Business Outlook partner

Uspješna poslovna godina Ine: Preuzimanje Enijevih platformi važna je strateška odluka

Ovogodišnjim akvizicijama Ina ponovno pokazuje da je odgovoran partner hrvatskog gospodarstva
Nalazište plina u sjevernom Jadranu
 Goran Šebelić / Hanza Media

Ina privodi kraju još jednu uspješnu poslovnu godinu. U prvih devet mjeseci 2018. kompanija je nastavila ostvarivati dobre financijske rezultate u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Prihodi Ina Grupe porasli su za 21% te sada iznose 16.227 milijuna kuna, uz za sada ostvarenu dobit od 1440 milijuna kuna. Nadmašuje to ukupnu prošlogodišnju dobit od 1198 milijuna kuna, što je bio najbolji rezultat u novijoj povijesti Ine, koji je kompaniji omogućio isplatu dividende od čak 81,20 kuna po dionici.

Nositelj dobrog poslovanja je Istraživanje i proizvodnja, zbog povoljnog vanjskog okruženja i porasta cijena nafte, što je djelomično ublažilo i očekivanu nižu proizvodnju nafte i plina s domaćih zrelih polja. Prirodni pad Ina nadoknađuje aktivnostima na projektu EOR i kampanjom revitalizacije zrelih polja, zahvaljujući kojima je proizvodnja domaće nafte ostala stabilna. Ublažavanje prirodnog pada proizvodnje plina za sada se pokazuje kao veći izazov. Ina se zato odlučila za akviziciju Enijeva udjela u koncesijskim područjima Sjeverni Jadran i Marica u hrvatskom dijelu Jadrana, čime je postala njihov stopostotni vlasnik. Finalizacijom ovog ugovora Ina je povećala dnevnu proizvodnju plina za oko 10%, a posao je pozitivno utjecao i na obnovu rezervi.

Proizvedeni plin s eksploatacijskog područja Sjeverni Jadran sada se usmjerava prema opskrbnom sustavu Hrvatske i ima pozitivan učinak na sigurnost opskrbe hrvatskog tržišta. Ina tako još jednom pokazuje da je odgovoran partner hrvatskoga gospodarstva. Istodobno, akvizicija Ini omogućava daljnja ulaganja u razradu ovih plinskih polja, što u konačnici može rezultirati i novom proizvodnjom.

Ove su godine intenzivirane i aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu: produljena je licenca za područje Ras Qattara, što omogućuje nastavak postojećih proizvodnih aktivnosti, koje uključuju i bušenje novih bušotina. Istodobno, kompanija se u Egiptu prijavila na natječaj za istraživanje i proizvodnju za blok 7.

Kako bi dodatno obnovila svoje rezerve, Ina intenzivno prati i zbivanja na ostalim svjetskim tržištima u potrazi za isplativim poslovnim prilikama. S ulaganjima u istraživanje nastavljeno je i u Hrvatskoj na koncesijskom području Drava 2, a kompanija je zainteresirana i za daljnja istraživanja na hrvatskom kopnu. Zbog toga Ina nedavnu Vladinu odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika za sedam novih istražnih prostora na hrvatskom kopnu smatra pozitivnim i dugo očekivanim pomakom u razvoju istraživanja i proizvodnje ugljikovodika u Hrvatskoj. Iako je u tijeku pravni spor oko koncesija koje su Ini neutemeljeno oduzete, a preklapaju se s blokovima na natječaju, kompanija je spremna sudjelovati u ovim natječajima na svim područjima koja su analizom procijenjena kao perspektivna, a odgovarao bi nam čak i kraći rok za podnošenje prijava.

