Eko-friendly slastičarke

Video: Poduzetnice pomoću 3D printanja otpadnu hranu pretvaraju u slasne kolačiće

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.2.2019. u 15:02

AUTOR:

OBJAVLJENO:

10.2.2019. u 15:02

Table with cupcakes, tarts, pie and horn pastries. Studio shot on brown wooden background. Flat lay., Image: 306137116, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Kolačići, ilustracija

Svake se godine baci otprilike jedna trećina hrane proizvedene za ljudsku potrošnju, od čega najviše voća i povrća, što je oko 1,3 milijarde tona.

No, Elzelinde Van Doleweerd i Vita Broeken, dvije nizozemske djevojke u svojim dvadesetima, pronašle su način kako otpad pretvoriti u jestivu hranu. Osnovale su tvrtku Upprinting Food i koriste 3D tehnologiju pomoću koje otpad pretvaraju u slasne poslastice. Pritom najviše koriste kruh jer je to broj jedan otpad u Nizozemskoj.

Prvo naprave pastu od njega, dodaju razne začine te napune štrcaljku pastom koju potom ubrizgaju u 3D printer. Na kraju se ispeče i dehidrira otisnuta hrana, kako bi duže trajala, a finalni proizvod je hrskavi, ukusni zalogaj.

Dvije mlade poduzetnice svoj projekt i intrigantan način promišljanja o rasipanju hrane predstavile su krajem prošle godine, a među njjihovim ciljevima je i pomoći restoranima da ponovno koriste otpadnu hranu.

Kako piše Forbes, nedavno su nagrađene i nagradom "ECO Coin Award 2018", koju promovira nizozemska organizacija Next Nature Network u čast "izvanrednih ekoloških heroja za snažan i inovativan koncept koji bi doista mogao promijeniti svijet".