CEMEX-TEC 2019.

Za deveto izdanje svjetskog natječaja stiglo je više od 1500 prijava, tri iz Hrvatske

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

10.7.2019. u 13:02

AUTOR:

  • Jozo Vrdoljak/Privredni.hr

OBJAVLJENO:

10.7.2019. u 13:02

Split, 131113.
Cemex gradi Suncanu elektranu 300kWp Kozjak u blizini rudnika tupine Sv Juraj. Radnici na juznom krovistu hangara postavljaju fotonaponske module za prikupljanje sunceve energije. Elektrana ce proizvoditi 460 MWh elektricne energije godisnje sto je dovoljno za potrebe 150 kucanstava. Rijec je o najvecoj suncanoj elektrani s tankoslojnom tehnologijom u Hrvatskoj.
Na fotografiji: postavljanje fotonaponskih modula.
Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babić / CROPIX

Radnici Cemexa

CEMEX i Tehničko sveučilište iz Monterreya zaključili su razdoblje primanja prijava projekata usmjerenih na održivi razvoj, inovacije i društveno poduzetništvo CEMEX-TEC 2019. Prikupljeno je više od 1.500 prijava, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu.

U svom devetom izdanju, a drugom globalnom, natječaj za dodjelu nagrade CEMEX-TEC pozvao je sve zainteresirane da prijave svoje projekte u četiri kategorije: transformacija zajednica, društveni poduzetnici, poduzetništvo u zajednici te suradnička akcija. Najviše je prijavljenih projekata u kategoriji društvenog poduzetništva, čak 757, a slijede transformacija zajednica s 335, poduzetništvo u zajednici s 291 te suradnička akcija sa 110 prijavljenih projekata.

Iz Hrvatske su na natječaj prijavljena tri projekta, a najviše ih je, očekivano, iz Meksika čak 672 projekta s 87 sveučilišta. Za nagrade se prijavilo 101 sveučilište iz 67 zemalja. Osim iz Meksika najveći broj sudionika je iz Kolumbije i Dominikanske Republike. Visoka razina sudjelovanje zabilježena je i iz Europe, posebno iz Njemačke, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva te Češke.

Iako se nagradama CEMEX-TEC prepoznaju društveni projekti visokog utjecaja, okoliš je ove godine najpopularnija tema, a slijede ekonomski rast, obrazovanje i društveni razvoj. Važno je naglasiti i da su svi projekti povezani uz ostvarivanje Ciljeva održivog razvoja UN-a .

- Ovakvi projekti pružaju priliku da osnažujemo i povezujemo društvene inovatore u više od 67 zemalja svijeta u dijeljenju zajedničkih vrijednosti. Za nas je izuzetno važno da doprinesemo borbi s globalnim izazovima kroz lokalan pristup, jer sve tvrtke trebaju prosperitetnu okolinu u kojoj će rasti i razvijati se. Nagrade CEMEX-TEC ponovo su potvrdile kompanijsku predanost gradnji bolje budućnosti za sve, potičući i promovirajući društvene projekte visokog utjecaja kroz društveno poduzetništvo i inovaciju - rekla je Martha Herrera, CEMEX-ova direktorica za DOP te direktorica Centra za održivi razvoj CEMEX-a i Tehničkog sveučilišta u Monterreyu.

Pobjednički projekti ne samo da će osvojiti prilike za obrazovanje i početni kapital, već će sudjelovati i u CEMEX-TEC Tjednu iskustava, koji će se održati od 23. do 27. rujna u Monterreyu u Meksiku. Pobjednici će tada moći sudjelovati u specijaliziranim treninzima i terenskim aktivnostima, prilikama za vježbanje promocije projekata, druženjima s iskusnim rukovoditeljima sličnih projekata i partnerima, uključujući organizacije Ashoka, MassChallenge, MakeSense, Unreasonable México, Impact HUB, i Sirillo Institute.