Upozorenje Ekonomskog insituta

Veliki pad industrijske proizvodnje u prosincu spustio stopu rasta BDP-a u 2018. na 2,3%

Vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjoj razini, ističu u EIZG-u
Ilustracija, radnici
 Profimedia, imageBROKER

Ekonomski institut u Zagrebu objavio je danas kako očekuje da bi stopa rasta realnog BDP-a u četvrtom tromjesečju 2018. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine mogla iznositi 2,3 posto, što je, ističu, značajno manje od očekivanja temeljenih na podacima za listopad i studeni prošle godine. Kao osnovni uzrok usporavanja ekonomije u zadnjem kvartalu prošle godine, EIZG označava pad industrijske proizvodnje.

- Industrijska proizvodnja koja još od kolovoza bilježi uzastopna smanjenja godišnje stope rasta, a u prosincu je zabilježila vrlo velik pad od čak 6,7 posto – navodi Institut u svom redovitom izvješću o kretanju CEIZ indeksa. Riječ je o mjesečnom pokazatelju poslovnih kretanja u zemlji koji je razvio EIZG, preporučujući ga kao precizniji pokazatelj ekonomske aktivnosti od BDP-a jer se, ističu, utvrđuje na mjesečnoj a ne tromjesječnoj razini kao BDP.

Indeks CEIZ za prosinac prošle godine iznosi minus 0,9 indeksnih bodova.
Radi se, napominju s Instituta, o najnižoj vrijednosti indeksa zabilježenoj još od kolovoza 2014..

- Vrijednost CEIZ-a upućuje na usporavanje stope rasta ekonomske aktivnosti i na godišnjoj razini – upozorava Institut. Indeks se, inače, tumači tako da pozitivne vrijednosti predstavljaju gospodarski rast, a negativne smanjenje ekonomske aktivnosti, odnosno recesiju.

Zbog negativnih trendova industrijske proizvodnje, prema istome izvoru, CEIZ je u sva tri mjeseca zadnjeg tromjesečja zabilježio smanjenja vrijednosti u odnosu na prethodni mjesec, što, zaključuju na EIZG-u, upućuje na usporavanje ekonomske aktivnosti u odnosu na treće tromjesečje.

Kao ohrabrujuće pokazatelje za prosinac prošle godine, EIZG navodi rast turizma na godišnjoj razini po stopi većoj od 10 posto te rast trgovine na malo s nešto manjom stopom rasta.

Državni zavod za statistiku najavio je za 27.veljače izvješće o kretanju BDP-a za četvrto tromjesječje prošle godine. U izvješću za treće tromjesječje 2018., DZS je objavio međugodišnji rast BDP-a od 2,8 posto, a to je i stopa rasta s kojom Vlada računa za cijelu prošlu godinu. No, EIZG je upravo izrazio sumnju u ostvarivost tih prognoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:10