Kada je u pitanju rafinerijsko poslovanje Ine, u prvih devet mjeseci 2018. ostvarena je 4 posto veća prerada nego u istom razdoblju lani. No, unatoč poboljšanoj EBITDA-i rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo, novčani tok ostao je negativan, naglašavajući potrebu za promjenom prema održivom poslovanju. U posljednjih deset godina Ina je na rafinerijskom poslovanju izgubila 9 milijardi kuna, što opterećuje ukupan financijski rezultat kompanije. Unatoč Ininm nastojanjima da maksimalno jača preradu i prodaju, pa je, primjerice, povećala prodaju u BiH za 10 posto, a u Sloveniji za 8 posto, tržište je ograničeno. Pametnim i isplativim ulaganjem u tržišnim uvjetima koji se stalno mijenjaju, želja je Ine podići konkurentnost Rafinerije nafte Rijeka na mediteranskom i regionalnom tržištu gradnjom postrojenja za obradu teških ostataka. Time se svrstava među rijetke naftne kompanije u Europi koje u ovom trenutku planiraju ovakvo ulaganje, čija je vrijednost oko 3 milijarde kuna. Istodobno, kompanija se fokusira na obradu profitabilnijih sirovina te nastavlja proširivati košaricu nafte, čime se struktura proizvodnje mijenja tako da se osluškuju potrebe tržišta. U ovoj godini to je značilo povećanje proizvodnje dizela i aviogoriva, za kojima potražnja na tržištu raste, a nastavak tih trendova očekujemo i u idućem srednjoročnom razdoblju.

Ini su kupci na prvome mjestu. Zbog toga je kompanija usmjerena na daljnje unapređenje kvalitete usluga koje pruža na 500 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i regiji. Umjeren rast maloprodaje najbolji je pokazatelj kako kompanija uspješno osluškuje i zadovoljava potrebe potrošača na tržištu. Stoga stalno proširenje usluga povezanih s robom široke potrošnje te nastavak modernizacije maloprodajnih mjesta i razvoj gastrokoncepta Fresh Corner ostaju prioritet u nadolazećem razdoblju. Cilj je pretvoriti maloprodajna mjesta Ine u nezaobilazno mjesto kupnje. Za novi rast bit će potrebno dodatno ojačati poziciju kompanije na regionalnim tržištima, stoga u idućoj godini Ina planira širenje maloprodajne mreže u Crnoj Gori te pozorno prati mogućnosti i na ostalim južnim tržištima. U zauzimanju tržišnog udjela dobrim se pokazuje i Key Partner Program. Koncept je to putem kojeg Ina ostvaruje partnerstvo s malim privatnim benzinskim postajama te im omogućuje korištenja svojeg brenda u nastupu prema kupcima. Program se osobito uspješnim pokazao u Bosni i Hercegovini te je u 2018. pridonio rastu prodaje Ininih rafinerijskih proizvoda na tom tržištu.

Financijsku stabilnost Ina koristi za smanjenje neto duga, koji je u prvih devet mjeseci dodatno smanjen na 1136 milijuna kuna s omjerom duga i kapitala ispod 9 posto. Kompaniji to otvara mogućnost za povećanje kapitalnih ulaganja i ona su u usporedbi s istim lanjskim razdobljem iznosila 912 milijuna kuna, što je povećanje od 11 posto. Ina tako ostaje jedan od vodećih investitora u zemlji. U posljednje tromjesečje 2018. ušla je s još jednom značajnom investicijom. Kroz partnersko društvo Terra mineralna gnojiva Ina i Prvo plinarsko društvo sudjelovali su u dokapitalizaciji Petrokemije, svaki pojedinačno sa 150 milijuna kuna, što im je omogućilo da postanu većinski vlasnici. Cilj ove investicije jest osigurati održiv nastavak i tržišno orijentiran razvoj proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji. U idućem periodu Ina će biti usmjerena samo na održiva i profitabilna ulaganja koja osiguravaju povrat jer želi povećati svoju konkurentnost na regionalnom tržištu. Istodobno, razdoblje povoljnog vanjskog okruženja iskoristit će za daljnju prilagodbu poslovanja jer se volatilnost tržišta opet može pokazati izazovnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:47