Slovenije

 Ranko Šuvar/CROPIX

Izdvajanja za socijalu u Hrvatskoj su slabija od prosjeka Europske unije, pokazuje nova analiza euro-statističara.

Prema podacima Eurostata, Hrvatska je za razna socijalna davanja u 2016. godini izdvajala 21,3 posto svog bruto domaćeg proizvoda (BDP). To je nešto manje nego godinu ranije, kada su izdaci za socijalu u nas, prema podacima Eurostata, iznosila 21,8 posto BDP-a. Hrvatska se po tome plasirala negdje u sredinu ljestvice EU.

Istodobno, izdaci za socijalu u EU su u 2016. dosezali 28,2 posto BDP-a. I u slučaju Unije u cjelini radi se o blagom padu u odnosu na 2015. godinu, kada se za socijalnu zaštitu u EU-bloku izdvajalo 28,4 posto BDP-a.

Unutar Unije za socijalu najviše izdvaja Francuska: u drugoj po veličini ekonomiji eurozone i trećoj po veličini u EU za socijalne svrhe se 2016. izdvajalo čak 34 posto BDP-a. Slijede Finska, Danska, Austrija, Belgija, Italija i Švedska. U susjednoj Sloveniji za socijalu je iste godine izdvojeno 23,3 posto BDP-a, što je dva postotna boda više nego u Hrvatskoj. S druge strane, na začelju ljestvice EU po izdvajanjima za socijalu bila je Rumunjska, koja je za te svrhe izdvojila samo 14,6 posto BDP-a. Samo neznatno više od Rumunjske za socijalu su 2016. izdvajale baltičke države - Latvija, Litva i Estonija, ali i Irska.

Glavna stavka u izdacima za socijalu u EU su izdvajanja za starije građane. U EU je za njih 2016., prema podacima Eurostata, izdvojeno 45,6 posto svih socijalnih izdataka. Slično je i u Hrvatskoj, u kojoj je za stariju populaciju izdvojeno 43,3 posto svih socijalnih davanja. Ipak, u nas je nešto više novca, 44,3 posto svih socijalnih izdataka, otišlo u zdravstvenu zaštitu. S druge strane, znatno manje od prosjeka EU-a u 2016. smo izdvajali za nezaposlene - samo 2,4 posto svih socijalnih izdataka, dok je u EU taj udio iznosio 4,7 posto, kao i za stambeno zbrinjavanje i sprečavanje socijalne isključenosti, za što smo mi u 2016. izdvojili samo 1,5 posto svih izdataka za socijalu, a EU 4,2 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Glavni izvori financiranja socijalnih izdataka u EU su doprinosi, koji čine 55 posto raspoloživog budžeta za socijalu. Prihodi od poreza su, pak, 2016. činili 40 posto novca za socijalu u EU, pokazuju podaci Eurostata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 07:32