Rješenje za njemačke mirovine

Ugledni bavarski institut predložio Vladi osnivanje Njemačkog građanskog fonda

Kao povoljnu okolnost za zamišljeni fond, Institut navodi i smanjenje javnog duga Njemačke
Baka i djed s unukom, ilustracija
 Profimedia, ImageSource

Polazeći od sve većeg jaza u iznosima mirovina i očekivanog povećanja siromaštva velikog broja Nijemaca koji će primati male mirovine, ugledni Ifo Institut iz Muenchena predložio je njemačkoj Vladi osnivanje Njemačkog građanskog fonda iz kojeg bi se isplaćivali dodaci na mirovine nedovoljne za podmirivanje životnih troškova.

Njemačka Vlada, smatra Ifo, trebala bi godišnje investirati 0,5 posto nacionalnog BDP-a u zamišljeni fond jer će na taj način zbog, navodi Institut, uvjeta koji vladaju na tržištu kapitala, postići puno bolje efekte za tamošnji mirovinski sustav nego da održavanje sustava prepusti tržištu. Naime, upozorava Ifo, fondovi koji raspolažu uplatama za mirovine ne mogu na tržištu ostvariti potrebne prinose za buduće umirovljenike zbog povijesno niskih kamata.

- Mnogi građani danas teško stvaraju privatno bogatstvo, jer su kamatne stope godinama niske. Istodobno, za mnoge su naknade koje pruža mirovinsko osiguranje jedva dovoljne da im osigura pogodnosti mirovine u starosti. Rješenje za njih bi mogao biti Njemački građanski fond - ocjenjuje Clemens Fuest, predsjednik instituta Ifo i jedan od autora spomenutog prijedloga.

Nasuprot pojedincima kojima uvjeti na tržištu kapitala ne idu u prilog, njemačka država, prema prijedlogu bavarskih stručnjaka, može iskorisiti niske kamate, kao i svoj veliki ugled kod investitora, za zaduženje pod izrazito povoljnim uvjetima kako bi napunila fond iz kojeg bi se pomagali umirovljenici s nedovoljno visokim mirovinama.

- Vođenje Njemačkog građanskog fonda treba odvojiti od svakodnevne politike i staviti ga pod okrilje, primjerice, Narodne banke – upozorava Ifo, dodajući kako bi fond također ulagao na međunarodnom tržištu kapitala. Institut je izašao i s procjenom da bi fond, ako bude radio po njihovu prijedlogu potreban broj godina, bio u stanju pomoći umirovljenike s najslabijim mirovinama s 16 tisuća eura godišnje.

Kao povoljnu okolnost za zamišljeni fond, Institut navodi i smanjenje javnog duga Njemačke, koji će, procjenjuje Ifo, tijekom ove godine pasti ispod 60 posto BDP-a što je uvjet Europske unije iz Ugovora u Maastrichtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:24