Apel građevinske komore

Uštede kao put u kaos: Osiguranje šefa gradilišta poskupjet će čak 55 puta

Najava resornog ministarstva o uštedama je promašena
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Ako se ostvari namjera Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja o ukidanju obveznog članstva inženjera građevinarstva u njihovoj komori, to će unijeti kaos u struku te poskupjeti troškove i ugroziti sigurnost u gradnji, poručili su jučer iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG), ističući da istupaju uime još tri komore uključene u građevinski sektor.

Riječ je, kako nam je rečeno u HKIG-u, o Hrvatskoj komori arhitekata, Hrvatskoj komori inženjera strojarstva i Hrvatskoj komori inženjera elektrotehnike.

Veći troškovi

- Jedinstveni je stav svih komora je da se predložene izmjene Zakoni o komori arhitekata i komorama inženjera u graditeljstvu i prostornome uređenju te Zakona o poslovima i djelatnostima prostornoga uređenja i gradnje provode pod izlikom smanjivanja troškova za gospodarstvo, a sa stvarnim posljedicama povećanja troškova za inženjere, građevinska poduzeća i investitore koje se žele držati sadašnjih standarda sigurne gradnje - ističu u HKIG-u.

Najava resornoga ministarstva da će ukidanjem 1800 kuna godišnje članarine inženjera građevinarstva u Komori uštedjeti samim inženjerima i investitorima oko 400 tisuća kuna potpuno je promašena, smatra HKIG.

- Samo će troškovi osiguranja za inženjere graditeljstva koji rade poslove voditelja gradilišta poskupjeti, prema našem izračunu, 55 puta. Naime, jedna od pogodnosti članstva u Komori je da mi pokrivamo troškove police osiguranja voditelja gradilišta na iznos od milijun kuna, a sada će investitori, sami inženjeri ili netko treći morati individualno ugovarati policu po puno nepovoljnijim uvjetima - navode u HKIG-u te napominju da su i sami dugo pregovarali s osiguravateljskim kućama dok nisu postigli povoljne uvjete.

Drugi scenarij ukidanja obveznog komorskog članstva je, dodaju, da se police osiguranja za voditelje gradilišta niti ne ugovaraju.

- Tko će kontrolirati ima li šef gradilišta obveznu policu osiguranja? Tko će i kako provjeravati ima li šef gradilišta i druge potrebne kvalifikacije i reference? Sada je sve to regulirano obveznim članstvom u Komori, koja jamči i stručnost, i sigurnost, i red na tržištu. Netko, očito, želi stvoriti kaos - ističu u HKIG-u, a svojim argumentima protiv tog rješenja Ministarstva prilažu i peticiju inženjera građevinarstva sa 2000 potpisa potpore stavovima Komore.

Drugim riječima, ni sami inženjeri ne žele da im se ukida obvezno članstvo u Komori.

- Dugo smo uvodili red u struci voditelja gradilišta i sada kad smo napokon sredili sustav, isto to ministarstvo, pod upravom iste stranke, HNS-a, koje je s nama surađivalo na uvođenju reda, želi ukinuti vlastita zakonska rješenja - konstatiraju u Komori inženjera građevinarstva.

Komore napominju da su se spremno odazvale pozivu Vlade da se izrade prijedlozi smanjenja financijskog opterećenja za investitore u graditeljstvu te su, među ostalim, predložile da se ukine obveza imenovanja i plaćanja voditelja projekata u građevinarstvu. Uštedu tim potezom Komore su procijenile na deset milijuna kuna godišnje.

Izravna korist

- Zašto Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja ne ukine voditelje projekata, koji uopće nisu stručne osobe, nego menadžeri, te tako uštedi novac investitorima? Možda to ne želi zato što se ispiti za voditelje projekata polažu i kod Hrvatske udruge voditelja projekata, čiji je jedan od čelnika trenutni državni tajnik Ministarstva graditeljstva? Udruga voditelja projekata ima izravnu korist od ovakvih propisa. Gdje to postoji da udruge same pišu zakone koji njima odgovaraju - prozivaju u HKIG-u državnog tajnika Ministarstva graditeljstva Željka Uhlira, koji je, prema tvrdnjama HKIG-a, angažiran i u Hrvatskoj udruzi voditelja projekata.

Svoje stavove i optužbe na račun Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja komore su u pismu dostavile i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću. Od premijera Plenkovića, ističu, nisu dobili nikakav odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:38