Dobri rezultati

Unatoč padu turističke potražnje u Hrvatskoj, Valamar Riviera bilježi dvoznamenkasti rast

EBITDA, dobit prije oporezivanja, kamata i amortizacije, iznosi 857 milijuna kuna, što je rast od 11 posto
Hotel Bellvue u Rapcu (Valamar Riviera)
 Srćeko Niketić / Hanza Media

Jedna od najvećih domaćih turističkih kompanije, Valamar Riviera, u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila dvoznamenkasti rast poslovnih rezultata, unatoč usporavanju turističke potražnje u glavnoj sezoni, objavili su iz te kompanije.

EBITDA, dobit prije oporezivanja, kamata i amortizacije, iznosi 857 milijuna kuna, što je u odnosu na lanjskih 772 milijuna kuna porast od 11 posto. Ukupni prihodi Valamara iznose oko 1,9 milijardi kuna, što je rast od 10 posto u odnosu na usporedno razdoblje prošle godine.

- Nakon nekoliko godina povećane potražnje za Hrvatskom došlo je do stagnacije rasta turističkog prometa u ljetnoj sezoni. Unatoč nepovoljnim kretanjima Valamar Riviera je tijekom prvih devet mjeseci 2018. godine po prvi puta ostvarila više od šest milijuna noćenja (+4 %), dok je prosječna cijena povećana na 584 kune (+5%) - stoji u izvješću.

Tržišna kapitalizacija Valamara je tijekom prvih devet mjeseci ove godine zabilježila pad od 14 posto što je, kako napominju iz kompanije, usporedivo "s padom svjetskih i domaćih burzovnih indeksa". No, čini se da su investitori zadovoljni s financijskim izvješćem, budući da je cijena dionice Valamar Riviere na Zagrebačkoj burzi nakon objave rezultata za devet mjeseci porasla za 1,85 posto, uz milijunski promet.

Ove su godine rasli operativni troškovi kompanije, ponajviše zbog porasta troškova osoblja. Ipak, iz kompanije poručuju kako je rast troškova planiran u skladu s njihovom politikom povećanja plaća, kao i novim zapošljavanjima.

- Upravo intenziviranje ulaganja u ljudske potencijale bit će najveći izazov rasta i razvoja u narednim godinama - poručili su iz Valamara.

Kada su u pitanju ulaganja iz kompanije su izvijestili kako je završen ovogodišnji investicijski ciklus vrijedan više od 700 milijuna kuna. Osim toga, najavili su i 752 milijuna kuna teške investicije za iduću godinu. Poseban će naglasak, kako navode u izvještaju, staviti na „repozicioniranje portfelja prema ponudi i uslugama visoke dodane vrijednosti uz fokusiranje na segment premium kampiranja u Istri te na otoku Rabu i Krku”.

Valamar Riviera i ove je godine nastavila s akvizicijama. U travnju su tako s Hotelima Makarska potpisali ugovor o kupnji i prijenosu 55,48 posto temeljnog kapitala ove hotelijerske grupacije. Dodatno, krajem kolovoza Valamar je postao stopostotni vlasnik austrijskog društva Matthias Alchmann GmbH u čijem je vlasništvu i hotel s četiri zvjezdice Petersbühel u mjestu Obertauern, austrijskoj destinaciji za zimski turizam, a krajem studenog očekuje se otvaranje Obertauern Hotela s četiri zvjezdice.

- Internacionalizacija poslovanja jedan je od ključnih strateških ciljeva razvoja kompanije u narednom periodu te je ovo važan iskorak u širenju kompanije izvan Hrvatske - poručili su iz Valamara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:57