Poruka Vladi

Vlasnik Prime i najveći poslodavac u drvnoj industriji traži 'clean start' kad kriza prođe

Prije dva tjedna zatvorio sam sve tvornice i salone prihod mi je nula kuna, kaže Radić
Renato Radić, vlasnik i predsjednik Uprave Prime
 Prima

Princip na kojem Vlada i lokalna samouprava trebaju pomoći nama poduzetnicima dok traje širenje koronavirusa vrlo je jednostavan, dok nemamo prihoda, ne smijemo imati rashode, kaže nam vlasnik bjelovarske Prime i najveći poslodavac u drvnoj industriji Renato Radić.

- Prije dva tjedna zatvorio sam sve tvornice i sve salone namještaja i prihod mi je nula kuna. Istodobno Vlada nudi rješenje da se meni i drugim poduzetnicima obveze odlažu, ali i knjiže za ubuduće. To je neprihvatljivo, na taj način nikada neću normalizirati poslovanje – upozorava Radić.

Osnovna poruka Vlade poduzetnicima, dodaje naš sugovornik, mora biti da svi kojima je poslovanje trenutno u hibernaciji zbog koronavirusa neće zbog toga platiti nikakvu cijenu.

- Nitko nije kriv za situaciju u kojoj smo se našli zbog koronavirusa. Ako je tako, nitko ne može snositi troškove novonastalog stanja. Ajmo se prvo oko toga dogovoriti pa ćemo lako za ostalo – poručuje vlasnike Prime. Upitan za Vladinih 63 mjera pomoći gospodarstvu kako bi se prebrodile poteškoće zbog koronavirusa, Radić kaže kako je vidljiva dobra namjera države, ali, ističe, to nije dovoljno.

- Ako je mjera osiguranje minimalne plaće iz proračuna za radnike ugroženih poduzeća, onda na tu plaću ne smije ići obračun doprinosa za poslodavca i iskazivanje te obveze za budućnost. To je minimum što se može učiniti da mi poslodavci mirno i staloženo možemo dočekati trenutak kada će se tržišta ponovo otvoriti i mi nastaviti s radom – predlaže vlasnik Prime koji nam je svoje stavove iznio i u ime Udruge drvne i papirne industrije u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Uz obustavu doprinosa na minimalnu plaću, dodaje naš sugovornik, država mora osigurati moratorij na ostala davanja, kao što su komunalne naknade, parafiskalni nameti i obveze prema javnim poduzećima, dok traje blokada poslovanja zbog koronavirusa.

- Jednog dana kada krenemo, mi ne možemo krenuti s utezima na nogama u vidu obveza iz prošlosti za koje nismo krivi – naglašava Radić.

Osvrnuvši se na stanje u drvnoj industiji, vlasnik Prime napominje kako je riječ o pretežito izvoznoj djelatnosti s Italijom kao ključnom tržištu koje je najpogođenije koronavirusom. Pad prometa tvrtki u ovoj branši, naznačio je Radić, kreće se od 40 do 80 posto.

- U našoj udruzi su tvrtke s najmanje 100 pa do 2000 zaposlenih koliko ima Prima. O tome se također mora voditi računa kada govorimo o tipu državne pomoći tvrtkama različite veličine – kaže Radić.

Otpuštanja radnika u drvnoj industriji zasada nema, kaže vlasnik Prime, no vlada velika neizvjesnost što donosi sutra. Zato bi, zaključuje, vrlo jasna i energična poruka Vlade da će tvrtke kada koronavirus prođe krenuti u tržišnu utakmicu bez obveza nastalalih za vrijeme krize, bila od neprocjenjive važnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:41