Poslovni rezultati

U prvom kvartalu Allianz ostvario 40,3 milijarde eura prihoda

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.5.2019. u 12:40

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.5.2019. u 12:40

Oliver Baete, Chief Executive Officer of Europe's biggest insurer Allianz SE, arrives for the company's annual shareholders' meeting in Munich, Germany May 3, 2017. REUTERS/Michaela Rehle - RC111BE72C30
Michaela Rehle / REUTERS

Oliver Baete, izvršni direktor Allianza

Njemačka osiguravajuća kuća Allianz u utorak je izvijestila o osjetno većim prihodima u prvom tromjesečju zahvaljujući ponajprije dobrim rezultatima u poslovanju sa zdravstvenim i životnim osiguranjem.

Neto dobit grupe sa sjedištem u Münchenu porasla je u prvom tromjesečju 1,6 posto, na 1,97 milijardi eura. Prihodi su uvećani 9,1 posto, na 40,3 milijarde eura.

Najbolji rezultat kompanija je zabilježila u segmentu životnog i zdravstvenog osiguranja, uz povećanje prihoda za gotovo 13 posto, na 19,3 milijarde eura. Time se u iznosu gotovo izjednačio s rezultatom odjela osiguranja imovine i osiguranja od nezgode, koji je pak zabilježio upola slabiju stopu rasta. U odjelu upravljanja imovinom prihodi su smanjeni zbog ulaganja koja bi trebala potaknuti rast.

Operativna dobit grupe porasla je u prvom tromjesečju 7,5 posto, na 2,96 milijardi eura, dijelom i zahvaljujući 14-postotnom povećanju u segmentu osiguranja imovine i osiguranja od nezgoda. Vodeća europska osiguravajuća kompanija isplatila je u prvom kvartalu 141 milijun eura osiguranja, 170 milijuna manje nego u istom razdoblju prošle godine, „s manje gubitaka povezanih s prirodnim katastrofama i poboljšanim udjelom troškova”, stoji u priopćenju Allianza.

„Allianz je postigao snažne rezultate u prvom kvartalu i grupa je na dobrom putu da ostvari zacrtane ciljeve za cijelu 2019. godinu", unatoč gospodarskoj i političkoj "nestabilnosti”, konstatirao je izvršni direktor Oliver Baete.

U cijeloj 2019. ciljaju operativnu dobit od 11,5 milijardi eura, plus-minus 500 milijuna eura, ovisno o događanjima, krizama i prirodnim katastrofama. Njemački osiguravajući div najavio je i okretanje ekološki osviještenom poslovanju. Na prošlotjednoj skupštini dioničara izvršni direktor izjavio je da bi poslovanje Allianza do 2050. trebalo biti "klimatski neutralno.

To znači da Allianz više neće ulagati u dionice i obveznice kompanija čija djelatnost šteti klimi, tumači AFP.