Preokret

U prvoj polovici godine operativna dobit Konzuma za 63 milijuna kuna veća od planirane

Konzum je nositelj pozitivnog poslovanja za Agrokorovu poslovnu grupu Malopordaja i veleprodaja
Ilustracija
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Prema podacima iz revidiranog financijskog izvješća, ukupni prihod Konzuma u 2017. godini iznosio je 9,1 milijardu kuna. S obzirom da je kompanija, kao ovisno društvo Agrokora, većinu godine provela poslujući u režimu izvanredne uprave, a bila je jedno od društva iz sustava koje je u prvom kvartalu 2017. godine pretrpjelo najveći udar na poslovanje i praktički je došla na rub stečaja, tijekom ostatka godine Konzum je uložio iznimne napore u okretanju negativnog trenda poslovanja, što se i dogodilo već sredinom godine. Stoga je, u odnosu na te okolnosti, realizirani prihod u 2017. godini veliki uspjeh, stoji u priopćenju kompanije.

- To je bila vrlo izazovna godina u kojoj je uslijed gotovo stečajnih okolnosti zabilježen pad prihoda. Iznimno smo ponosni što je u 2018. godini napravljen potpuni preokret. Za prvih šest mjeseci 2018. godine operativna dobit Konzuma je za 63 milijuna kuna veća od plana, a Konzum je nositelj pozitivnog poslovanja za cijelu Agrokorovu poslovnu grupu Malopordaja i veleprodaja. Kompanija bilježi povratak kupaca, rast tržišnih udjela te ostvaruje poslovne rezultate koji su iznad svih zadanih planova. Sve je to rezultat aktivnosti vezanih uz postizanje nagodbe, a najvažnije je da je promijenjena ukupna percepcija Konzuma i vraćeno povjerenje kupaca - izjavio je Slavko Ledić, predsjednik Uprave Konzuma.

To potvrđuje i istraživanje tržišta jedne od najcjenjenijih i najdugovječnijih svjetskih grupa za istraživanje tržišta koje je pokazalo da je Konzum d.d unatoč smanjenom broju kupaca i padu tržišnog udjela na godišnjoj razini za 3 postotna poena, zadržao poziciju tržišnog lidera s udjelom od 22,4 posto, što je više od zajedničkog udjela iduća dva najveća konkurenta.

Na pad tržišnog udjela utjecalo je zatvaranje prodavaonica (prodavaonice kozmetičkih i toaletnih proizvoda pod nazivom KOZMO i zatvaranje 80 dućana) kao i smanjenje broja kupaca zbog brojnih poslovnih, društvenih i socioloških utjecaja.

Pozitivni rezultati uloženih napora i aktivnosti vidljivi su povećanjem tržišnog udjela u zadnjem kvartalu 2017. godine za 1,3 postotnih poena u odnosu na prosjek ostatka godine, u kojoj je kompanija od 10. travnja bila u režimu izvanredne uprave.

Gubitak neprekinutog poslovanja Konzuma u 2017. bio je 3.946.077 tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:54