'Gospodarstvo već stagnira'

'Vladi prijeti da će brzopletim zakonodavstvom uništiti konkurentnost svoje industrije'

„Savezna vlada već neko vrijeme ne zadovoljava naša očekivanja kada je u pitanju tempo reformi”, rekao je u utorak Dieter Kempf, čelnik Saveza njemačke industrije
Proizvođač čelika ThyssenKrupp, mlada aktvistica Greta Thunberg, BASF, Angela Merkel na sajmu autoindustrije
 REUTERS

Njemačka vlada mora više investirati, rekao je čelnik Saveza njemačke industrije (BDI), upozoravajući kako „gospodarstvo već stagnira”.

„Savezna vlada već neko vrijeme ne zadovoljava naša očekivanja kada je u pitanju tempo reformi”, rekao je u utorak Dieter Kempf.

Vladajuća koalicija desnog centra kršćanskih demokrata Angele Merkel i socijaldemokrata lijevog centra, ima „veliku većinu” za promicanje Njemačke kao industrijske lokacije, ustvrdio je.

No, usprkos rekordnom proračunu, Kempf je rekao da ne vidi niti posvećenosti većim ulaganjima ni pokušaje da se njemačka porezna politika učini konkurentnijom u svjetlu intenziviranja konkurencije po pitanju međunarodnih poreznih stopa.

„Postoji značajan prostor za poboljšanje energetskih i klimatskih mjera. U protivnom, vladi prijeti to da će brzopletim zakonodavstvom uništiti konkurentnost svoje domaće industrije”, rekao je Kempf.

Poslovni sektor dugo je tražio da se njemačkim tvrtkama odobre porezne olakšice, s obzirom na slabljenje gospodarstva, ali i zbog pada korporativnih poreza u drugim zemljama poput SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:55