Analiza HGK

Usporavanje njemačkog gospodarstva negativno će se odraziti i na Hrvatsku

Na njemačkom tržištu završi svaka sedma roba koja se izveze iz Hrvatske, kao i svaka peta usluga, upozorava se u analizi HGK
Angela Merkel i Andrej Plenković
 HANZA MEDIA/REUTERS

Usporavanje njemačkoga gospodarstva loša je vijest za Hrvatsku. Zbog velikog značaja Njemačke za hrvatsku robnu razmjenu sa svijetom, kao i za turizam, usporavanje gospodarskog rasta u Njemačkoj negativno će se odraziti na Hrvatsku, upozorava se u novoj analizi HGK "Utjecaj Njemačke na kretanje hrvatskoga gospodarstva".

Značaj Njemačke za gospodarsku sliku Hrvatske je jako velik. Njemačka je, naime, drugo po važnosti tržište za izvoz hrvatskih roba, iza Italije, ali prvo za izvoz usluga, posebno u segmentu turizma. O značaju Njemačke za Hrvatsku, ali i opasnosti koje nosi usporavanje rasta u toj zemlji za nas i naše gospodarstvo, dovoljno govori podatak da naš robni izvoz u Njemačku čini 13 posto ukupnog hrvatskog izvoza, te da na Njemačku otpada 20 posto hrvatskog izvoza usluga. Njemački gosti najzastupljeniji su u hrvatskom turizmu: u ukupnim dolascima turista, na njih otpada 17 posto, a u ukupnim noćenjima gotovo četvrtina, 24 posto, ističe se u analizi. Slikovito rečeno, svaka sedma roba koju izvezemo završi u Njemačkoj, a njemačko je tržište uvoznik i svake pete usluge iz Hrvatske.

Ne čudi stoga što je Njemačka za Hrvatsku, ekonomski gledano, vrlo bitna zemlja te da se zbivanja u njoj itekako odražavaju i na naše gospodarstvo. Manji rast za hrvatskim robama i uslugama na njemačkom tržištu automatski, u situaciji takve povezanosti, znači i manje poslova za hrvatske tvrtke. Na potražnju na njemačkom tržištu posebno je osjetljiv hrvatski turizam, s obzirom na velik broj njemačkih turista koji se odmaraju na Jadranu.

Inače, Njemačka je najveće gospodarstvo EU i eurozone. I Njemačka je prošla kroz posljednju recesiju, no ona je u njoj, za razliku od Hrvatske i drugih mediteranskih članica, bila znatno kraća i s manjim posljedicama. O tome dovoljno govori i podatak da je realna vrijednost njemačkoga gospodarstva već 2011. godine, dok je Hrvatska još grebla po recesijskom dnu, premašila pretkriznu razinu, dok je njemački bruto domaći proizvod (BDP) lani bio 13,3 posto veći nego 2008. godine. Njemačka je po tome uspješnija i od EU u cjelini, čiji je BDP lani bio 10,2 posto veći nego 2008. godine, zaključuje se u analizi HGK.

Dodajmo ovome kako je HGK analizu o utjecaju usporavanja rasta u Njemačkoj na hrvatsko gospodarstvo objavio nakon što je objavio sličnu analizu za Italiju i utjecaj nove recesije u njoj na kretanja u hrvatskom gospodarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:05