Unosan posao

Velika transakcija na pomolu:KKR ulazi u Axel Springer, izdavača Bilda i Business Insidera

Kupovina bi osigurala financijska sredstva koja bi izdavaču pomogla pri skupom procesu transformacije u digitalnu medijsku grupaciju
Mathias Doepfner, izvršni direktor Axel Springera
 Lucas Jackson / REUTERS

Investicijska kompanija KKR bacila se u novi pothvat i ponudila 63 eura za dionicu Axel Springera čime bi trebala pomoći njemačkoj medijskoj kući poznatoj po Bildu i Business Insideru u njihovoj digitalnoj transformaciji. Tržišna vrijednost Axel Springera, kako piše Bloomberg, slijedom toga skočila je na 7,7 milijardi dolara.

Iako je udovica medijskog magnata Axela Springera, po kojem je kompanija nazvana, desetljećima dostojno čuvala njegovo nasljedstvo, ubrzano kretanje kompanije prema veoma skupoj transformaciji u digitalnu medijsku silu natjeralo je Friede Springer u potragu za partnerom koji će joj pomoći nositi teret. A KKR-ovi duboki džepovi, smatraju Springer i njezina desna ruka i izvršni direktor Axela Mathias Döpfner, upravo su ono što im može pomoći u pretvorbi u digitalnog diva.

Naime, rastom popularnosti oglašavanja na Facebooku i Googleu, sektor digitalnih medija posljednjih se mjeseci nalazi u svojevrsnoj krizi te je velik broj web portala ugašen ili je, pak, pogođen brojnim otkazima kako bi se održao na životu. Tako su i prihodi Axel Springera počeli padati, a iz te su medijske kuće najavili pad prodaje u odnosu na 2018., kao i nastavak tog pada u sljedećoj godini.

Stoga je ponuda KKR-a o isplati manjinskih vlasnika kompanije objeručke prihvaćena u medijskoj kući. KKR je ponudio 63 eura po dionici, što je 13 posto više od cijene koje su dionice Axela postigle dan ranije na burzi, odnosno riječ je o čak 40 posto većoj cijeni od svibanjske kada se u medijima tek počelo pisati o potencijalnoj akviziciji.

Stoga i ne čudi što su Springer i Döpfner digli ruke za spajanje koje bi trebalo osigurati potreban novac, kako za proces transformacije, tako i za nova preuzimanja konkurenata koji su zapali u poslovne probleme. Ipak, i Döpfner i Springer planiraju zadržati svoj udjel u Axelu, koji ukupno iznosi više od 45 posto.

U Njemačkoj je Axel Springer najpoznatiji po Bildu, koji je najprodavaniji europski dnevni list zahvaljujući dobrom praćenju političkih skandala, šaljivim naslovima te brojnim fotografijama slavnih osoba. Iako je prodaja print izdanja u posljednjih deset godina pala, izvršni direktor Axela uspio je zadržati relativno visok profit kompanije zahvaljujući 500.000 pretplata na web izdanje novina.

Döpfner je zapravo cijeli svoj mandat u kompaniji, odnosno gotovo dva desetljeća proveo pokušavajući transformirati tvrtku u digitalnu medijsku kuću te je tako smanjio broj printanih izdanja te kupio Business Insider i portal za potragu posla Stepstone, a kompanija ima i 50-postotno vlasništvo nad europskim izdanjem Politica. Također, ta medijska kuća prisutna je i u regiji te ima razgranat biznis u Srbiji gdje su, sa švicarskim Ringierom, vlasnici jednog od najutjecajnijih dnevnih listova Blica te najutjecajnijeg poltiičkog tjednika NIN-a. Döpfner je pokušao u portfelj Axel Springera "spremiti" i Financial Times, no ti pregovori nisu urodili plodom. Ipak, činjenica da Axel Springer trenutno zarađuje gotovo tri četvrtine upravo od svog digitalnog poslovanja govori i više nego pozitivno o Döpfnerovim nastojanjima pri promjeni fokusa s printa na digitalna izdanja kompanije.

Thomas Peter / REUTERS
Publikacije Axel Springera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:28