Analiza Fine

Velike regionalne razlike: gotovo tri četvrtine poduzetnika ima sjedište u samo 6 županija

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

21.6.2019. u 16:10

AUTOR:

  • Lea Balenović

OBJAVLJENO:

21.6.2019. u 16:10

ina petrokemija - kutina panorama
foto j.bistrovic
Josip Bistrović / CROPIX

Petrokemija u Kutini

Više od 72 posto hrvatskih poduzetnika ima sjedište u jednoj od samo šest županija, pokazali su novi podaci Fine, što je jasan pokazatelj velikih razlika u razvijenosti hrvatskih regija.

U Gradu Zagrebu te Splitsko-dalmatinskoj, Zagrebačkoj, Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji u 2018. ostvareno je čak 83,5 posto ukupne neto dobiti poduzetnika. Pritom je na prvom mjestu Grad Zagreb, koji je na vrhu po svim kriterijima - po broju poduzetnika i zaposlenih, ukupnom prihodu, dobiti i gubitku razdoblja te neto dobiti ostvarenoj u 2018. Tome je, kako je Fina priopćila, najviše pridonio rezultat Ine.

Drugo mjesto zauzela je Splitsko-dalmatinska županija, treće Zagrebačka, a neto dobit poduzetnika Istarske županije smjestila je tu regiju na četvrto mjesto. Usporedbe radi, godinu prije Istarska županija bila je na samom dnu ljestvice, a prošlogodišnji pozitivni rezultat može zahvaliti poslovanju 60 posto poduzetnika koji su 2018. završili u plusu. U tome se izdvajaju Plava Laguna, Maistra i Valamar Riviera s ukupno ostvarenih 830,5 milijuna kuna dobiti.

Poduzetnici Šibensko-kninske županije imali su neto gubitak te završili na pretposljednjem mjestu , pokazuju podaci Fine. No, najgore su prošli sisačko-moslavački poduzetnici, koji su s minusom od 313,6 milijuna kuna na samom dnu rang-liste. Na to su najviše utjecali rezultati Petrokemije.