Potpisivanje ugovora

Vratili nekoć ukinuti poticaj: Dva i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava za zadrugare

Ministar Horvat najavio je kako je u državnom proačunu za 2019. osigurano još 2 milijuna kuna
Dodjela ugovora po programu Razvoj zadružnog poduzetništva: Ivan Božić i Darko Horvat
 Ronald Goršić / CROPIX

Dvadeset i dvoje hrvatskih zadrugara danas je potpisalo ugovore ukupne vrijednosti dva i pol milijuna kuna bespovratnih sredstava osiguranih u okviru Programa „Razvoj zadružnog poduzetništva”. Riječ je o financijskoj potpori od najmanje 20.000, a najviše 150.000 kuna za pojedinu zadrugu, a dodjeljuje se iz državnog proračuna. Takvih poticaja za zadrugare nije bilo još od 2014. godine.

- Program kojeg unatrag nekoliko godina nije bilo vratio se u Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta - kazao je na samom početku svečane dodjele ugovora resorni ministar Darko Horvat.

Najavio je i kako je u državnoj blagajni za 2019. već osigurano dva milijuna kuna za novi natječaj za poticanje zadružnog poduzetništva koji bi se trebao objaviti već na samom početku godine.

- Konačno su se u ovom Ministarstvu počeli raspisivati natječaji kojima nije svrha pisati odbijenice nego stvarati uvjete za naše poduzetnike i olakšati im poslovanje - dodao je ministar te napomenuo kako on pod poduzetništvom podrazumijeva i zadrugarstvo.

Iako je poteškoća s kojima se hrvatske zadruge svakodnevno suočavaju mnogo, program poput ovoga značajan je vjetar u leđa, složili su se danas prisutni upravitelji zadruga.

- Dugo smo čekali na ovakva sredstva. Hvala što ste nas prepoznali kao poduzetnike - poručio je ministru Horvatu mario Darko Pavičević ispred Mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela.

Ta zadruga u četiri je godine, koliko postoji, otvorila 20 radnih mjesta, a godišnje proizvede 7.700.000 litara mlijeka. Osim mlijeka koje direktno prodaju na mljekomatima, počeli su proizvoditi i sireve te ostale mliječne proizvode, a cilj im je plasirati ih u dječje vrtiće i osnovne škole.

Među zadovoljnim zadrugarima, u pretežno muškom društvu, pronašli smo i nekoliko zadrugarki: mlade Anu Testeru iz zadružne pivovare Brlog te Mateju Branicu, upraviteljicu Ribarske zadruge Adria.

- Svojim zanatskim pivama koje smo nazvale Plavuša i Neposlušna rušimo društvene stereotipe - poručila je Testera i dodala kako su ove godine primili 70 novih zadrugara i tako prikupili oko 800.000 kuna.

Branica, predstavnica jedine ribarske zadruge kojoj je danas dodijeljen ugovor, pozdravila je ovaj program, ali i apelirala na Ministarstvo da razriješe poteškoće s kojima se zadrugari susreću i olakša im poslovanje.

Naime, kao zadruga nisu upisani u registar Trgovačkog suda pa tako ne mogu biti uvršteni niti u digitalnu komoru, novi projekt Hrvatske gospodarske komore. Dodatan problem, istaknula je Branica, predstavlja činjenica da ne mogu dobiti etiketu Izvorno hrvatsko, unatoč tome što rade isključivo s ribom iz održivog i domaćeg uzgoja.

Probleme zadrugara čula je i Ana Mandac, pomoćnica ministra Horvata, koja je vodila program „Razvoj zadružnog poduzetništva”.

- Možda ponekad malo kasnimo i ne stignemo sve napraviti brzo koliko bi htjeli, ali to je zato što želimo stvar napraviti kako treba. Ovo je konkretan korak, prešli smo s riječi na dijela - poručila je Mandac zadrugarima.

Dodala je i kako su naručili studiju Ekonomskog instituta na temelju koje će predlagati izmjene i dopune Zakona o zadrugama koje će, smatra Mandac, ovakve zadrugarske probleme ostaviti u prošlosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:45