Brodograđevna industrija

Vlada je Brodograđevnoj industriji Split odobrila 68,1 milijuna eura državnog jamstva

Ugovorena cijena broda iznosi 106,4 milijuna eura - rekao je Zdravko Marić
Gradnja broda za krstarenje polarnim područjima u brodosplitu
 Paun Paunović / CROPIX

Vlada je u srijedu dala suglasnost za izdavanje državnog jamstva u visini od 68,1 milijuna eura, za osiguranje avansnih uplata u korist kupca broda koji će izgraditi Brodograđevna industrija Split.

Jamstvo se odnosi na putnički brod za polarna krstarenja, čiju je izgradnju Brodograđevna industrija Split ugovorila krajem prošle godine s društvom Polaris Exploration Inc, a koje je u vlasništvu društva Brodosplit-Plovidba.

Izgradnja tog broda, ističu iz splitskog brodogradilišta, predstavlja nastavak njihova iskoraka u tržišnoj niši putničkih brodova za polarna krstarenja, u kojoj je brodogradilište već prisutno s gradnjom nešto manjeg putničkog broda za polarna krstarenja.

Kako je istaknuo ministar financija Zdravko Marić, ugovorena cijena broda iznosi 106,4 milijuna eura, pri čemu su ugovorena avansna plaćanja od strane naručitelja tijekom gradnje broda u visini od 80 posto prodajne cijene broda, a ostatak po isporuci broda.

Brodograđevna industrija Split ovim zahtjevom, kako je kazao Marić, traži izdavanje državnog jamstva za osiguranje avansnih uplata društva Polaris Exploration Inc u iznosu od 68,1 milijuna eura, a što predstavlja 80 posto od ukupnih avansnih plaćanja. Ostatak, do punog iznosa avansnih plaćanja, Brodograđevna industrija Split će osigurati iz vlastitih izvora.

Taj posao, istaknuo je Marić, doprinijet će većoj i boljoj iskoristivosti kapaciteta u brodogradilištu te održavanju i povećavanju zaposlenosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:24