Preliminarni podaci

Uvoz u prvih 11 mjeseci 2018. rastao dvostruko brže od izvoza, sve smo ovisniji o EU

Kao i kod drugih novih članica, i u slučaju Hrvatske je vidljiv rast važnosti tržišta EU u robnoj razmjeni
Ilustracija
 Tea Cimaš / Hanza Media

Hrvatska je u prošloj godini zabilježila znatno brži rast uvoza od izvoza, te produbljivanje minusa u robnoj razmjeni sa svijetom, potvrđuju i novi, preliminarni podaci državne statistike za prvih 11 mjeseci prošle godine.

Prema tim podacima, ukupan hrvatski robni izvoz u 11 mjeseci prošle godine dosegao je oko 99,2 milijardi kuna, što je 3,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije. Pritom je više od dvije trećine ukupnog hrvatskog izvoza, preko 68,2 milijarde kuna, ili 68,8 posto, otišlo u ostale članice EU. Hrvatski izvoz u EU u prvih je 11 mjeseci prošle godine porastao 9,4 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine, pokazuju prvi podaci DZS-a.

Ukupan hrvatski robni uvoz od siječnja do kraja studenog prošle godine dosegao je vrijednost od oko 162,4 milijardi kuna, što je rast od 7,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Taj podatak još jednom potvrđuje oporavak domaće potražnje. No, ovisnost Hrvatske o ostatku EU još je izraženija na uvoznoj, nego na izvoznoj strani. Naime, u ostale članice EU u prvih 11 mjeseci prošle godine izvezli smo robe u vrijednosti nešto manjoj od 126 milijardi kuna, što je 6,8 posto više nego u istom razdoblju 2017. godine, pokazuju preliminarni podaci DZS-a.

U istom je razdoblju porastao i hrvatski uvoz iz zemalja koje nisu članice Unije, i to za 10,8 posto. S druge strane, na izvoz u zemlje koje nisu u EU u prvih je 11 lanjskih mjeseci pao 7,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Kada se sve zbroji i oduzme, vanjskotrgovinski deficit Hrvatske u prvih je 11 mjeseci 2018. godine iznosio oko 63,2 milijarde kuna. Pokrivenost uvoza izvozom, pokazuju preliminarni podaci državne statistike, iznosila je 61,1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:28