Mliječna akvizicija

Vlasnik zagrebačkog Dukata preuzima Nuove Castelli, najvećeg talijanskog proizvođa sireva

Talijani imaju prihode od 460 milijuna eura i posluju na 13 proizvodnih lokacija u Italiji
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Francuski Lactalis, vlasnik zagrebačkog Dukata i najveći svjetski proizvođač mlijeka i mliječnih prerađevina, dovršava preuzimanje talijanskog proizvođača sireva Nuove Castelli u kupoprodaji čiji detalji zasad nisu poznati javnosti.

Nakon što su Lactalis i donedavni vlasnik 80 posto dionica Nuove Castelli, britanski fond Charterhouse Capital Partners, objavili potpisivanje ugovora o kupoprodaji dionica, očekuje se da talijanska regulatorna tijela izdaju odobrenja kako bi se akvizicija reaizirala.

- Jačamo svoje vodstvo u distribuciji sireva na međunarodnim tržištima gdje smo već vodeći igrač s prisutnošću u više od 140 zemalja - priopćeno je iz Lactalisa povodom sklapanja ugovora s britanskim fondom, koji je, također ne otkrivajući iznos transakcije, poručio da su prilikom pregovora s Lactalisom za savjetnike angažirali Rotschild, francusku banku Credit Agricole i odvjetničku kuću Simmons&Simmons iz Londona.

Nuova Castelli najveći je talijanski proizvođač i trgovac sirevima, uključujući sireve Parmigiano Reggiano, Mozzarella di Bufala Campana, Gorgonzola i Taleggios, s godišnjim prihodom od 460 milijuna eura. Kompanija posluje na 13 proizvodnih lokacija u Italiji i ima tri pogona izvan zemlje.

Prilikom preuzimanja Nuove Castelli prije pet godina Charterhouse je dotadašnje vlasnike talijanske tvrtke isplatio sa 350 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:37