Prilika za domaće tvrtke

U Sjevernu Rajnu i Bavarsku na jesen idu tri hrvatska startupa

Most Hohenzollern u Kölnu
 Profimedia, Panthermedia

Na jesen bi tri hrvatska startupa trebala otići na startup turneju u njemačke savezne pokrajine Sjeverna Rajna - Vestfalija i Bavarska, objavili su u Njemačko-hrvatskoj industrijskoj komori.

Natječaj za prijavu hrvatskih startupa za sudjelovanje na turneji otvoren je do 13. svibnja. Na natječaj se mogu prijaviti startupi iz područja mobilnosti i logistike, pametnih gradova, InsureTecha, interneta stvari i zdravstva.

Sudjelovanje na startup turneji u najvećoj europskoj ekonomiji dobra je prilika, ističu u Njemačko-hrvatskoj komori, za upoznavanje njemačke startup scene, razmjenu iskustava i prenošenje know-howa, a može rezultirati i konkretnim poslovnim dogovorima i suradnjom. Ovogodišnji road show tri će hrvatska startupa odvesti u Sjevernu Rajnu - Vestfaliju, koja je postala vodeća njemačka pokrajina po broju startupova, pretekavši prijestolnicu Berlin, dok će drugu skupinu startupa, one iz zdravstvenog sustava, ugostiti Bavarska.

Na prošlogodišnjem natječaju za posjet startupa Njemačkoj tri su hrvatska startupa dobila priliku boraviti tri dana u Njemačkoj. Riječ je o Gideon Brothersu, Orqa FPV-u i Sail Routeru.

Najnovije izdanje njemačkog StartUp Monitora objavilo je podatak, na uzorku od 1.550 startupova, da čak 50 posto startupova najradije surađuje s 'iskusnim' tvrtkama, dok se suradnja s ostalim partnerima smanjuje. U posljednjih se nekoliko godina suradnja startupova i njemačkih divova, poput Deutsche Telekoma, SAP-a i Siemensa, upeterostručila. Štoviše, velike njemačke kompanije ulaze u partnerstvo sa startupima ili im, objašnjavaju u Njemačko-hrvatskoj industrijskoj komori, pružaju mogućnost da u in-house akceleratorima pod nadzorom iskusnih mentora usavrše svoj proizvod ili uslugu. Sličan model, poručuju u Komori, mogao bi funkcionirati i u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:43