Poslovni rezultati

U prošloj godini operativna dobit Grupe Agrokor skočila je za 22 posto, iznosi 2,4 mlrd.kn

Za rast operativne dobiti koncerna u najvećoj su mjeri zaslužni Konzum i Mercator
Sjedište Fortenova grupe
 Boris Kovačev / CROPIX

Agrokor grupa u 2018. ostvarila je konsolidiranu operativnu dobit (EBITDA, dobit bez poreza, kamata i amortizacije) u iznosu od 2,4 milijarde kuna, što je za 22 posto, odnosno za 427 milijuna kuna bolji rezultat u odnosu na 2017., a neto gubitak kompanije iznosi 1,4 milijarde kuna, što je za 4,8 milijardi kuna bolji rezultat nego prethodne godine.

To su pokazali rezultati poslovanja Agrokor grupe koju čini 108 društava u kojima Agrokor ostvaruje kontrolu, od čega su 53 u Hrvatskoj. Razlog za takav neto gubitak nalazi se u troškovima izvanredne Uprave i roll-up kredita te nastavku “čišćenja bilance”, rekli su nam u izvanrednoj Upravi. Pritom ističu kako će troškovi restrukturiranja još u ovoj godini opterećivati poslovne rezultate te da se tek 2020. može očekivati “čisti” i puno bolji operativni i neto rezultat poslovanja Grupe.

Pad poljoprivrede

Agrokor grupa je u 2018. ostvarila ukupno 38,8 milijardi kuna konsolidiranih prihoda, što je 712 milijuna ili 1,8 posto manje nego u prethodnoj godini. Najveći utjecaj na smanjenje prihoda Grupe imali su poslovni segment Poljoprivreda (Belje, Vupik i PIK Vinkovci) čija je prihod pao s 2,9 milijardi kuna na 2,33 milijarde kuna, zbog smanjenog obujma trgovanja poljoprivrednim kulturama i smanjenim tržišnim cijenama. Poljoprivredi je i operativna dobit pala s 285 na 113 milijuna kuna. No, Maloprodaja i veleprodaja su istodobno bile najveći generator rasta operativne dobiti koja je u odnosu na godinu prije rasla čak 133 posto i bila je na razini od 1,2 milijarde kuna. Segment Maloprodaje i veleprodaje je tako u 2018. ukupno uprihodio 29 milijardi kuna prihoda od prodaje, što je 3,9 posto manje nego godinu prije.

Izvanredna Uprava Agrokora, međutim, nije objavila podatke za Konzum za 2018., ali podaci Fine govore kako je taj trgovački lanac ostvario neto gubitak od 283,94 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego u 2017. kada je gubitak iznosio 3,9 milijardi kuna.

Ukupni su prihodi, pak, porasli, prema Fini, za 1,97 posto i bili su na razini od 9,53 milijarde kuna, dok su ukupni rashodi iznosili 9,82 milijarde kuna. Konzum nije Fini dostavio podatke o operativnoj dobiti (EBITDA), ali prema našim informacijama ona je iznad plana i iznosi od 392 do 437 milijuna kuna.

Udruga dobavljača

Kako nam je rečeno, izvanredna Uprava ne želi izaći javno s podacima o operativnoj dobiti Konzuma dok ih ne predoči Udruzi dobavljača, a još traju revizorske analize. Iznos operativne dobiti je jako važan za dobavljače jer o njemu ovisi ovogodišnji iznos graničnog duga koji im se treba isplatiti sukladno nagodbi. Zbog toga je Udruga dobavljača prošli tjedan imala sastanak na kojem su trebali raspravljati o poslovanju Konzuma, ali im je Uprava poručila da se moraju još malo strpjeti. Iako su bili jako nezadovoljni činjenicom da još uvijek nisu dobili podatke o EBITDA za 2018., dobavljači ipak nisu htjeli stvarati “skandal”, nego su dali određeno vrijeme izvanrednoj Upravi Agrokora da im dostavi podatke. Ovisno o iznosu operativne dobiti, dobavljačima će ove godine biti ukupno plaćeno graničnog duga u iznosu od 17 do 20 milijuna eura, od ukupno 80 milijuna eura koji im pripada u idućih pet godina sukladno nagodbi vjerovnika Agrokora.

Konačno, diviziji Prehrane (Jamnica, Ledo, Zvijezda i ostali) prihod je pao sa 9,16 milijardi kuna na devet milijardi kuna, dok je operativna dobiti porasla za 2,9%, sa 1,17 na 1,2 milijarde kuna. Kada je u pitanju refinanciranje roll-up kredita od 1,06 milijardi eura, rečeno je kako će se to uskoro realizirati u sklopu nove Fortenova grupe te da bi se gašenje stare Agrokor grupe trebalo dogoditi do kraja ove godine. J

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:09