Zadovoljni rezultatima

Valamar Riviera ostvarila prihode od 39 milijuna kuna u prvom tromjesječju

Naš najveći hotelijer ostvario je 106 tisuća noćenja i povećanje prihoda od 39 posto
 Srećko Niketić / HANZA MEDIA

U najvećoj hotelskoj kompaniji u Hrvatskoj Valamar Rivieri zadovoljni su poslovnim rezultatima prvog tromjesečja ove godine, u kojemu su im prihodi od prodaje porasli 39 posto, na 39 milijuna kuna, uz ostvarenje oko 106 tisuća noćenja i prosječne dnevne cijene od 360 kuna ili 27 posto više nego u 2017.

Prema tromjesečnom financijskom izvješću koje je kompanija objavila na Zagrebačkoj burzi, sukladno snažnijoj potražnji te aktivnim upravljanjem prodajnim kanalima i cijenama ostvaren je visok 27-postotni porast broja noćenja (106 tisuća u prvom tromjesečju ove u odnosu na nešto manje od 84 tisuće prošle godine) i prosječne dnevne cijene (360 kuna u 2018. u odnosu na 284 kune u 2017.).

Operativni troškovi iznosili su 129 milijuna kuna i porasli su u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine za 11 posto, a iz Valamar Riviere ih objašnjavaju povećanjem operativne efikasnosti. Glavne razloge povećanja nalazimo u porastu materijalnih troškova zbog povećanog volumena poslovanja te porasta troškova osoblja, navodi se u izvješću, uz napomenu da je rast troškova osoblja planiran u skladu s politikom povećanja plaća zaposlenika te novim zapošljavanjima koja su nužna za kvalitetnu uslugu u novim premium i upscale turističkim proizvodima, a koji će se otvoriti početkom drugog tromjesečja 2018. godine.

"S obzirom na sezonski karakter industrije u kojoj Grupa posluje, rezultati poslovanja u prvom tromjesečju nisu indikativni. Budući da prihodi od prodaje u prvom tromjesečju imaju vrlo mali utjecaj na ukupne godišnje prihode (primjerice, utjecaj u 2017. godini je iznosio 2 posto), njihov 39-postotni rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine nije osnova za iznošenje očekivanja na godišnjoj razini", navodi se u izvješću.

Pritom se napominje da prvo tromjesečje nosi i karakteristično negativnu EBITDA-u (u prvom ovogodišnjem tromjesečju negativnih 88,7 milijuna kuna) zbog volumenom manje značajnog sezonskog poslovanja.

Iz Valamara su izvijestili i da su u finalizaciji investicija vrijednih više od 700 milijuna kuna, koje označavaju važnim pokretačem rasta i pozitivnih očekivanja od nadolazeće sezone.

"Ključne ovogodišnje investicije su dovršetak Valamar Girandella Resorta u Rapcu, u sklopu kojeg smo ovih dana otvorili Valamar Girandella Maro Suites s pet zvjezdica, što je prvi hotel pod brendom Kinderhotel u Valamarovom portfelju. Tu su još i investicije u repozicioniranje dubrovačkog hotela Valamar Argosy, obnovu hotela Valamar Imperial na Rabu te nastavak investicija u kampove u Istri i na otoku Krku", ističu iz te kompanije.

Naglašavaju i da su ove godine otvorili 600 novih radnih mjesta te da će u sezoni 2018. od Istre i Kvarnera do Dubrovnika zapošljavati ukupno oko 6.600 djelatnika, dok za sezonce ove godine planiraju smještaj u četiri vlastita hotela tzv. kuće Valamar.

"Radovi se odvijaju prema planu kao i sve završne pripreme za sezonu. Bilježimo daljnji rast potražnje i bukinga, pogotovo za smještaj više kvalitete, a nastavljamo ulagati i u razvoj proizvoda, destinacija u kojima poslujemo te u poboljšanje plaća i uvjeta rada, kao važan dio strategije daljnjeg rasta", poručio je predsjednik Uprave Valamar Riviere Željko Kukurin.

Iz te su kompanije podsjetili da su u partnerstvu sa AZ obveznim mirovinskim fondovima početkom travnja ove godine okončali postupak kupnje 55,48 posto dionica Hotela Makarska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:24