Dobre vijesti

Uljanik predao novu gradnju, smanjio aktivna državna jamstva za 126 milijuna eura

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

10.8.2018. u 12:12

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

10.8.2018. u 12:12

Pula, 180718.
Uljanik je danas testirao svoju novogradnju, radnu platformu Apolo. Apolo je opterecen s 880 tona tereta te se kontrolira njena stabilnost. Za to vrijeme panorama grada Pule znatno se izmijenila. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / Hanza Media

Uljanik, radna platformu Apollo

Isporukom platforme Apollo Uljanik je dovršio niz gradnji kojima je smanjio aktivna državna jamstva za 126 milijuna eura i pokazao da se uz osigurano financiranje mogu realizirati i najsloženiji brodograđevni projekti, poručeno je danas iz pulskog brodogradilišta povodom primopredaje gradnje broj 520 naručitelju iz Luksemburga. Riječ je o samopodiznoj radnoj platformi nosivosti 5192 tone, dužine 89 a širine 42 metra, te smještajnog kapaciteta za 92 radnika.

- Platforma je namijenjena različitim dalekoobalnim radovima u svim morima svijeta poput instalacija vjetro-turbina, transporta i montaže teških tereta, a može se koristiti i kao smještajna platforma - ističu u Uljaniku, skrećući pozornost na najzahtjevniji dio ove gradnje, četiri rešetkaste noge duge 106 metara koje platformi omogućuju rad u morskim dubinama od 70 metara. S obzirom na tražene karakteristike i funkcionalnost, dodaju u pulskom brodogradilištu, izrada nogu platforme bila je tehnološki izazov za Uljanik zbog čega je u tvrtki osnovan i poseban tim za rješenje tog detalja gradnje platforme.

Komentirajući u ime naručitelja dovršetak gradnje 520, Vanden Branden, projektni menadžer Geo Sea Luxembourg najavio je mogući nastavak suradnje s Uljanikom.

- Uljanik je imao najbolje reference za ugovaranje ovog broda te smo jako zadovoljni s projektom. Brod će već 1. rujna započeti s radom.S obzirom na mnoge izazove, ovaj projekt smatramo velikim postignućem i otvoreni smo za buduću suradnju na sličnim projektima.Ukoliko se program restrukturiranja uredno realizira, itekako smo zainteresirani za nastavak suradnje na ovako složenim projektima s Uljanikom - poručio je Branden.

Direktor Odjela prodaje Uljanik Brodogradilišta Bojan Blagonić otkrio je da su u Uljaniku pred samu predaju gradnje 520 dobili upit za brod sličnih dimenzija.

- Kod ovakvih projekata određena kašnjenja su uobičajena stvar, riječ je o pilot-projektu s puno izazova i teško je predvidjeti neke stvari, ali kako je i vlasnik napomenuo, zadovoljni su s brodom - napomenuo je Blagonić. Prema njegovim riječima, trenutni fokus Uljanika je na dovršetku postojećih gradnji u proizvodnjom programu, ali se, ističe, radi i na novim upitima za ovakve tipove broda i za putničke brodove.- Aktivno se komunicira s vlasnicima koji su spremni s nama već danas potpisati ugovor za nove brodove - tvrdi Blagonić.

U pulskom brodogradilištu podsjećaju da su uvjeti za dobivanje tzv.rescue aid kredita uz državno jamstvo i odobrenje Europske komisije u siječnju ove godine bili dovršeci gradnje platforme Apollo, polarnog kruzera za naručitelja PEC Limited u sklopu grupacije Scenic te samoiskrcavajućeg broda za prijevoz rasutih tereta za naručitelja Algoma Central Corporation iz Rusije. Sve tri gradnje, napominju u Uljaniku, brodogradilište je dovršilo u skladu s preuzetim obvezama.