Proširenje reprograma dugova

Udruga ugostiteljstva i turizma HUP-a traži širenje reprograma duga i na leasing društva

Obveznici leasing ugovora u najvećoj mjeri zastupljeni su u rent-a-car branši i charteru
Konobarica u splitskom restoranu
 Duje Klarić / CROPIX

Reprogram postojećih kredita svim poduzetnicima kojima je to potrebno za opstanak treba, osim kod banaka, omogućiti i kod leasing društava, predlaže Udruga ugostiteljstva i turizma Hrvatske udruge poslodavaca.

- Obveznici leasing ugovora u najvećoj mjeri zastupljeni su u rent-a-car branši i charteru. Stoga smo Ministarstvu financija poslali inicijativu da se uvedu jednake mjere podrške kakve je Ministarstva financija donijelo za poslovne banke, i za leasing društva – kaže direktorica HUP-ove Udruge ugostiteljstva i turizma Natali Komen Bujas u osvrtu na Vladine 63 mjere pomoći gospodarstvu u uvjetima širenja koronavirusa.

U cjelini, prenosi Natali Komen Bujas stajališta članica udruge na čijem je čelu, poduzetnici Vladine mjere smatraju nedovoljnim odgovorom na sadašnje stanje i globalnu krizu koja je tek započela. Proširenju obuhvata reprograma kreditnih obveza i na leasing društva, naša sugovornica, među ostalim prijedlozima Udruge ugostiteljstva i turizma za poboljšanje Vladinih mjera, dodaje uvođenje instituta 'radnika na čekanju' i doradu mjere odgode poreznih davanja.

- Institut 'radnika na čekanju' predstavlja mjeru kojom bi radnici u radnom odnosu u turističkoj tvrtki imali pravo na naknadu od minimalno 60 posto plaće bez obveze plaćanja poreza i doprinosa dok su na čekanju – navodi Natali Komen Bujas.

Ponuđeni sistem odgode plaćanja poreznih davanja, smatraju u HUP-ovoj udruzi ugostiteljstva i turizma, treba promijeniti u oslobađanje plaćanja svih poreza, doprinosa, fiksnih naknada te obveznih članarina dok tvrtke ne rade.

- Kada se pokrene poslovna aktivnost urediti mogućnost plaćanja samo dijela navedenih naknada do proljeća 2021. godine, a do kada je za očekivati poslovne probleme sektora – traže poduzetnici u ugostiteljstvu i turizmu okupljeni unutar HUP-a.

U osvrtu na trenutnu situaciju na tržištu ugostiteljstva i turizma, Natali Komen Bujas ističe kako zasad nema ni gašenja tvrtki ni otpuštanja. Vrlo bitnim ocjenjuje dobre odnose poslodavaca i sindikata u ovoj branši.

- Godinama njegujemo dobre odnose sa sindikatima u turizmu te smo upravo potpisali Sporazum o moratoriju Kolektivnog ugovora ugostiteljstva do prestanka izvanrednih okolnosti. Kao i do sada i u ovoj teškoj situaciji nastojimo zajednički dogovoriti sve potrebne izmjene u uređenju radnih odnosa – napominje naša sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:09