Domaća inovacija

Više neće biti ključeva apartmana ili kuće ispod otirača, sigurnija opcija je - Door20four

Prodaja Door20four kreće u lipnju stajat će 500 eura, a moguće ga je iznajmiti za 99 kuna mjesečno
Vatroslav Bandić, vlasnik tvrtke Cleverton, Matija Puškar iz Bytelaba i Marina Mazić Bandić, odgovorna za planove i odlaske na sajmove
 Ronald Gorsic / CROPIX

Domaća inovacija Door20four, pametni pretinac u koji će vlasnici hotela, apartmana, ili rent-a-cara moći na siguran način pohraniti ključeve ili kartice smještaja za svoje goste i korisnike, predstavljen je u utorak u hotelu Esplanade.

- Nakon hrvatskog turističkog “booma” došli smo na ideju da je i u tom segmentu potrebna digitalizacija. Cilj je da iznajmljivači i hotelijeri ne moraju dežurati 24 sata na dan čekajući svoje goste da se pojave ili da, kao što su do sada činili, ostavljaju ključeve sobe ili apartmana ispod otirača ili u teglicama za cvijeće - kazao je Vatroslav Bandić, vlasnik zagrebačke tvrtke Cleverton, koja je, u suradnji s tvrtkom Byte Lab, razvila Door20four. Ukupna vrijednost projekta i razvoja proizvoda je 1,8 milijuna kuna, a 80 posto je sufinanciran iz Europskog fonda za reginalni razvoj.

Sam pametni pretinac izrađen je od čvrste plastike koja se koristi u autoindustriji i montira se na vanjski zid zgrade ili kuće. Kako kaže Bandić, nikakvo spajanje žicama nije potrebno jer ima solarno napajanje, a s gostom komunicira preko aplikacije na pametnom telefonu.

- Gost koji svoj smještaj rezervira i uplati preko bilo koje platforme, Booking ili Airbnb, na svoj pametni telefon preko naše aplikacije dobije kod. Kada se taj gost približi pretincu, Door20four prepoznaje kod putem Bluetootha i automatski se otključava - objasnio je Bandić.

Kad gost preuzme ključ, aplikacija odmah obavještava vlasnika. Pretinac, koji ima ugrađenu kameru, fotografira gosta kako bi se u svakom trenutku znalo u čijem je ključ posjedu. Uz to, kako bi se jamčila potpuna sigurnost, pretinac ima ugrađen i alarm pa će u slučaju vandalizma odmah obavijestiti vlasnika.

- Za razliku od ostalih domaćih proizvoda, Door20four je u potpunosti razvijen u Hrvatskoj. Software, sve komponente sustava i proizvodnja, sve se radi kod nas - istaknuo je Matija Puškar, suosnivač Byte Laba, tvrtke koja je razvila software i hardware pametnog pretinca.

Dodatne funkcionalnosti nalaze se i u samoj aplikaciji. Tako, osim otvaranja pretinca, aplikacija nudi i opciju navigacije, a vlasnik može staviti i informacije koje bi gosta mogle zanimati, kao što je najbliža ljekarna, dućan ili restoran.

Prodaja pametnog pretinca kreće u lipnju, a Bandić kaže da će cijena uređaja ovisiti o modelu usluge koju vlasnici izaberu.

- Pretpostavljamo da će 80 posto vlasnika preferirati model najma uređaja. U tom bi slučaju mjesečno plaćali 99 kuna, a mi bismo se pobrinuli za održavanje uređaja i ažuriranja svih podataka u aplikaciji - naveo je Bandić. Žele li vlasnici, pak, vlastiti pametni pretinac, tada će za njega izdvojiti oko 500 eura, a održavanje uređaja i ažuriranje podataka obavljat će samostalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:22