Slavonski Brod

Uprava Đuro Đaković Grupe predlaže odustajanje od dokapitalizacije do 100 milijuna kuna

Vlada je odobrila kreditno zaduženje od 95 milijuna kuna i državno jamstvo
Radnik u pogonu Đuro Đaković
 Danijel Soldo / CROPIX

Uprava Đuro Đaković Grupe predlaže stavljanje van snage odluke o povećanju temeljnog kapitala, te predlaže da se potrebna sredstva namaknu iz kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 95 milijuna kuna.

Kako se navodi u objavi na Zagrebačkoj burzi, glavnoj skupštini se predlaže odluka o stavljanju van snage odluka donesenih na glavnoj skupštini, koja je održana 29. lipnja ove godine. Tada je predviđena dokapitalizacija za najviše 100 milijuna kuna.

Nakon donošenja te odluke, prema prijedlogu Uprave proveo bi se proces u kojem bi se potrebni kapital privremeno supstiuiralo kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) u iznosu od 95 milijuna kuna.

Ugovor o kreditu Đuro Đaković Grupa i HBOR zaključilil su 22. listopada.

Lipanjska odluka o povećanju temeljnog kapitala donesena je s ciljem prikupljanja potrebnog iznosa kapitala za poboljšanje ključnih bilančnih indeksa društva, stvaranje potrebnih pozitivnih efekata za nastavak poslovanja i razvoj, optimiziranje postojeće razine duga te pravovremeno popravljanje financijske pozicije. U objavi se navodi da nema uvjeta za provedbu odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala.

Državno jamstvo od 76 milijuna kuna

Vlada je na sjednici početkom listopada Đuro Đaković Grupi dala suglasnost za kreditno zaduženje od 95 milijuna kuna i državno jamstvo u visini od 76 milijuna kuna za to kreditno zaduženje, radi provođenja financijske konsolidacije, za obrtna sredstva i restrukturiranje duga.

Time je bilo predviđeno da Đuro Đaković dobije od HBOR-a kredit od 95 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 4 posto godišnje. Vlada je dala i jamstvo u korist HBOR-a u visini od 76 milijuna kuna, što predstavlja 80 posto iznosa kredita, a bilo je predviđeno da Đuro Đaković pokrije ostatak jamstva iz vlastitog kolaterala.

Kako je tada izvijestio ministar financija Zdravko Marić, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je dostavilo Ministarstvu financija zahtjev te slavonskobrodske tvrtke za donošenje tih odluka.

"Da bi se osiguralo da svi do sada pozitivni učinci konsolidacije društva imaju svoj nastavak i u budućnosti, a sve s ciljem postizanja održivog modela poslovanja, nužno je započete procese dovesti do kraja. Prvi korak u realizaciji navedenog omogućilo bi se kroz korištenje predmetnog državnog jamstva", kazao je tada Marić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:24